Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sannin seksiaiheisen lapsivideon poisto oli ”välttämätöntä” – Nuorisolääkäri neuvoo, miten kappaleisiin tulisi suhtautua

Kulttuuri
 
Akseli Valmunen
Sanni on Suomen suosituimpia artisteja.
Sanni on Suomen suosituimpia artisteja. Kuva: Akseli Valmunen

Levy-yhtiö Warner poisti tiistaina verkosta Sannin musiikkivideon, jolla esiintyy joukko Sannin faneja, heistä monet alaikäisiä ja osa pieniä lapsia.

”Jos haluut testaa mua yhen kerran vaan, mulla on mesta mihin mennä”, pikkutytöt laulavat kameralle. Vahinko-kappaleen video poistettiin netistä sen jälkeen, kun HS oli kysynyt sen sisältämästä materiaalista (juttu videosta ja poistamisesta täällä).

Sanni itse perusteli videon poistamispäätöstä Facebookissa näin:

”Muutaman soraäänen mukaan kappaleen teksti ei sopinut kaikkien suuhun. Emme osanneet tiimini kanssa odottaa, että videoon saatettaisiin rinnastaa vastenmielisiä assosiaatioita, kun lähtökohtaisesti tarkoitus oli vaan antaa faneille mahdollisuus laulaa lempikappalettaan biisin musavideolla.”

Mutta mitä päätöksestä pitäisi ajatella? Oliko se oikea? Entä onko vanhempana perusteltua kiusaantua videosta? Kysytään kasvatuksen asiantuntijoilta.

Tuleville musiikinopettajille pedagogiikkaa Jyväskylän yliopistossa opettava Sanna Salminen pitää poistopäätöstä välttämättömänä. Salminen ei ehtinyt nähdä Vahinko-videota, mutta hän luki kappaleen lyriikat, näki still-kuvan ja kuuli kuvauksen videosta.

”Kyllä minä aika järkyttynyt sitä lukiessa olin”, hän sanoo. ”Kyllä se nostatti melkoisen tunnekuohun pintaan.”

”Kyllä levy-yhtiössä olisi kannattanut pysähtyä miettimään vastuuaspektia, vaikka videoiden julkaisuun lupa vanhemmilta olisikin.”

Levy-yhtiön mukaan kaikkien lasten vanhemmilta oli kuvauslupa.

Salminen muistuttaa, että videolla esiintyvät lapset saattavat myöhemmin katua päätöstään.

”Kun ikää tulee muutama vuosi lisää, niin he ymmärtävät kappaleen ne merkitykset, jotka eivät tällä hetkellä heille aukenekaan”, hän sanoo.

”Esimerkiksi kymmenen vuoden päästä saattaa tuntua omituiselta katsoa itseään lapsena laulamassa, että testaa mua yhden kerran ja anna mun olla sun vahinko.”

Samaa mieltä on Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen, joka niinikään pitää videon poistamista välttämättömänä lasten suojelemiseksi.

Halosen mielestä video asetti myös aikuiset omituiseen asemaan.

”Olemmehan me aika kummallisessa tilanteessa, kun katselemme niitä lapsia hokemassa niitä vahinkotekstejä. Se synnyttää aika hämmentäviä assosiaatioita.”

Työssään Halonen kohtaa paljon seksuaalisuudesta hämmentyneitä nuoria ja heidän vanhempinaan. Hänen mielestään vanhempien kannattaisi ottaa eri tavoin seksistä kertovat kappaleet mahdollisuutena.

”Meiltä Väestöliitosta vanhemmat jatkuvasti kyselevät, että miten näitä asioita tulisi ottaa esille, kun maailma työntää seksiä ja pornoa yhä nuoremmille. Tässä nyt sitten tarjotaan vanhemmille valttikorttia, jonka avulla voi lähteä puhumaan siitä, mitä esimerkiksi seurustelu tarkoittaa ja mitä seksi tarkoittaa.”

Hän myöntää, että Vahinko-kappaletta ei kannata ihan rivi kerrallaan käydä läpi.

”Voisi kertoa yleisemmällä tasolla, että tämä laulun henkilö on selvästikin ihastunut ja haluasi harrastaa seksiä ja mitä sitten puhua siitä, että mitä se oikein tarkoittaa. Ei tarvitse välttämättä puhua yhden yön suhteista vaan nousta ylätasolle.”

Halosen mukaan on vanhempien tehtävä antaa rajat kiusallisimpien laulujen rallattelulle. Lapselle voi tehdä selväksi, että vaikka niitä saa laulaa kotona, esimerkiksi kaupassa ne voivat aiheuttaa tarpeetonta hämmennystä.

Salminen muistuttaa, että vanhemman ahdistus saattaa heijastua myös lapseen.

”Varsinkin jos itse hermostuu tilanteessa, olisi ehkä hyvä sanoittaa sitä omaa tunnetta lapsen tasoisesti. On hyvä myös sanoa, että nämä ovat sellaisia asioita, jotka eivät vielä kuulu lapsen maailmaan.”

”On tärkeää, ettei lapselle tule sellainen olo, että hän on tehnyt jotain väärää.”

Vanhempia musiikkipedagogi kannustaa rohkeuteen, vaikka se ikävältä joskus tuntuisikin.

”Jos kukkahatun saa, niin se kannattaa ylpeydellä kantaa. Se tarkoittaa, että osallistuu lapsensa elämään ja välittää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat