Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjaston entinen levynkuunteluhuone on nyt karaokehotelli – ”Päihteetön karaoke saanut valtaisan suosion”

Kirjastot etsivät uusia toimintatapoja, kun musiikkiosastot eivät enää vedä kävijöitä entiseen tapaan kirja- ja levyvarastona ja hiljentymispaikkana.

Kulttuuri
 
Entisessä levynkuunteluhuoneessa lauletaan nyt karaokea
Entisessä levynkuunteluhuoneessa lauletaan nyt karaokea
Tikkurilan kirjasto uudistuu yhteisölliseksi paikaksi.

Tuomi Hälikkö, Satu Laaksonen ja Riitta Nyholm tutkivat karaokeohjelman 300 000 kappaleen valikoimaa Tikkurilan kirjastossa. Hälikkö valitsee listalta Lapin Tangon, ja alkaa tulkita kappaletta.

Ystävykset saapuvat viikoittain kirjaston musiikkiosastolle laulamaan joskus vähän suuremmallakin porukalla. Kolmikko on tavannut toisensa aikuisopiston kirjastossa järjestämällä Rohkaistu laulajana -kurssilla.

”Karaoke tuo niin paljon iloa elämääni, sitä ei tarvitse ottaa vakavasti, mutta silti tunteet alkavat virtaamaan. Aikuisopistojen laulutunneille on tunkua, enkä halua käydä karaokebaareissa humalaisten ihmisten seassa. Täällä saa laulaa rauhassa ystävien kanssa. Välillä toisaalta pääsemme esiintymään, sillä läheisestä vanhainkodista saapuu toisinaan ihmisiä kuuntelemaan lauluamme”, aiemmin kuorolaulua harrastanut Hälikkö sanoo.

Karaoke on yksi Tikkurilan kirjaston musiikkiosaston kehittämishankkeessa syntyneistä kokeilusta. Hanke on ollut käynnissä viime keväästä lähtien, ja se on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön tukea. Sen pohjana käytetään tutkimusaineistoa ja käyttäjäkyselyitä.

Keväällä käynnistyi hankkeen kokeiluvaihe, jossa testataan uusia toimintamalleja ja kerätään asiakkailta palautetta siitä, mikä toimii ja mikä ei. Vuoden 2017 puolella mukaan tulee sisustussuunnittelija, joka suunnittelee tilat tulosten pohjalta uusiksi. Tilamuutokset valmistuvat vuoden 2017 loppuun mennessä.

Hankkeen tarkoituksena on selvittää, miten musiikkiosasto voisi palvella paremmin ajassa, jossa kirjastojen tehtävä kirja- ja levyvarastona ja hiljentymispaikkana ei enää vedä kävijöitä. Musiikkiäänitteiden lainaus Vantaalla on viimeisen viidentoista vuoden aikana lähes puolittunut. Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan kuitenkin kymmenen vuotta täyttäneistä suomalaisista 14 prosenttia soittaa jotain soitinta ja seitsemän prosenttia laulaa.

”Päihteetön karaoke on ainakin saanut valtavan suosion. Se on ilmaiseksi varattavissa yksin, perheen tai kaveriporukan kanssa. Karaokehuoneena toimii entinen levynkuunteluhuone, joka on viime vuosina jäänyt vähälle käytölle”, palveluesimies Ville Karinen sanoo.

Esillä olevaa levyvalikoimaa karsitaan ”ainakin niin, ettei siellä olisi enää seitsemää eri versiota samasta Sibeliuksen sinfoniasta”. Helmetin musiikkivarasto sijaitsee kuitenkin Tikkurilan kirjaston kellarissa, ja sinne päätyvät pääkaupunkiseudun kirjastojen hyllyistä poistetut, mutta valikoimiin jätetyt lp- ja cd-levyt sekä nuotit. Levyjen siirtäminen varastoon vaatii jatkuvaa arkistointia ja luettelointia asiasanojen perusteella. Aineisto on varastosta varattavissa ja lainattavissa mihin päin pääkaupunkiseutua tahansa.

”Ihmiset eivät enää etsi uutta kuunneltavaa kirjastosta, vaan netistä. Kirjastojen vahvuus on se, että valikoimissamme on äänitteitä, joita ei esimerkiksi Spotifysta löydä. Ihmisten musiikkiharrastukset eivät rajoitu levynkuunteluun, ja haluamme, että musiikkiosasto voisi tukea asiakkaita harrastuksissaan”, Karinen sanoo.

Kirjastossa on nyt treenikämppämäinen huone, jossa voi soittaa soittimia ja äänittää musiikkia. Karisen mukaan tilassa tehdään paljon räppidemoja. Tablettitietokoneilla voi pelata pelejä, joilla voi harjoitella esimerkiksi kitaran- tai bassonsoittoa. Lisäksi musiikkiosasto aikoo pian ottaa kokeiluun kotiin lainattavat soittimet.

Verkostopäällikkö Katariina Ervastin mukaan myös Tikkurilan kirjaston opiskelu- ja työtiloja aiotaan muokata ja laajentaa.

”Vantaalaiset tulevat Tikkurilan kirjastoon työskentelemään, opiskelemaan ja käyttämään esimerkiksi musiikki- ja lastenosastoa vähän kauempaakin. Freelancereiden määrä on lisääntynyt, ja he työskentelevät mielellään kirjastossa. Olemme keränneet asiakkailta palautetta, ja he ovat kaivanneet esimerkiksi seisovien työpöytien, taukohuoneiden ja ryhmätyötilojen kaltaisia asioita”, Ervasti sanoo.

Toiminnallisuus, yhteisöllisyys ja osallistavuus vilisevät hankkeiden suunnitelmissa. Entä sitten ne kirjastokävijät, jotka eivät halua osallistua, harrastaa tai kokea yhteisöllisiä elämyksiä?

”Palautteissa olemme havainneet sen, että kirjastossa työskentelevät ja opiskelevat voidaan jakaa kahteen ryhmään, niihin, jotka haluavat pientä hälinää ympärilleen ja niihin, jotka kaipaavat omaa rauhaa. Molemmat huomioidaan ja esimerkiksi lukusali säilyy täysin hiljaisena tilana”, Ervasti sanoo.

Oikaisu 16.8. kello 17.25: Jutun kuvassa oli aiemmin virheellinen nimitieto. Kuvassa karaokea laulaa Riitta Nyholm.

Mikko Peura
Riitta Nyholm laulaa karaokea Tikkurilan kirjastossa.
Riitta Nyholm laulaa karaokea Tikkurilan kirjastossa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat