Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nainen pidätettiin lentokentällä kirjallisuuden vuoksi – Syyriaa käsittelevä kirjoituskokoelma myytiin loppuun

Syria Speaks -kulttuuriantologian julkinen lukeminen aiheutti pidätyksen lentokentällä. Sen jälkeen kirjan myynti ampaisi huimaan nousuun.

Kulttuuri
 
Pidätykseen johtaneen kirjan kansikuvitusta.
Pidätykseen johtaneen kirjan kansikuvitusta.

”Ostakaa kirja, ja lukekaa sitä julkisilla paikoilla”, kehotti Englannin PEN:in johtaja Jo Glanville sen jälkeen, kun Syria Speaks -kirja oli noussut otsikoihin.

Kiinnostus syyrialaisten kirjoittajien antologiaan nousi jyrkästi sen jälkeen, kun häämatkaltaan palaava Faizah Shaheen pidätettiin luettuaan kirjaa lentokoneessa. Naista epäiltiin terrorismista.

Matkustamohenkilökunnan jäsen oli varoittanut lentoyhtiötä matkustajan ”epäilyttävästä käytöksestä” nähtyään psykoterapeutti Shaheenin lukevan kirjaa Thomson Airwaysin lennolla Turkkiin. Palattuaan takaisin häämatkaltaan Turkista heinäkuun lopulla Shaheen pidätettiin ja vietiin poliisikuulusteluun epäiltynä terroriteosta.

”Kun Shaheenin juttu levisi, se sai raivoisan vastaanoton”, sanoo kustantamo Saqin toimitusjohtaja Lynn Gaspard.

Kirjat myytiin loppuun Britanniassa viime perjantaina, ja siitä otettiin välittömästi uusintapainos. Se kipusi 300 myydyimmän kirjan joukkoon Amazonin listalla. Ennen tapausta kirjan menekki on ollut 1-5 kappaletta viikossa.

Syria Speaks -kokoelman alaotsikko on Art and Culture from the Frontline. Kirjassa on kymmenien syyrialaistaiteilijoiden ja -kirjoittajien esseitä ja kirjoituksia, joissa he pohtivat Syyrian tilannetta ja väkivallan kulttuuria. Kirja julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014. Arvioissa kirjaa kuvaillaan ”rohkeaksi ja kauniiksi vastaukseksi ihmisen rumalle käytökselle”.

Syyrialainen tutkija ja kirjailija Zaher Omareen tuomitsi jyrkästi Shaheenin pidättämisen.

”On mahdotonta hyväksyä ihmisen tuomitsemista perustuen tämän rotuun, ulkonäköön, kieleen tai kirjallisuuteen, jota tämä kantaa mukanaan”, Omareen sanoi Guardianin haastattelussa.

“Tässä tapauksessa terrorismiepäilyyn riitti se, että matkustaja luki kirjaa, jonka kannessa luki Syyria. Haluaisin muistuttaa, että Syyria on muutakin, kun pelkistettyjä väkivallan ja kauhun viestejä.”

Shaheen itse tviittasi tapauksen jälkeen useita kommentteja, joissa ihmiset kertoivat tilanneensa kirjan tukeakseen häntä.

“Olen otettu kaikesta tuestanne ja rohkaistusta. Olen tyytyväinen, että tarinani jakaminen on nostanut esiin asioita, joista pitäisi puhua julkisesti.”

Tilanne Syyriassa on muuttunut paljon sen jälkeen, kun kirja julkaistiin. Kustantaja Gaspard uskoo, että teos on nyt entistäkin kiinnostavampi.

“Maassa on nyt totaalinen sekasorto. Mutta suurin osa näistä taiteilijoista on silti yhä siellä, ja heidän äänensä hukkuu kaaokseen. Se pitää tuoda esiin.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat