Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti Flow-lauantaista: Festivaali koettelee rajojaan, M83 veti jättitelttaan enemmän väkeä kuin Morrissey

Flow ei ehkä kasva tätä suuremmaksi. Mikään suomalainen kevyen musiikin festivaali ei ole saanut yhtä paljon kansainvälisiä huippuesiintyjiä ja samalla mielenkiintoisia kotimaisia artisteja.

Kulttuuri
 
Emilia Kangasluoma / HS
Keväällä uuden albumin julkaissut ranskalainen M83 oli Flow’n lauantain suosituimpia esiintyjiä.
Keväällä uuden albumin julkaissut ranskalainen M83 oli Flow’n lauantain suosituimpia esiintyjiä. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Jos kesän tärkeimmän festivaalin avajaisillan pääesiintyjinä ovat Iggy Pop ja Massive Attack, niin seuraavana iltana pitäisi olla vähintään yhtä suuria nimiä.

Niin Flow'ssa lauantaina olikin, tosin vain yksi: Morrissey.

Brittipopin legenda sai festivaalin uudessa jättiteltassa enemmän yleisöä kuin koskaan aiemmin Suomen-keikoillaan.

Uusi teltta on kuitenkin ankara mittari, sillä lauantaina sen veti vielä tiukemmin täyteen ranskalainen M83 elektropopin ja sankarirockin yhdistelmällään.

Flow ei ehkä kasva enää suuremmaksi kuin tänä kesänä.

Mikään suomalainen kevyen musiikin festivaali ei ole saanut koskaan yhtä paljon kansainvälisiä huippuesiintyjiä eikä samalla yhtä paljon mielenkiintoisia uusia kotimaisia artisteja.

Toisaalta Flow ei voi ottaa yhtään enempää yleisöä. Suvilahden festivaalialue on viritetty äärimmilleen niin, että 25 000 ihmistä sopii todennäköisimmillä tavoilla kuuntelemaan musiikkia, syömään, juomaan ja seurustelemaan eri puolille aluetta.

Kovin paljon joustovaraa yllättävien tilanteiden varalle tähän malliin ei mahdu. Se nähtiin jo perjantai-iltana, kun väkijoukko jumitti Paperi T:n keikan aikana pienen Bright Balloon -lavan ympäristön.

Red Arena -teltta sen sijaan vetää enemmän väkeä kuin Hartwall-areena, mutta se myös täyttää alueen reunoja myöten, ja yleisö pääsee sisään ja ulos vain teltan päästä, mikä hidastaa liikkumista.

Flow on pelto- ja puistofestivaaleihin verrattuna ahdas, mutta kuten kaupungissa on tapana, ahtauteen tottuu.

Ja Flow'n päälava on illan pimettyä komeampi kuin millään pelto- tai puistofestivaalilla. Rakennusten seinistä kimpoilevan äänen takia takia se on tosin myös äänentoiston kannalta haastavampi. Lähes poikkeuksetta musiikki kuulostaa sitä paremmalta mitä lähemmäs lavaa malttaa itsensä tunkea.

Lauantaina päälavan mittoja hyödynsivät parhaiten Ricky-Tick Big Band & Julkinen sana, jonka rehevä jazz-hiphop ja itseironinen meuhkaaminen on kuin luotu suuriin raameihin, mutta toisaalta myös minimalistista r&b:tä esittänyt brittiläinen FKA Twigs.

28-vuotiaan Tahliah Barnettin sooloprojekti on kaikkea muuta kuin rehevä ja maanläheinen. Barnett lauloi falsetilla ja hauraasti hönkäillen, ja kolmimiehinen yhtye rakensi sirpaleisesti svengaavan rytmin elektronisilla lyömäsoittimilla. Se nivoutui täydellisesti yhteen urbaanin ympäristön ja valoista ja väenpaljoudesta syntyvän levottoman tunnelman kanssa.

FKA Twigsin esitys oli äärimmäisessä cooliudessaan ehkä myös stereotyyppisintä Flow-musiikkia.

Muutenhan festivaali on jo aikoja sitten muotoutunut musiikilliselta linjaltaan yleistapahtumaksi, josta puuttuu oikeastaan vain metalli.

Erinomainen todiste tästä oli pienemmällä sisälavalla alkuillasta esiintynyt Litku Klemetti & Tuntematon numero.

Balalaikkaa soittava ja ronskisti esiintyvä Litku Klemetti on vaihtoehto nykyajan suomalaisen rockin ja popin määrätietoisille ja hyvin artikuloiville naistähdille.

Yhtyeen musiikki on vahvasti vanhasta suomirockista ponnistavaa kitaratriomyllytystä, mutta uudella ja levottomalla kierteellä.

Litku Klemetin keikalla tuntui hetkittäin siltä kuin olisi temmattu jatkoille, joilla paikan emäntä tilittää ongelmiaan aggressivisesti mutta soittaa niin hyviä levyjä, ettei vieras voi olla varma, haluaako jäädä paikalle väkivallan pelosta vai viihtyäkseen.

Kontrasti ulkona vallitsevaan limen- ja korianterintuoksuiseen värikkyyteen oli puhutteleva.

Emilia Kangasluoma / HS
M83 veti Flow’n uuden jättiteltan täyteen yleisöä.
M83 veti Flow’n uuden jättiteltan täyteen yleisöä.
Emilia Kangasluoma / HS
Hercules and Love Affair tanssitti yleisöä Flow’n mustassa teltassa.
Hercules and Love Affair tanssitti yleisöä Flow’n mustassa teltassa.
Emilia Kangasluoma / HS
FKA Twigs esiintyi lauantaina päälavalla.
FKA Twigs esiintyi lauantaina päälavalla.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat