Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhlaviikoilla sunnuntaina: Kinshasan katujen soundit siirtyvät avaruusaikaan

Staff Benda Bililin tähdet uudistavat nyt Mbongwana Star -bändissä kongolaista rumbaa rockilla ja elektrolla.

Kulttuuri
 
Florent de La Tullaye
Polion tähden puolet Mbongwana Starin muusikoista istuu pyörätuolissa.
Polion tähden puolet Mbongwana Starin muusikoista istuu pyörätuolissa. Kuva: Florent de La Tullaye

Barcelona

Mahtoivat Mbongwana Starin muusikot yllättyä, kun saivat viime vuonna käsiinsä esikoislevynsä From Kinshasa materiaalin, jonka tuottaja Doctor L oli tohtoroinut Pariisissa.

Se ei kuulosta yhtään Staff Benda Bilililtä, kongolaiselta sensaatiolta, joka esiintyi täydessä Huvilassakin vuonna 2010. From Kinshasa ei oikeastaan kuulosta miltään afrikkalaiselta levyltä. Levyä leimaavat kaiku, häly ja sähköinen kaaos.

”Aluksi se tuntui uudelta, mutta ensiyllätyksen jälkeen ymmärsimme”, Nsituvuidi Theo Nzonza sanoo. ”Liam toi levylle elektronisen soinnin ja me perinteen”, hän erittelee.

Ilman Doctor L:ää eli irlantilaista Pariisissa asuvaa Liam Farrellia Mbongwana Star voisi kuulostaa aika lailla samalta kuin Staff Benda Bilili. Nzonza ja Yakala Coco Ngambali olivat myös sen kantavia voimia.

Musiikin ohella ympäri maailmaa vetosi Staff Benda Bililin satumainen tarina. Polion pyörätuoleihin sitomat kodittomat muusikot ponnistivat Kinshasan kaduilta maailmanmaineeseen silkalla lahjakkuudellaan.

Pyörätuoleissa istui vain puolet bändistä, muun muassa biisejä tehnyt laulaja Coco ja laulaja Theo. Tuhkimotarina katkesi muutama vuosi sitten, kun he lähtivät bändistä. Julkisuuteen tihkui huhuja rahariidoista – kuinkas muuten.

”Muusikoiden kesken ei ollut mitään riitoja. Bändin asioita vain hoidettiin huonosti”, Theo painottaa lyhyesti.

Haastattelussa ennen konserttia Barcelonan Primavera Sound -festivaalilla oli Theon lisäksi myös Coco ja itse asiassa koko bändi. Theo puhui vähän ja Coco vielä vähemmän.

Osittain se johtui kielimuurista. Tulkata yrittivät niin kiertuemanageri kuin Cubain Kabeya, joka soitti rumpuja myös Staff Benda Bililissä. Mutta manageri ei ymmärrä kovin hyvin kongolaista ranskaa, ja Cubain puhuu englantia aika heikosti.

Tulee kuitenkin vaikutelma, ettei heistä heruisi kovin paljon pitempiä vastauksia muutenkaan. Iän ohella sairaus ja kova elämä painavat kuudenkympin korvilla olevia vanhoja herroja. Varsinkin Coco näyttää vaipuvan omiin ajatuksiinsa.

Lähdettyään Staff Benda Bililistä he kasasivat uuden bändin. Theo toteaa, ettei se ollut vaikeaa. Cocokin innostuu ärähtämään: ”Totta kai Kinshasassa on paljon hyviä muusikoita!”

Afrikan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa muusikoita toki riittääkin. Cubain on iloinen, että pääsi mukaan. ”Ihan kuin perhe olisi pyytänyt palaamaan kotiin.”

Tuottaja Liam Farrell muokkasi Mbongwana Starista afrikkalaisen musiikin uudistajan, jonka tyyli syleilee sävyjä afrikkalaisista juurista aina jonnekin ulkoavaruuteen.

”Benda oli perinteistä musiikkia, joka syntyi kongolaisen rumban pohjalta. Nyt teemme sähköistä rumbarockia”, Theo linjaa.

Staff Benda Bililin maineen pohjalta Mbongwana Star on saanut lentävän lähdön ja päässyt alusta asti esiintymään isoille areenoille.

”Olemme tähtiä ja Mbongwana tarjoaa tilaisuuden viedä musiikkiamme maailmalle”, Theo toteaa. Coco alkaa väsyä lopullisesti ja tokaisee, että ”nykyään ei ole enää aikaa millekään muulle kuin musiikille.”

Primavera Soundissa Mbongwana oli pantu esiintymään reippaasti keskiyön jälkeen. Levyn monikerroksista kollaasia on vaikea toistaa elävänä, minkä huomasi kolkosta soinnista.

Myöhäisestä ajankohdasta huolimatta varsinkin Theo jaksoi heilua pyörätuolissaan ja Cocokin laulaa, vaikka väsymys näkyi. Juhlaviikoilla Mbongwana Star esiintyy onneksi suotuisampaan aikaan ja Huvila-teltta pehmentänee kolinaa sulavammaksi.

Mbongwana Star Huvilassa su 21.8. klo 19.00. Trio Toffa lämmittelee.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat