Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylistetty ”sankari-isä” olikin julma naisvihaaja – uutuusnäytelmä kertoo Tyko Sallisen tyttären hurjan tarinan

Sekä sanomalehdistö että taidemaailma käsittelivät taidemaalari Tyko Sallista esimerkillisenä isänä. Totuus oli täysin toinen.

Kulttuuri
 
Valokuvaamo Uusi Ylioppilastalo
Tyko Sallinen kuvattuna 1920-luvulla.
Tyko Sallinen kuvattuna 1920-luvulla. Kuva: Valokuvaamo Uusi Ylioppilastalo

"Isä, isä! Ota minut pois, ota pois! Älä jätä!" Mikään muu ei merkinnyt mitään kuin tämä ainoa asia - että isä ei enää jättäisi minua.

Isä ymmärsi. Hän sanoi selkeästi ja rauhallisesti:

`Ei isä jätä sinua enää.´

Pitelin isästä kiinni, en uskaltanut hellittää hänestä hetkeksikään.”

Teksti on Taju Sallisen viimeiseksi jääneestä teoksesta Isä ja minä (1957), jossa paremmin taiteilijanimellään Irja Salla tunnettu kirjailija purkaa suhdettaan isäänsä, taidemaalari Tyko Salliseen.

Pari vuotta isän kuoleman jälkeen kirjoitettu teos kuvaa tämän pääosin hellänä ja rakastavana miehenä, jonka viereen oli turvallista käpertyä nukkumaan.

Kaunis kuva.

Vaikkakin valheellinen.

HS
Tyko Sallinen esiintyi valokuvissa mielellään lasten kanssa.
Tyko Sallinen esiintyi valokuvissa mielellään lasten kanssa.

Kirjan kipeistä syntyvaiheista on nyt tekeillä uutuusnäytelmä Helsingin kaupunginteatteriin, jonka ensi-ilta on marraskuun alkupuolella.

Näytelmän käsikirjoittaja Liisa Urpelainen löysi aiheen sattumalta.

”Tutkin yhtä toista juttua varten naisia, jotka lähtivät saksalaisten sotilaiden kanssa Saksaan. Sitten törmäsin Irja Salla -nimisen naisen kirjoittamiin päiväkirjoihin. Mikä ihme tämä tällainen nainen onkaan, joka lähtee sotaa käyvään Saksaan huvittelemaan? Hän selvästi pakeni jotain.”

Nopeasti Urpelaiselle selvisi, että kysymys oli Tyko Sallisen tyttärestä, jonka vanhemmista on ilmestynyt kriittinen teos Tukaattityttö - Mirri-kuvien takaa katsoo Helmi Vartiainen (Laitila-Strandén WSOY 2002).

Alkoi syntyä kertomus kirjailijasta, joka yritti viimeisessä teoksessaan tehdä tilit selväksi isänsä kanssa, siinä kuitenkaan onnistumatta.

”Minua kiinnosti valtavasti, että miten isä voi vaikuttaa tyttäreensä niin voimakkaasti kuoleman jälkeenkin. Että eikö me koskaan päästä vanhempien varjosta pois?”

Isä ja minä -teoksen ilmestymisvuonna 1957 tyttären kertomus isästään otettiin täytenä totena, ja se vahvisti Tyko Sallisesta luotua kuvaa taiteellisena nerona ja yksin tytärtään kasvattaneena sankari-isänä.

HS:n arviossa (29.11.1957) teoksesta kirjoitettiinkin ylistävästi.

”Teos on järkyttävä dokumentti kahden lujasti toisiinsa kiintyneen ihmisen vaelluksesta käsi kädessä läpi arjen vaikeuksien ja vastatuulessakin eteenpäin kuitenkin puskien.”

”Isä koetti täyttää kumpienkin vanhempien sijat ja suurella rakkaudella hän hoiteli lastaan. On ainutlaatuisen liikuttavaa todeta, miten tämä karski ja vakaa mies hellin sormin käsitteli tytärtään.”

Herttaista.

Ja täyttä roskaa!

Todellisuudessa Marraskuu-ryhmän johtaja oli Tukaattityttö-kirjan kuvauksen mukaan todellinen kotityranni, onneton isä ja lähes sadistinen aviopuoliso. Vaimoaan Sallinen oli komentanut julkisesti muun muassa näin:

”Istu hiljaa kuin lehmä, äläkä liikuta evääkään. Sillä siisti!”

Eron jälkeen Sallinen ryösti Taju-tyttären oikeuden päätöksestä huolimatta itselleen ja levitti vaimostaan käsitystä, että tämä olisi kyvytön äidiksi. Toisen tyttärensä Sallinen oli jo aiemmin lähettänyt elättiperheeseen Tanskaan. Äidiltä kysymättä.

Muutenkin kotiolot poikkesivat rajusti ”rakastavan ja vakaan isän” koti-idyllistä.

”Sallinen oli rakennuttanut Hyvinkäälle taiteilija Jalmari Ruokokosken kanssa vierekkäiset ateljeet nimiltään Krapula ja Humala, ja tässä Krapulassa Taju sitten varttui taiteellisen karuissa oloissa”, näytelmän käsikirjoittaja Urpelainen kertoo.

”Muutenkin taju kasvoi naiseksi poikkeuksellisissa olosuhteissa, sillä monet pitävät Sallista naisvihaajana. Hänen mielestään naiset olivat huonompi teelmä miehisestä sukupuolesta, jotka eivät kelpaa mihinkään. Sillä perusteella hän vaimoaankin alisti koko heidän liittonsa ajan.”

Sallisen maine taiteilijana kuitenkin kasvoi, ja kuvissa hän poseerasi tyttärensä kanssa urhoollisena yksinhuoltajana. Median ohella myös taidehistorioitsijat nielivät kuvan sellaisenaan.

Yle
Taju Sallinen, taiteilijanimeltään Irja Salla.
Taju Sallinen, taiteilijanimeltään Irja Salla.

Entä sitten Taju? Tultuaan murrosikään hän varttui pitkälti lestadiolaissukulaistensa kasvattamana, säkkiin pukeutuneena ja vailla huvituksia.

Ankeista lähtökohdista huolimatta – tai ehkä osin niiden ansiosta – hän kuitenkin kehitti itseään kirjailijana ja kirjoitti muun muassa ylistetyn teoksen Unissakävijä (1943).

1943 hän sai kirjailijastipendin yhä pommituksista kärsivään Saksaan, ja rankan matkan jäljiltä syntyi kaksi romaania Rakkautta raunioilla (1944) ja Hävityksen keskellä (1947).

Sodan jälkeen hän joutui Nikkilän mielisairaalaan, jossa syntyi Isä ja minä vuonna 1957, jolloin hän oli ollut jo vuosia potilaana.

Urpelaisen mielestä kirja oli traumatisoituneen tyttären ”totuus” tapahtumista. Näytelmän Taju ydin onkin juuri kirjoitusprosessi, se on fiktiivinen ja ottaa vapauden kuvitella 'mitä silloin olisi voinut tapahtua.'

”Näytelmässä Taju ajattelee paljastavansa kirjassa totuuden isästään ja vapautuvansa sillä tavoin menneestä, mutta kirjoitustyön aikana se ei onnistunutkaan, vaan isän haamu on kaiken aikaa läsnä sen prosessin aikana”, Urpelainen kertoo.

”Hän päätyy sitten hankkimaan onnellisen lapsuuden kirjoittamalla sen jälkeenpäin.”

”Tämä on minun tulkintani asiasta.”

Valokuvaamo Uusi Ylioppilastalo
Tyko Sallinen kuvattuna 1920-luvulla.
Tyko Sallinen kuvattuna 1920-luvulla.

Tyko Salliselle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 1942 ja professorin arvonimi vuonna 1948.

Taju Sallinen löydettiin kuolleena Nikkilän mielisairaalan puiston polulta vuonna 1966.

Viimeisestä teoksesta löytyy myös tämä kohtaus Oulun-matkalta isän kanssa:

”Kaupunki oli hiljainen, kaikki oli taloissaan. Koko kaunis, valoisa kaupunki uinui kesäyössä. Missään kaupungissa en ollut nähnyt sellaista valoisuutta. Tulimme veden rannalle. Vesi kuvasteli korkeata, vaaleata taivasta ja koko maailma näytti äärettömän avaralta, äärettömän puhtaalta ja äärettömän rauhalliselta.”

”Kaunista on”, vahvisti isä. ”Tällaista on Suomessa, eikä missään muualla.”

Lue Ilkka Malmbergin laajempi juttu Tyko Sallisesta.

Kansallisgalleria
Tyko Sallisen tyttärestään maalaama työ Taju vuodelta 1923.
Tyko Sallisen tyttärestään maalaama työ Taju vuodelta 1923.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat