Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olen saanut Suomesta niin paljon” – Esa-Pekka Salosesta Kansallisoopperan taiteellinen partneri

Ylikapellimestarin virkaa ei täytetä, toinen kapellimestari kiinnitetään perusohjelmistoon.

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Säveltäjä-kapellimestari Esa-Pekka Salonen Kansallisoopperassa torstaina.
Säveltäjä-kapellimestari Esa-Pekka Salonen Kansallisoopperassa torstaina. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Säveltäjä-kapellimestari Esa-Pekka Salonen (s. 1958) on lupautunut viideksi vuodeksi Kansallisoopperan taiteelliseksi partneriksi. Kausi alkaa Salosen johtamalla Richard Straussin Elektra-oopperalla 2. syyskuuta. Kyseessä on edesmenneen Patrice Chéreaun ohjaus, joka on aikaisemmin nähty Salosen johdolla Aix-en-Provencen festivaalilla, Milanon La Scalassa ja New Yorkin Metropolitan-oopperassa.

Salosen maailmanlaajuiset kiireet aiheuttivat sen, että hän ei voinut suostua Kansallisoopperan seuraavaksi ylikapellimestariksi. Nykyiselle ylikapellimestarille Michael Güttlerille ei ole tarjottu jatkoa nykyisen kolmivuotisen kauden jälkeen.

Salosen pesti on kuitenkin hieman tavanomaista päävierailijan pestiä laajempi. Päävierailija hoitaisi vain omat oopperaproduktionsa sekä mahdollisia konsertteja. Salosen pestiin kuuluu Elektran lisäksi Richard Wagnerin valtavan ”Ringin” eli neljä iltaa kestävän Nibelungin sormus -tetralogian harjoittaminen ja johtaminen vuosina 2019–2021. Kari Heiskanen tekee Nibelungin sormuksesta uuden ohjauksen. Lisäksi Salonen mentoroi nuorta kapellimestaria Klaus Mäkelää, joka on hänen assistenttinsa Ring-produktiossa. Hän osallistuu taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven ohella myös koko suunnitteluun taiteellisena neuvonantajana. Salosen kansainväliset verkostot ovat ylivertaiset.

”Viiteen vuoteen tulee näiden lisäksi vielä yksi oopperaproduktio sekä konsertteja. Näin varsinainen johtaminen ei kauheasti lisäänny jo sovitusta”, Salonen kertoo HS:lle.

Näistä projekteista kerrotaan tarkemmin vasta kausikohtaisesti.

Salosen panos on niin suuri, että Kansallisooppera ei kuitenkaan enää etsi erillistä ylikapellimestaria. Salosen ohelle aiotaan palkata toinen kapellimestari johtamaan perusohjelmistoa.

Syy suostumiseen oli Kansallisoopperan kohentunut taiteellinen taso.

”Kun johdin täällä viimeksi, totesin, että Suomessa on nykyisin Kansallisoopperan orkesteri, jonka kanssa voi tehdä mitä vain. Laadullisia rajoituksia ei ole. Tämä on ensimmäinen pitkäaikainen tehtäväni Suomessa koskaan. Olen saanut Suomesta niin paljon että haluan antaa nyt entistä enemmän tänne takaisin”, Salonen kertoo.

Toiveet päävierailijan asemasta tai isommasta pestistä alkoivat nousta, kun Salosen kerrottiin johtavan Wagnerin Ringiä Helsingissä. Se tarkoitti jo monivuotista ajankäytöllistä sitoutumista Kansallisoopperaan.

Ring-produktio oli avain tähän yhteistyön laajentamiseen”, taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi kertoo.

Paasikivi kuuntelee ystävänsä ja taiteellisen neuvonantajansa neuvoja tietysti tarkalla korvalla ja aikoo ottaa ohjelmistoon myös Salosen sävellyksiä. ”Itse täytyy sitten ratkaista mikä on kokonaisuus.”

Salonen on solminut vuoden jatkosopimuksen lontoolaisen Philharmonia Orchestran ylikapellimestarina ja taiteellisena neuvonantajana.

”Sopimus kestää vuoteen 2018 mutta todennäköisesti jatkan senkin jälkeen jonkun aikaa”, Salonen kertoo.

Hän on myös New Yorkin filharmonikkojen nimikkosäveltäjä, ja tähänkin tehtävään kuuluu taiteellista suunnitteluapua. Kauden ensimmäinen kantaesitys jouduttiin kuitenkin siirtämään, vaikka Salonen on jo vuosia yrittänyt raivata itselleen enemmän sävellysaikaa.

”Siirsimme pienen orkesteriteoksen, jota en ehtinyt säveltää massiivisen aikapulan vuoksi. Teen ensin sellokonserton Yo-Yo Malle kevätkaudeksi 2017. Pienempi orkesteriteos kantaesitetään sitten seuraavalla kaudella”, Salonen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat