Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoren suomalaisopiskelijan läpimurto – maailmantähti tarjosi keikkaa kahden minuutin varoitusajalla

”Mä olin ihan että voi morjens” – Retuperän WBK:ta aikaisemmin johtanut Eero Lehtimäki sai Valeri Gergijeviltä johtamiskeikan Turun musiikkijuhlilta

Kulttuuri
 
Suomalaisopiskelijan jättipotti – sai johtaa tähtiorkesteria kahden minuutin varoitusajalla
Suomalaisopiskelijan jättipotti – sai johtaa tähtiorkesteria kahden minuutin varoitusajalla
Nuori kapellimestari Eero Lehtimäki koki elämänsä yllätyksen johdettuaan Valeri Gergijevin mestarikurssilla Pietarin Mariinski-teatterin orkesteria. Gergijev päätti vain kaksi minuuttia ennen konserttia, että Lehtimäki saa johtaa konsertin avausnumeron, Maurice Ravelin Hanhiemon. "Mä olin ihan, että voi morjens"; Lehtimäki kertoo kulttuuriosaston haastattelussa. HSTV julkaisee Turun musiikkijuhlien kuvaaman otteen yllätyskonsertista. Teksti: Vesa Sirén, video: Ville Matvejeff / Turun musiikkijuhlat.

”Jos puhutaan lyhyen varoitusajan keikoista, kaksi minuuttia ennen konserttia on henkilökohtainen ennätykseni”, nuori kapellimestari ja klarinetisti Eero Lehtimäki (s. 1989) kertoo.

Hän sai maailmantähti Valeri Gergijeviltä yllättävän tilaisuuden läpimurtoon Turun Musiikkijuhlilla keskiviikkoiltana. Gergijev oli kuullut Lehtimäkeä samana iltapäivänä pienellä mestarikurssilla, johon oli kutsuttu kaksi suomalaista lahjakkuutta, Lehtimäki ja Ruut Kiiski.

”Meille oli kerrottu, että tehtävänä on Maurice Ravelin Hanhiemo, mutta Gergijev ilmoitti edellisenä päivänä, että hän haluaa meidän johtavan myös Sergei Rahmaninovin Sinfonisia tansseja”, Lehtimäki kertoo.

”Sitä opettelin sitten edellisen yön.”

Mestarikurssi meni hyvin. Gergijev sanoi arvoituksellisesti puhuvansa myöhemmin lisää. Yllättäen kutsu kävi kapellimestarin huoneeseen vain muutamaa minuuttia ennen konsertin ilmoitettua alkamisaikaa.

”Gergijev tarjosi johdettavaksi konsertissa avausbiisin eli Hanhiemon, jos se vain sopii. Vastasin, että totta kai se käy!”

Toiminnanjohtaja Liisa Ketomäki ei uskonut korviaan kuultuaan asiasta. Hän pyysi taiteellista johtajaa Ville Matvejeffia varmistamaan asian. ”Tiedän hänen pystyvän siihen. Hänellä on hyvät kädet ja hän tuntee teoksen”, Gergijev vakuutti.

Lehtimäki antoi partituurinsa konserttijärjestäjälle ja pyysi asettamaan sen kapellimestarikorokkeelle. Järjestäjä ei uskonut ennen kuin Gergijev käski hänet tottelemaan.

Matvejeff meni kuuluttamaan asian yleisölle suomeksi, joten orkesteri ei sitä ymmärtänyt. Niinpä monella muusikollakin loksahti suu, kun Lehtimäki astui esiin.

Vaatteita Lehtimäki ei ollut ehtinyt vaihtaa eikä hänellä mitään esiintymisasua ollut mukanakaan.

”Onneksi oli sattumalta mustat kengät eikä valkoiset Canvas-tennarit ja olin ehtinyt silittää kauluspaidan.”

Lehtimäki on opiskellut orkesterinjohtoa Suomessa ja Wienissä, toiminut aikaisemmin huumoriyhtye Retuperän WBK:n ”taiteellisena harhaanjohtajana” ja voittanut Järvenpäässä kansainvälisen puhallinkapellimestarikilpailun vuonna 2014.

Suomessa hän on ehtinyt johtaa esimerkiksi Jyväskylä Sinfoniaa koululaiskonsertissa sekä Lappeenrannan kaupunginorkesteria. Mutta nyt edessä oli mahtavan historian omaava Pietarin Mariinski-teatterin orkesteri, joka on kantaesittänyt esimerkiksi Tšaikovskin ja Verdin teoksia.

Lehtimäki nousi korokkeelle, nosti puikon ja totesi saman kuin mestarikurssilla: Mariinski-teatterin orkesteri reagoi puikoniskuun melkoisella viiveellä, mutta orkesteri ehtii toisaalta sisäistää kapellimestarin välittämät vivahteet hyvin.

”En ole ikinä johtanut venäläisorkesteria aikaisemmin, ja sitä joutui kokeilemalla katsomaan, miten he reagoivat. Se on vähän kuin ajaisi liukkaalla kelillä autoa. Mutta ihana jousisointi ja kaikki muu oli todella herkkua. He soittavat myös enemmän kamarimusiikillisesti reagoiden kuin meillä on tapana.”

Gergijev oli siirtynyt yleisön puolelle kuuntelemaan. ”Minähän sanoin teille”, hän myhäili järjestäjille Hanhiemon esityksen jälkeen. Gergijev johti normaalisti lopun ohjelmiston.

Gergijev on auttanut nuoria suomalaisia ennenkin: esiintymismahdollisuuksia sai teinivuosinaan esimerkiksi Terhi Jääskeläinen (nykyisin Dostal ), pianisti Johannes Piirto jo ennen murrosikää ja nykyisin toistuvasti myös sellisti Jonathan Roozeman, joka soitti myös Turussa Mariinskin solistina edellisenä päivänä.

Mitä tilaisuus merkitsi Lehtimäelle?

”Tämä oli iso breaking point [käännekohta], mutta eihän sitä ikinä tiedä, mitä tämä muuttaa ja kuinka paljon. Mutta oli se makea hetki, kun Gergijev kohotti konsertin jälkeen maljan ’uudelle kollegalleni Eerolle’ ja vihjasi yhteistyön jatkuvan.”

Soittajatkin kehuivat ja sanoivat, että Lehtimäki nähdään vielä Pietarin Mariinski-teatterissa.

”Mä olin ihan että voi morjens. Pitääkö tässä nyt ruveta preppaamaan venäjää?”

Lehtimäki opiskelee parhaillaan myös akustiikkaa Aalto-yliopistossa.

Hänen seuraava konserttinsa on Kaartin soittokunnan johdossa 5. syyskuuta Temppeliaukion kirkossa.

Lue konsertin arvio perjantain kulttuuriosastosta.

Kimmo Räisänen
Eero Lehtimäki, 27, sai yllättäen johtaa Mariinski-teatterin konsertin avausnumeron.
Eero Lehtimäki, 27, sai yllättäen johtaa Mariinski-teatterin konsertin avausnumeron.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat