Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bodominjärven kolmoismurha on Suomen tunnetuimpia selvittämättömiä rikoksia – tämä kaikki siitä tiedetään

Sitä, mitä Bodominjärvellä tapahtui helluntaina 1960, ei tiedetä vieläkään.

Kulttuuri
 
Lehtikuva
Poliisit etsivät surmaajaa Bodominjärvellä vuonna 1960.
Poliisit etsivät surmaajaa Bodominjärvellä vuonna 1960. Kuva: Lehtikuva

Bodominjärven murhat ovat Suomen tunnetuimpia rikoksia, joiden tekijää ei ole saatu kiinni. Tämä kaikki siitä tiedetään:

Vuoden 1960 helluntaina kolme nuorta – kaksi 15-vuotiasta tyttöä ja 18-vuotias poika – surmattiin telttaretkellä Bodominjärvellä. Neljäs nuorista, 18-vuotias Nils Gustafsson oli löytöhetkellä teltan päällä pahasti loukkaantuneena.

Surmat paljastuivat helluntaina puolenpäivän aikaan, kun aamu-uinnille tullut kirvesmies Esko Oiva Johansson huomasi kasaan painuneen teltan ja sen päällä makaavan pojan.

Helsingin Sanomien pääuutinen tiistaina 7. kesäkuuta 1960.

”Täällä on nyt piru irti”, paikalle hälytetyt kaksi Espoon poliisiaseman konstaapelia sanoivat soittaessaan asemalle rikospaikalta.

”Retkeilevät nuoret surmattiin telttaan”, Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina, kaksi päivää uhrien löytymisen jälkeen.

Lehtikuva
Etsijöitä Bodominjärven alueella murhien jälkeisenä maanantaina.
Etsijöitä Bodominjärven alueella murhien jälkeisenä maanantaina.

Suuretsinnät alkoivat: Kilon alueelle lähetettiin 80 sotilasta Uudenmaan jääkäripataljoonasta ja kymmeniä poliiseja, koska alueella oli kertoman mukaan nähty ”verisissä vaatteissa liikkunut mies”.

Etsintöihin osallistui myös paljon vapaaehtoisia, mutta niin kutsuttu Kilon motti, kuten muutkaan etsinnät, eivät tuottaneet tulosta.

Lehtikuva
Surma-asetta etsittiin vedestä maanantaina 6. kesäkuuta 1960.
Surma-asetta etsittiin vedestä maanantaina 6. kesäkuuta 1960.

Surmat ajoitettiin pian aamuneljän ja kuuden väliin – kuuden aikaan paikalla olleet lintubongarit huomasivat maahan painuneen teltan, mutta lähellä olevat telttailijoiden moottoripyörät kiinnostivat heitä enemmän.

Tappaja oli katkaissut teltan kiinnitysköydet ja hakannut uhreja kankaan läpi. Aineelliset vahingot olivat suhteellisen vähäisiä – paikalta oli kadonnut pari lompakkoa ja niissä 2 000 markkaa rahaa sekä muun muassa kaksi kelloa, nahkatakki ja nuorten kassi.

Vaikka murhien selvittämiseen johtavasta vihjeestä sai 300 000 silloisen markan palkkion, ilmoitukset eivät johtaneet mihinkään. Teon tunnustaneita riitti kyllä kymmeniä.

”Kolmoismurhan tutkimuksissa on kuultu yli kolmeatuhatta henkilöä ja asiakirjapinoihin tahtoo hukkua”, keskusrikospoliisin päällikkö Pentti Ylösjoki kuvaili tilannetta. Ketään ei syytetty oikeudessa.

KALEVI PÖYHÖNEN
Nils Gustafsson oli yksi neljästä telttaretkellä olleesta nuoresta, ja ainoa, joka selvisi murhayöstä hengissä.
Nils Gustafsson oli yksi neljästä telttaretkellä olleesta nuoresta, ja ainoa, joka selvisi murhayöstä hengissä.

Murha-asetta, epäiltyä puukkoa tai kiveä esimerkiksi ei löytynyt. Ainoa henkiinjäänyt retkeilijä Nils Gustafsson kertoi, ettei pahoinpitelyn seurauksena muista mitään tapahtuneesta. Tapahtumien selvittämiseksi Gustafsson vaivutettiin ”hypnoottiseen uneen”, lehdessä kerrottiin heinäkuussa 1960, mutta hypnoosikaan ei tuottanut tulosta.

Samaan aikaan telttailijoiden kanssa Bodominjärvellä oli kalastamassa 14-vuotias likinäköinen onkija, joka kertoi nähneensä aluskasvillisuuden läpi paikalta paenneen miehen. Hänetkin hypnotisoitiin tarkempien tuntomerkkien toivossa, jälleen tuloksetta.

Kahden kuukauden kuluttua surmista poliisi oli saanut jo 60 ilmoitusta ulkopuolisesta ”vaaleasta miehestä”, joka oli kertoman mukaan nähty alueella.

Vuosikymmenien aikana murhasta epäiltiin julkisuudessa eri yhteyksissä lukuisia henkilöitä: oittaalaista kioskinpitäjää, väkivaltarikoksista tuomittua laitosmiestä ja Helsingin kirurgisessa sairaalassa eriskummallisesti käyttäytynyttä saksalaismiestä.

Etenkin saksalaismiehen tapaus sai runsaasti mediahuomiota: Miehen käytös oli HS:n mukaan ”ollut niin omituista, ja hänen sairaalassa oloonsa liittyi niin merkillisiä piirteitä”. Hän muun muassa oli halunnut pestä kätensä bensiinillä ja esitellyt saksalaislehden artikkelia selvittämättömistä naismurhista. Hän joutui pian teon jälkeen kuulusteluihin.

Vuonna 1963 poliisi kuulusteli miestä uudestaan ja ilmoitti, että saksalaismiehen alibi pitää. Mitään yhteyttä surmiin ei ole todettu.

Bodomin murhien kanssa elettiin pitkään hiljaiseloa, kunnes maaliskuussa 2004 poliisi pidätti neljännen teltassa olleen nuoren, nyt eläkkeellä olevan Nils Gustafssonin epäiltynä todennäköisin syin murhista. Vähempi ei vangitsemiseen riittäisikään, sillä syyteoikeus tapoista vanhentui vuonna 1980. Syyttäjä vaati Gustafssonille elinkautista.

Syyttäjä vetosi verinäytteisiin esimerkiksi Gustafssonin kengistä, uhrien sijaintiin ja telttakankaan viiltoihin, mutta oikeuskäsittelyssä ei saatu näyttöä teon puolesta tai vastaan. Käräjäoikeuden mukaan mikään ei viitannut siihen, että Gustafsson olisi syyllistynyt murhiin.

Peter Jansson
Oikeussaliin pystytettiin myös Bodomjärvellä käytetty teltta.
Oikeussaliin pystytettiin myös Bodomjärvellä käytetty teltta.

Espoon käräjäoikeus hylkäsi syytteet yksimielisesti lokakuussa 2005, ja valtio päätti maksaa Gustafssonille vajaat 45 000 euroa korvauksina henkisistä kärsimyksistä.

HS:n toimittaja Jukka Harju kirjoitti Bodom-ratkaisusta näin: ”Ei mutkikasta juristeriaa tai muuta salakieltä, vaan helposti ymmärrettävää ja luettavaa tekstiä, joka ampuu syytteiltä pohjarakenteen pois pala kerrallaan. Kannattaa käydä lukemassa, erityisesti te Bodom-kotidekkaristit.” Teksti oli otsikoitu Gustafsson 6 – syyttäjät 0.

Oikaisu 19.8. kello 10.16: Artikkelissa luki aiemmin virheellisesti, että ruumiit löysi Risto Sirén. Todellisuudessa Sirén tuli paikalle vasta myöhemmin, teltan huomasi kirvesmies Esko Oiva Johansson.

Hannu Lukkarisen piirros Nils Gustafssonista Bodom -oikeudenkäynnissä.
Hannu Lukkarisen piirros Nils Gustafssonista Bodom -oikeudenkäynnissä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat