Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä lainauskorvauksen nostaminen merkitsee?

Kirjailijat iloitsevat, kun hallitus nosti tekijänoikeuskorvauksia

Kulttuuri
 
HS

Hallitus nosti kirjailijoiden ja säveltäjien saamaa tekijänoikeuskorvausta. Kirjailijat juhlivat lainauskorvauksen nostamista.

 

Suomen tietokirjailijat ry:n toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen:

”Loistava asia! Eduskunta on tätä toistuvasti vaatinut, ja nykyinen hallitus on nyt viemässä asian maaliin. Poliitikot ja virkamiehet osoittavat näillä päätöksillä ymmärtävänsä kirjallisuuden merkityksen koulutukselle, sivistykselle ja hyvinvoinnille. Myös opetus- ja tutkimuskirjaston mukaantulo korvauksen piiriin on merkittävää. Tieto- ja oppikirjailijat pääsevät nyt vihdoinkin tasa-arvoiseen asemaan. Tenttikirjat ovat nimenomaan kirjoja, joita paljon lainataan. Niitä ostetaan vähemmän. Nämä päätökset turvaavat osaltaan, että Suomessa tehdään jatkossakin korkeatasoista oppi- ja tietokirjallisuutta.”

Seppo Solmela

Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila:

”Tämä on erittäin merkittävä parannus! Mutta pitkään sitä onkin valmisteltu. Muissa Pohjoismaissa lainauskorvaus on ollut käytössä 1950-luvun alusta lähtien. Meillä kirjailijat eivät saaneet kirjastolainoista mitään korvausta ennen vuotta 2007. Silloin EU vaati, että Suomenkin on otettava korvaus käyttöön, ja se säädettiin hyvin pieneksi. Asiasta on tehty vuosien mittaan useita kirjallisia kysymyksiä. Nyt kun korvaus nousi pohjoismaiselle tasolle, voidaan jo puhua oikeasta korvauksesta. Toki kyseessä on vasta ehdotus, mutta kun valtiovarainministeriö sen tekee, niin se on jo rohkaisevaa. Kirjallisuus on rahoituksen osalta aina vähän lapsipuolen asemassa, kun se ei tarvitse seiniä ja puitteita, eikä sillä ole materiaalisia vaatimuksia.”

Martti Kainulainen

Kirjailija JP Koskinen:

”Lainauskorvausmääräraha oli alkuun vain nimellinen, ja Sanaston lobbaustyö kohti keskimääräistä pohjoismaista tasoa alkoi siitä. Merkittävä päätös. Aika yksimielisiähän kansanedustajat ovat olleet tästä jo jonkin aikaa, mutta asiaa on jouduttu hivuttamaan osana talouspolitiikan kokonaisuutta. Nyt se sitten rysäytetään kerralla kuntoon, kai Suomi 100 vuotta -teeman kunniaksi. Erityisesti päätös tukee ammattimaista kirjoittamista. Erittäin tärkeä se on myös kääntäjille.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat