Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvoiko Flow liikaa? Tungos ahdisti kävijöitä

Flow-festivaali keräsi ennätysyleisön, mutta tapahtumissa oli vaikeaa liikkua

Kulttuuri
 
Juha Metso
Flow-festivaalilla vieraili viikonloppuna yhteensä 75 000 ihmistä.
Flow-festivaalilla vieraili viikonloppuna yhteensä 75 000 ihmistä. Kuva: Juha Metso

Viikonloppuna 13. kertaa järjestetty Flow-festivaali teki uuden kävijäennätyksen: viikonlopun aikana Suvilahden alueella vieraili yhteensä 75 000 ihmistä.

Tämä oli mahdollista, koska Flow kasvatti festivaalikapasiteettiaan 23 000:sta 25 000 ihmiseen. Perjantai, lauantai ja sunnuntai olivat kaikki loppuunmyytyjä.

Ja sen huomasi: Flow-festivaalin Facebook-sivulta löytyi maanantaina kymmeniä kommentteja, joissa valitettiin paikoitellen pelottavaksi käyneestä tungoksesta. Osa kommentoijista koki tungoksen uhanneen turvallisuutta.

”Ihmisten liiallinen paljous aiheutti välillä kamalia tungoksia ja pullonkauloja aiheuttaen välillä pelkoa minussa.”

”Perjantain ihmispaljous meni jo pelottavan puolelle. Päätös laittaa suosittu Paperi T 360 lavalle oli täysin väärä ja aiheutti selkeän vaaratilanteen, kun ihmisiä pakkautui pienille kulkuväylillä.”

”Perjantaina oli aivan liikaa ihmisiä, käsittämätöntä ryntäilyä, pelottava lähes rusentuminen Balloon Stagen edustalla Paperi T:n keikan aikana.”

”Ihana kaunis flow on pilattu tänä vuonna liialla yleisömäärällä. Alueella on todella ahdasta (huono) liikkua joka vaikuttaa kaikkeen.”

Useat festivaalikävijät myös kertoivat HS:n toimittajille samankaltaisista kokemuksista.

Heti perjantaina ihmismassat melkein sulkivat kulkureitin päälavan edestä Iggy Popin keikan aikana.

Pyöreän muotoisella Bright Balloon 360 -lavalla järjestetty Paperi T:n, Pekka Kuusiston ja Samuli Kosmisen keikka täyttyi nopeasti ja suurin osa halukkaista jäi keikan ulkopuolelle. Ihmiset kuitenkin tungeksivat keikalle muun muassa kiipeämällä lavarakenteita pitkin. Keikan aikana Paperi T varoitti ihmisiä kiipeilemästä lavarakenteissa.

Lauantaina elektrobändi M83 veti uuden jättiteltan niin täyteen, ettei yleisön joukossa päässyt liikkumaan kuin vaivoin. Myös sunnuntaina pääesiintyjän eli Sian konsertin jälkeen päälavan edustalla tungeksi valtavasti väkeä.

Paljonko Paperi T:n perjantaisella keikalla oli järjestyksenvalvojia Flow-festivaalin toimitusjohtaja Suvi Kallio?

”En osaa ihan tarkkaan sanoa, mutta kyllä siinä on ollut vaadittava määrä järjestysmiehiä. Tottakai me tehtiin lauantaille ja sunnuntaille parannuksia sen suhteen, miten liikenteen ja ihmismassan ohjaus tehdään.”

Mitä konkreettisia parannuksia?

”Ihan järjestysmiesporukalle tehtiin ohjeistus siitä, että siinä kohtaa on paljon porukkaa ja keskusteltiin siitä tilanteesta totta kai. Meillä oli tiedossa, että kyseinen artisti on suosittu ja vähän sitä jännitettiinkin, että miten paljon ihmisiä tulee. Tämä lava oli kyseisen artistin oma toive ja kyseinen keikka rakennettu tätä lavaa varten.”

Keikka tuli täyteen ja lavan sisäänkäynnin edustalle kerääntyi ihmisiä tulpaksi. Keikan aluksi Paperi T varoitti ihmisiä Ilta-Sanomien raportin mukaan: ”Mun käskettiin kertoa teille, että älkää kiivetkö niiden kaiteiden yli, koska jos te tiputte, te kuolette.”

Harkittiinko keikan keskeyttämistä kiipeilyn takia?

”Ei. Mun käsittääkseni tällaista ongelmaa ei ollut.”

Kallio ei osaa sanoa tarkasti, paljonko järjestyksenvalvojia keikalla oli. Perjantain jälkeen tilannetta käytiin hänen mukaansa läpi turvallisuuspäällikön kanssa.

Flow-festivaali on ulkoistanut turvallisuuspalvelunsa Local crew -nimiselle yritykselle. Suvi Kallio kertoo, että festivaalilla oli järjestyksenvalvojia noin 250 per päivä. Tyypillinen määrä järjestyksenvalvojia Helsingissä on juuri yksi sataa kävijää kohden.

”Alue on suunniteltu viranomaissäädösten mukaisesti, ja poistumistiet ja ihmisten liikkuvuus koordinoitu yhdessä poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa kanssa.”

Uudessa jättiteltassa olleen M83:n keikan aikana oli ihmisten mukaan vaikea liikkua. Suvi Kallio ei osaa sanoa tarkkaan, paljonko keikalla oli järjestysmiehiä. Järjestysmiehet ja turvallisuuspäällikkö vahtivat keikalle tulevien ihmisten määrää.

Oliko yleisön joukossa järjestysmiehiä?

”Kyllä siellä oli.”

Nostitte tänä vuonna festivaalin kävijäkapasiteettia 2 000 ihmisellä. Samalla festivaalialueen tilaa kasvatettiin.

Paljonko alueella oli lisätilaa?

”En ala tässä nyt sanomaan tarkkoja neliömääriä, mutta sitä lisätilaa on suhteessa siihen lisäihmismäärään.”

Kallion mukaan eritoten Black Tentin eli Flow’n kolmanneksi suuren lavan ympäristössä oli ”valtavasti lisää tilaa”.

Tungoksesta valittaneet ihmiset näyttivät tosin kokeneen sitä muualla kuin Black Tentin alueella.

Flow-festivaalin taiteellinen johtaja, perustaja ja taustayhtiön hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kallio neuvoi Ilta-Sanomien haastattelussa ihmisiä olemaan menemättä suosituimmille keikoille.

”Eli ei kannata mennä valtavirran mukana, vaan etsiä hieman toisia tapoja nauttia tästä festivaalista”, Kallio sanoi IS:ssä.

Suvi Kallion mukaan Tuomas Kallion kommentti oli osoitettu ihmisille, jotka eivät viihdy väentungoksessa. Heidän kannattaa Kallion mukaan mennä keikoille, johon on odotettavissa vähemmän ihmisiä.

”Jos ei halua mennä tungokseen, silloin pitää tietysti kulkea vastavirtaan.”

Kallion mukaan kulkuväyliä ei ole enää mahdollista avartaa, kun festivaali on käynnissä, mutta muutoksia tehtiin ohjeistamalla järjestysmiehiä kiinnittämään ongelmakohtiin erityistä huomiota lauantaina ja sunnuntaina.

”Olet ihan oikeassa sen suhteen, että sen alueen toimivuus noin suurelle ihmismassalle on paikoitellen haaste. Tänä vuonna haastavaksi osoittautui se alue siinä päälava-Balloon-voimala-kohdalla. Muutoin mielestäni alue toimi ihan mainiosti.”

Flow’n turvallisuuspäällikkö ei vastannut soittoihin maanantaina. Helsingin poliisilla ei ollut tiedossa mitään tavallisesta poikkeavia tapahtumia tai ilmoituksia liittyen Flow-festivaalin järjestelyihin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat