Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen elokuvauutuutta, jotka kannattaa tietää Espoon elokuvafestivaalilta

Millaisia uusia elokuvia on tulossa? Espoon elokuvajuhlien eli Espoo Cinén ohjelmistossa on satakunta uutuutta maailmalta ja Suomesta. HS:n elokuvatoimittaja esittelee kymmenen elokuvaa, jotka juhlilta nyt pitää tietää. Festivaali alkaa perjantaina.

Kulttuuri
 
Espoo Ciné
Helen Mirren näyttelee pääosaa brittitrillerissä Eye in The Sky
Helen Mirren näyttelee pääosaa brittitrillerissä Eye in The Sky Kuva: Espoo Ciné
Fakta

Euroelokuvan areena

 Pitkien fiktioiden esityspaikkana Espoo Ciné on Suomen kolmanneksi merkittävin Helsingin ja Sodankylän festivaalien jälkeen.

 Espoon elokuvajuhlat on profiloitunut esittämään erityisesti euroelokuvaa.

 Kino Tapiola ja Espoon kulttuurikeskus ovat keskeisiä näytöspaikkoja.

10. Eye in the Sky

Helen Mirren ja Alan Rickman näyttelevät brittitrillerin pääosia. Gavin Hoodin elokuva pohtii, miten miehittämättömät lennokit soveltuvat sodankäyntiin. Merkittävä elokuva myös siksi, että se jäi Rickmanin viimeiseksi elokuvatyöksi. Suuri yleisö tunsi hienon näyttelijän myös Harry Potter -elokuvien Severus Kalkaroksena.

9. Hymyilevä mies
Elokuvayhtiö Aamu
Iloittelua huvipuistossa ennen ottelua. Hymyilevän miehen keskeisiä henkilöitä, Olli Mäki, hänen morsiamensa sekä managerinsa Linnanmäellä.
Iloittelua huvipuistossa ennen ottelua. Hymyilevän miehen keskeisiä henkilöitä, Olli Mäki, hänen morsiamensa sekä managerinsa Linnanmäellä.

Mahdollisuus nähdä ensimmäisten joukossa toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla palkinnon voittanut suomalaiselokuva nyrkkeilijä Olli Mäestä. Juho Kuosmasen ohjaamassa mustavalkoisessa elokuvassa korostuvat kolme asiaa: hienosti tehty ajankuva, menestyskeskeisen ajattelutavan kritiikki sekä hiljainen, suomalainen huumori.

8. Den allvarsamma leken

Pohjoismainen intohimodraama, jossa kriitikko-toimittaja ja taiteilijan tytär rakastuvat, mutta eivät voi saada toisiaan, joten tyttö nai varakkaamman herran. Pernilla August on ohjannut pukudraaman kirjailija Hjalmar Söderbergin Den allvarsamma leken -romaanin pohjalta. Elokuvaa on pidetty kritiikeissä turhan tavanomaisena, mutta sen pohjalla on tärkeä, sata vuotta sitten julkaistu romaani, jota pidetään yhtenä suurena ruotsalaisen kirjallisuuden rakkauskertomuksista. Elokuva on tulossa myös kaupalliseen ohjelmistoon vuoden loppupuolella.

7. Evolution

Ihastusta maailman elokuvapiireissä herättänyt taiteellinen scifi-elokuva kertoo nuorista pojista, joita vanhemmat naiset kaitsevat merenrantapaikassa. Lucile Hadžihalilovićin omaperäistä ja erikoista elokuvaa on verrattu muun muassa David Cronenbergin ja David Lynchin töihin.

6. Hedi
Espoo Ciné
Hedi on elokuva rakastavasta parista mutta samalla se kertoo myös muuttuvasta Tunisiasta ja maan demokratialiikkeestä.
Hedi on elokuva rakastavasta parista mutta samalla se kertoo myös muuttuvasta Tunisiasta ja maan demokratialiikkeestä.

Hedi on tunisialainen autokauppias, jonka maailma täyttyy autoista. Pian hän kuitenkin herää elämään myös Peugeotinsa ulkopuolella: häät ovat tulossa suvun hyväksymän morsiamen kanssa kun uusia tuulia tarjoaa Ranskaan muuttanut Rym, joka on palannut matkaoppaaksi vanhaan kotimaahansa.

Hedi on ajankohtainen elokuva, sillä se kertoo perusdraaman avulla taitavasti tunisialaisesta demokratialiikkeestä ja vanhan ja uuden maailman törmäyksestä yhden yksilön kautta. Elokuva on Mohamed Ben Attian esikoisohjaus.

5. Une histoire de Fou
Espoo Ciné
Une histoire de fou kertoo Armenian kansanmurhan vaikutuksista vuosikymmeniä myöhemmin.
Une histoire de fou kertoo Armenian kansanmurhan vaikutuksista vuosikymmeniä myöhemmin.

Jos etsitään ajankohtaisia poliittisia elokuvia Euroopasta, niitä löytyy erityisesti Ranskasta. Ohjaaja Robert Guédiguian käsittelee elokuvassa 1900-luvun alun Armenian kansanmurhaa ja sen vaikutuksia vuosikymmeniä myöhemmin. Ollaan 1970-luvun Ranskassa Marseilles’ssa, jossa armenialaisperheen poika radikalisoituu, liittyy aseelliseen ryhmään ja hyökkää turkkilaiskohteita vastaan. Pommi-iskussa haavoittuu paikalle sattunut polkupyöräilijä. Viattoman ohikulkijan kautta armenialaistaustainen ohjaaja pohtii uhrauksia, viattomuutta sekä syyllisyyttä.

4. Welcome to Norway!

Ajankohtaisia, yleisöä puhuttavia poliittisia elokuvia syntyy myös muualla, kuten Norjassa. Norjalainen komedia kertoo yrittäjäperheen isästä, joka yrittää pelastaa kolmen pennin hotellibisneksensä tarjoamalla pikkuhotelliaan majoituspaikaksi pakolaisille. Yhteentörmäyksiä on tietenkin odotettavissa, eikä vähiten siksi, että hotellitirehtööri on maailmasta tietämätön rasisti. Elokuva ei siis ole välttämättä poliittisesti korrekti kaikkien mielestä. Ohjaaja on Langlo Rune Engstadt.

3. De Palma
Espoo Ciné
Scarface-elokuvan kuvauksissa. Brian de Palma ohjaa Al Pacinoa.
Scarface-elokuvan kuvauksissa. Brian de Palma ohjaa Al Pacinoa.

Ohjaajat Noah Baumbach ja Jake Paltrow ovat valmistaneet haastatteludokumentin elokuvaohjaaja Brian de Palmasta, ja lopputulos on saanut kriitikot kiihdyksiin, ainakin Yhdysvalloissa.

75-vuotias De Palma kertoo elokuvassa käsityksiään elokuvateollisuudesta sekä pohtii uraansa, johon mahtuvat muun muassa elokuvat Carrie, Scarface, Sodan arvet sekä Lahjomattomat.

2. The Ones Below – alakertalaiset
Espoo Ciné
Laura Birn näyttelee keskeisessä roolissa elokuvassa The Ones Below – alakertalaiset.
Laura Birn näyttelee keskeisessä roolissa elokuvassa The Ones Below – alakertalaiset.

Elokuvantekijä David Farr on tv-katsojille tuoreeltaan tuttu, sillä hänen käsikirjoitukseensa perustui MTV:llä vastikään päättynyt agenttisarja Yövahti. John le Carrén kirjaan perustuvassa sarjassa oli vahvoja Bond-vaikutteita, eikä ole ihme, jos tekijäkaartista moni on tulevaisuudessa tekemässä myös Bond-elokuvia.

The Ones Below on David Farrin ensimmäinen elokuvaohjaus, jossa keskeisessä roolissa näyttelee Laura Birn. Psykologinen trilleri kulkee Hitchcockin ja Polanskin jalanjäljissä, ja pelkästään Birnin komean roolityön vuoksi se kannattaa katsoa. Harvoin on suomalainen elokuva-ammattilainen tehnyt näin komeaa jälkeä maailmalla. Ehkä Birnistä voisi tulla Farrin vanavedessä yksi tulevien Bondien näyttelijöistäkin, kuka tietää.

The Ones Below elokuvateattereissa syyskuussa.

1. Isäni Toni Erdmann

Bisnesuraa tekevä takakireä tytär ja tämän hassutteleva isä. Siinä lähtökohta elokuvalle Isäni Toni Erdmann, joka saattaa nousta yhdeksi vuoden kovimmista elokuvista maailmalla. Toukokuussa komedia oli jo yksi Cannesin elokuvajuhlien puhutuimpia. Suomessa elokuva tulee teattereihin jouluna.

Kuten monet erinomaiset komediat, saksalaisen Maren Aden ohjaama elokuva yhdistää taitavasti vakavaa ja kevyttä, ahdistusta ja iloa. Apuna ovat muun muassa pilailupuodista hankitut hassut hampaat sekä karmea huumoriperuukki. Elokuva sisältää myös yhden ovelimmista alastonkohtauksista elokuvien historiassa.

Espoo Ciné 19.–28. elokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat