Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maija Vilkkumaa: Sannin videon poisto on ”keski-ikäisten miesten tyttöihin kohdistamaa ahdistavaa suojelua” – levy-yhtiön päällikkö päätti poistosta

Kulttuuri
 
Warnerin Asko Kallonen päätti Sannin videon poistosta. Saman yhtiön artisti Maija Vilkkumaa pitää päätöstä virheenä.
Warnerin Asko Kallonen päätti Sannin videon poistosta. Saman yhtiön artisti Maija Vilkkumaa pitää päätöstä virheenä.

Sannin levy-yhtiö Warner Music myöntää, että verkosta poistettu Vahinko-kappaleen video lipsahti julkisuuteen näkemättä.

Sannin työryhmineen itse tekemässä videossa Sannin fanit laulavat mukana kappaletta, jossa lauletaan ”jos haluut testaa mua kerran vaan”. Osa videolla esiintyneistä faneista oli alaikäisiä, jotkut pikkulapsia. Video julkaistiin maanantaina iltapäivällä, ja Warner poisti sen tiistaina asiasta heränneen kohun jälkeen.

Warnerin kotimaisen tuotannon päällikkö Asko Kallonen kertoo olleensa vastuussa videon poistosta. Hänen mukaansa kohu on Warnerin huolimattomuuden ansiota. Video ei ollut levy-yhtiön toimeksiantama, vaan Sanni eli Sanni Kurkisuo itse suunnitteli ja oli myös toteuttamassa videota.

Asko Kallonen, näitkö Sannin videota ennen sen julkaisua?

”En.”

Näittekö videon ilmestymisen jälkeen keskustelupalstoilla herännyttä keskustelua?

”Ei. Se livahti julkisuuteen, koska meidän tiedottaja laittoi sen nettiin maanantaina iltapäivällä ja kukaan muu meillä ei tiennyt siitä. Heräsin tiistaina, kun minulle soitettiin, että Hesarin toimittaja oli kysynyt siitä. Menin katsomaan videon ja tajusin heti, että tekijäryhmä ei ollut ajatellut asiaa. Jos sen olisi nähnyt etukäteen, niin olisi ollut helppo sanoa, että leikataan nämä alaikäiset pois tästä. Alaikäisten käyttö ylipäänsä missään videossa on aika kyseenalaista, varsinkin kun kappaleessa on tällainen aihe ja hyvin tarkasti kuvaava teksti.”

Teitkö sinä päätöksen videon poistamisesta?

”Joo. Soitin Sannille ja sanoin, että mun mielestä se pitää ottaa pois ja me ei haluta tällaista tämän biisin ympärille. Sanni oli samaa mieltä. Hänelle ei ollut tullut mieleen mitään tällaista, mutta kun se on tullut joillekin mieleen, niin parasta on myöntää, että tämä oli arviointivirhe. Soitin Nikolle [ Nordström, Warner Music Finlandin toimitusjohtaja] ja kerroin tästä. Hän katsoi videon ja oli samaa mieltä. Tästä tuli turha kohu, jonka olisi voinut välttää. Meidän kontrollimme ei toiminut.”

Videon poistamisesta kerrottiin tiedotteella, jossa Sanni pahoitteli tapahtunutta. Miksi Warner Music ei kertonut itse virheestä?

”Se oli Sannin oma toivomus. Meille tämä tilanne tuli aika nopeasti.”

Myös videon poistamista on arvosteltu. Oletteko rajoittaneet artistin ilmaisunvapautta?

”Jos artisti haluaa jotakin, niin me ei oikeastaan koskaan rajoiteta hänen ilmaisunvapauttaan. Esimerkiksi Sannin edellisen kohubiisin aikana (Että mitähän vittua) päätettiin heti, että kappaleen nimi pitää olla se. Tiesimme että ihmiset voi hermostua siitä, mutta kun kuuntelee tekstin sisältöä niin se on täysin looginen. Siinä oli artistin tarkoittama sisältö, mutta jos tapahtuu tällainen tahaton vaikutelma, kuten tässä, niin pitää toimia. Tässä ei ole kyse ilmaisun rajoittamisesta, koska Sannikaan ei tarkoittanut tätä.”

Lauluntekijä Maija Vilkkumaa on eri linjoilla. Hän pitää Sannin videosta noussutta kohua vääryytenä Sannin alaikäisiä tyttöfaneja kohtaan.

Vilkkumaan mielestä Helsingin Sanomien asiasta tekemä juttu ja levy-yhtiön reaktio ovat esimerkkejä keski-ikäisten miesten tyttöihin kohdistamasta ahdistavasta suojelusta.

Vilkkumaa muistuttaa, että poplaulajat ovat taiteilijoita, eivät sosiaalityöntekijöitä.

”Kuka tahansa aikuinen lukee Sannin kappaleen niin, että siinä vihjataan mahdollisuudesta harrastaa seksiä. Kappale kertoo myös siitä, että jos ihminen on yksin, niin se haroo lähelleen jotain toista ihmistä niin paljon, että on valmis olemaan itse se säälittävä tyyppi. Se liittyy myös lasten elämään”, Vilkkumaa sanoo.

”Nyt tässä on keski-ikäinen mies heilauttanut pedofiilikorttia ja saanut videon pois netistä. Samalla se biisi on liattu ja häpäisty näiltä nuorilta faneilta. Sekin on lasten vähättelyä, jos sanotaan, että eihän lapset siitä tekstistä mitään ymmärrä.”

Video herätti kysymyksiä heti ilmestyttyään sosiaalisessa mediassa. Tiistaina videon poistoa pitivät HS:n haastattelussa tarpeellisena esimerkiksi Väestöliiton nuorisolääkäri ja musiikkipedagogian opettaja.

Vilkkumaa on Sannin tavoin Warner Musicin artisti. Hän myös esiintyi Sannin kanssa samalla Vain elämää -tuotantokaudella syksyllä 2015.

Vilkkumaa sanoo ymmärtävänsä miksi yhtiö päätti vetää kohua herättäneen videon pois verkosta.

”Syytän tästä ensimmäiseksi maailmaa ja toiseksi teidän lehteä. Minulle on myös parempi olla sellaisella levy-yhtiöllä, jonka kanssa voin olla myös eri mieltä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat