Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkikasvattaja neuvoo vanhempia ottamaan vastuuta lapsen fanittaessa: ”Kukkahattua kannattaa kantaa ylpeydellä”

Vahinko-hittikappaleen videolla pikkutytöt laulavat seksistä

Kulttuuri
 
Sanni julkaisi kuvan videosta myös Instagram-tilillään. Levy-yhtiön mukaan videossa esiintyvien lasten vanhemmilta on kysytty julkaisuun lupa.
Sanni julkaisi kuvan videosta myös Instagram-tilillään. Levy-yhtiön mukaan videossa esiintyvien lasten vanhemmilta on kysytty julkaisuun lupa.

”Jos haluut testaa mua yhen kerran vaan, mulla on mesta mihin mennä”, pikkutytöt laulavat kameralle.

Kysymys on Sannin hittikappaleesta Vahinko julkaistusta videosta, jonka levy-yhtiö poisti netistä kysyttyäni sen sisältämästä materiaalista.

Artikkeliin liittyvät

Aikuiselle videota katsellessa tulee epämiellyttävä olo. Pojan testattavaksi tarjoutuminen ei pitäisi kuulua pikkutyttöjen ajatusmaailmaan ollenkaan.

Erityisen ahdistava on ajatus, jossa pedofiili katselee pikkutyttöjen esittämää kappaletta. Nuorimmat tytöt näyttävät korkeintaan ekaluokkalaisilta.

”Mulle on ilo olla sun vahinko, vahinko va va vahinko”, he laulavat.

Sanni itse perusteli videon poistamispäätöstä myöhemmin sosiaalisessa mediassa näin:

”Video kuitenkin jouduttiin poistamaan, sillä muutaman soraäänen mukaan kappaleen teksti ei sopinut kaikkien suuhun. Emme osanneet tiimini kanssa odottaa, että videoon saatettaisiin rinnastaa vastenmielisiä assosiaatioita, kun lähtökohtaisesti tarkoitus oli vaan antaa faneille mahdollisuus laulaa lempikappalettaan biisin musavideolla. Kiitos ja anteeksi, SANNI”

Levy-yhtiön tiedottaja puolestaan kertoi päätöksen syntyneen yhdessä Warnerin toimitusjohtajan ja artistin kanssa ja pahoitteli videota. Sannin Facebook-sivuilla minua luonnollisestikin kutsuttiin muun muassa kukkahattusedäksi ja ilonpilaajaksi.

Ei siinä mitään.

Suomalaiskodeissa pikkulasten aiempaa aikaisemmin syttyvä fanitus kuitenkin tuntuu tuottavan ahdistusta. Päätän siis soittaa tuleville musiikinopettajille pedagogiikkaa Jyväskylän yliopistossa opettavalle Sanna Salmiselle. Minulla ei sattuneesta syystä ollut esittää hänelle Vahinko-videota, mutta hän luki kappaleen lyriikat, näki still-kuvan ja kuuli kuvauksen videosta.

Salminen pitää poistopäätöstä välttämättömänä.

”Kyllä minä aika järkyttynyt sitä lukiessa olin”, hän sanoo. ”Kyllä se nostatti melkoisen tunnekuohun pintaan.”

”Kyllä levy-yhtiössä olisi kannattanut pysähtyä miettimään vastuuaspektia, vaikka videoiden julkaisuun lupa vanhemmilta olisikin.”

Salminen muistuttaa, että videolla esiintyvät lapset saattavat myöhemmin katua päätöstään.

”Kun ikää tulee muutama vuosi lisää, niin he ymmärtävät kappaleen ne merkitykset, jotka eivät tällä hetkellä heille aukenekaan”, hän sanoo.

”Esimerkiksi kymmenen vuoden päästä saattaa tuntua omituiselta katsoa itseään lapsena laulamassa, että testaa mua yhden kerran ja anna mun olla sun vahinko.”

Pakko myöntää, että video oli omassa Sanni-historiassani viimeinen niitti. Aiemmin on ärsyttänyt, kun tytär on ratikka raikuen laulanut olevansa lelu ja olevansa ”halpa, alennuskorissa”. Yhtä lailla on häirinnyt, kun hän mökkimatkan aikana on esittänyt toiveen, että poika soittaa häntä kuin viidakkorumpua.

Salmisen mukaan vanhemman ahdistus saattaa heijastua myös lapseen.

”Varsinkin jos itse hermostuu tilanteessa, olisi ehkä hyvä sanoittaa sitä omaa tunnetta lapsen tasoisesti. On hyvä myös sanoa, että nämä ovat sellaisia asioita, jotka eivät vielä kuulu lapsen maailmaan.”

”On tärkeää, ettei lapselle tule sellainen olo, että hän on tehnyt jotain väärää.”

Kysyin edellisenä iltana tyttäreltäni ja hänen kaveriltaan, miten hän Vahinko-kappaleen sanoituksen ymmärtää. Melko nopeasti selvisi, että kaksikolla ei ole aavistustakaan, mistä kappaleessa lauletaan.

Musiikkipedagogin mielestä se on hyvä asia.

”Suojeleehan se lapsia, että he eivät oikein hahmota, mitä siinä kappaleessa oikeasti sanotaan.”

Vanhempia musiikkipedagogi kannustaa rohkeuteen, vaikka se ikävältä joskus tuntuisikin.

”Jos kukkahatun saa, niin se kannattaa ylpeydellä kantaa. Se tarkoittaa, että on osallistuu lapsensa elämään ja välittää.”

Sekä artistin että levy-yhtiö sanovat, että missään vaiheessa videon tekoa heille ei syntynyt pienintäkään epäilystä sen aiheuttamista ”vääristä” mielleyhtymistä.

Sovitaanko siis, että se oli vahinko.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat