Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Hulluttelua ei ole koskaan tehty klassisessa musiikissa liikaa”, sanoo Lahteen palaava Osmo Vänskä

Työsulusta toipunut Minnesotan orkesteri esiintyy sunnuntaina Vänskän ja Pekka Kuusiston kanssa Lahdessa – kaksikko suunnittelee hauskuuksia ylimääräisiin numeroihin.

Kulttuuri
 
Osmo Vänskä puhalsi jazzia Havannan yössä - kuuntele kapellimestarin tyylinäyte
Osmo Vänskä puhalsi jazzia Havannan yössä - kuuntele kapellimestarin tyylinäyte
Maailmankuulu kapellimestari Osmo Vänskä vei Minnesotan orkesterin Kuubaan ensimmäisenä yhdysvaltalaisorkesterina tällä vuosituhannella. HSTV seurasi vierailun poikkeuksellista päätöstä Habana Café - yökerhossa. Minnesotan orkesterin jazztaitoiset muusikot jamittelivat perinteisen kuubalaisen Aragon-orkesterin kanssa, ja Vänskä soitti klarinetillaan osan sooloista. Toimitus: Vesa Sirén, kuvaus ja leikkaus: Juhani Niiranen
Fakta

Osmo Vänskä ja Minnesotan orkesteri

Osmo Vänskä aloitti Minnesotan orkesterin musiikillisena johtajana vuonna 2003.

Hän on levyttänyt kaudellaan esimerkiksi kaikki Beethovenin ja Sibeliuksen sinfoniat sekä saanut Grammy-palkinnon.

Vänskä erosi vuonna 2013 virastaan, kun raastavaa työsulkua ei sovittu hänen asettamassaan määräajassa. Työsulku kesti 16 kuukautta ja loppui helmikuussa 2014.

Työsulun jälkeen rajuja palkanalennuksia ajanut toimitusjohtaja sai lähteä, ja muusikoita sympatisoinut Vänskä palasi tehtäväänsä.

Toukokuussa 2015 Minnesotan orkesteri konsertoi ensimmäisenä yhdysvaltalaisorkesterina tällä vuosituhannella Kuubassa osana maiden välistä liennytystä.

Nyt alkava Euroopan-kiertue vie Minnesotan orkesterin yksityislahjoitusten avulla myös Edinburghiin, Amsterdamiin ja Kööpenhaminaan.

”Hulluttelua ei ole koskaan tehty klassisessa musiikissa liikaa”, sanoo Minnesotan orkesterin musiikillinen johtaja Osmo Vänskä.

Juhani Niiranen
Osmo Vänskä on Minnesotan orkesterin ylikapellimestari ja Sinfonia Lahden kunniakapellimestari.
Osmo Vänskä on Minnesotan orkesterin ylikapellimestari ja Sinfonia Lahden kunniakapellimestari.

63-vuotias maailmantähti tuo yhdysvaltalaisorkesterinsa tänä sunnuntaina Euroopan-kiertueen aluksi Lahden Sibeliustaloon. Konsertti myydään taatusti loppuun. Perjantai-iltapäivänä lippuja oli jäljellä enää kymmenen.

Ohjelmistossa on yhdysvaltalaista Steven Stuckya, Sergei Prokofjevin ensimmäinen viulukonsertto solistina Pekka Kuusisto sekä Ludwig van Beethovenin kolmas sinfonia (Eroica), jonka kansainvälinen 151 kapellimestarin raati valitsi juuri BBC Music Magazinen kyselyssä ”maailman parhaaksi sinfoniaksi”.

”Meillä on kaksi erikoisvahvuutta, koska olemme saaneet erinomaisen vastaanoton Beethovenin sinfonioiden ja Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytyksistä”, Vänskä sanoo. Tällä kertaa Suomen-vierailulla on Beethovenin vuoro.

Se hulluttelu saattaa olla luvassa ylimääräisissä. Pekka Kuusisto lupaili Helsingin Sanomien haastattelussa miettivänsä Vänskän kanssa jonkun hauskan yhteis-encoren Euroopan-kiertueelle. Kannattaako sellaista odottaa Lahdessa?

”Ehkä kannattaa”, Vänskä myhäilee. ”Mutta eihän näitä etukäteen kerrota eikä aina edes etukäteen suunnitella.”

Kuusisto valloitti äskettäin BBC Proms -festivaaleilla Minun kultani kaunis on -ylimääräisellä ja sai lontoolaisyleisön laulamaan mukana.

Pekka-faneille tällainen on aivan tuttua, mutta miljoonille muille se oli uutta.

Yhä löytyi myös ihmisiä, jotka olivat luulleet, ettei klassisen musiikin konsertissa voi olla hauskaa. BBC:n irrottama video levisi verkossa kuin kulovalkea.

Pekka Elomaa
Pekka Kuusisto pohtii hauskaa yhteistä ylimääräistä Osmo Vänskän kanssa – elleivät ennakko-odotukset sitten saa häntä yllättämään jälleen ja tekemään jotakin umpivakavaa.
Pekka Kuusisto pohtii hauskaa yhteistä ylimääräistä Osmo Vänskän kanssa – elleivät ennakko-odotukset sitten saa häntä yllättämään jälleen ja tekemään jotakin umpivakavaa.

”Pekka on luonteva rajojen ylittäjä, joka on kotonaan monien eri musiikinlajien kanssa. Pekka on myös hyvä esimerkki siitä, miten yleisön voi saada voimallisemmin mukaan esitystilanteessa. On hauskaa, että video huomattiin niin laajasti”, Vänskä sanoo.

Osmo Vänskä on vakavamielinen kapellimestari, mutta kyllä hän on tehnyt esimerkiksi Säkkijärven polkasta oman orkesterisovituksensa ja johtanut sitä ympäri maailmaa. Hän on johtanut myös Abba- ja Beatles-yhtyeiden musiikkia orkesterikonserteissa, suostunut Osmo Vänskä -kapellimestarinuken valmistukseen Minneapolisissa ja irrotellut viime vuoden toukokuussa havannalaisessa yökerhossa klarinetillaan.

”Havannan-konsertit olivat uskomaton kokemus, samoin yhteisharjoitukset havannalaisten musiikinopiskelijoiden kanssa”. Vänskä kertoo.

HS oli Havannassa paikalla, kun Minnesotan orkesteri harjoitteli opiskelijoiden kanssa niin, että jokaisen opiskelijan vieressä samaa stemmaa soitti ammattiorkesterin jäsen.

Juhani Niiranen
Minnesotan orkesterin Suzie Park ja Havannan Amadeo Roldán -nuoriso-orkesterin Danielle Gonzalez Osmo Vänskän johtamissa yhteisharjoituksissa Havannassa toukokuussa 2015. Ensi maanantaina Minnesotan orkesteri järjestää vastaavat yhteisharjoitukset nuoriso-orkesteri Vivon kanssa.
Minnesotan orkesterin Suzie Park ja Havannan Amadeo Roldán -nuoriso-orkesterin Danielle Gonzalez Osmo Vänskän johtamissa yhteisharjoituksissa Havannassa toukokuussa 2015. Ensi maanantaina Minnesotan orkesteri järjestää vastaavat yhteisharjoitukset nuoriso-orkesteri Vivon kanssa.

”Se on hienoa mestari–kisälli-opetusta”, Vänskä sanoo. ”Jäämme konsertin jälkeen maanantaiksi Lahteen juuri sen vuoksi, että harjoitamme nuoriso-orkesteri Vivon apuna Antonín Dvořákin sinfoniaa nro 9 (Uudesta maailmasta).”

Tämä kaikki on hyvää vaihtelua peräti 16 kuukauden mittaisen työsulun jälkeiselle ahkeralle jälleenrakennukselle. Työsulku koettiin 2012–2014, kun silloinen toimitusjohtaja yritti laskea muusikoiden palkkoja silloisen sopimuskauden umpeuduttua jopa kolmanneksella.

Pitkän työsulun aikana jotkut huippumuusikot eläköityivät ja osa vaihtoi orkesteria. Niinpä Minnesotan orkesterissa on nyt useita yhden vuoden koeajalla olevia uusia jousisoittajia.

”Soittajat osallistuvat taiteelliseen suunnitteluun ja ottavat vastuuta omasta tulevaisuudestaan aivan uudella tavalla. Työsulun jälkeen orkesteri hitsautui yhteen äärimmäisen motivoituneesti. Sanoisin, että se soittaa paremmin kuin koskaan aikaisemmin kaudellani.”

Vänskä itsekin kokee muuttuneensa.

”Ainakin toivon, että tekemisen meininki ja musiikin hengittämisen mahdollisuus olisivat vain kasvaneet aivan viime vuosina. Että partituureista ei irtoaisi kirjaviisautta, vaan musiikin emotionaalista tapahtumista.”

Vänskä puhuu kauniisti ”musiikillisesta hengityksestä”.

”Me kaikki hengitämme eri tavalla, kun tunnetilat muuttuvat. Musiikillisten hengitystapojen laajentuminen voi tuoda esityksiin myös enemmän värimaailmaa.”

Seuraava haaste on kaikkien Gustav Mahlerin sinfonioiden levyttäminen Minnesotan orkesterin kanssa. Kalenterissa on jälleen kerran myös Sibeliuksen sinfonioiden soittaminen konserttisarjana Lontoon filharmonikkojen kanssa.

Seuraavat Suomen-konsertit sisältävät ilahduttavasti myös uutta musiikkia. Hän johtaa joulukuussa Radion sinfoniaorkesterin konsertissa Eero Hämeenniemen sävellyksen kantaesityksen sekä valikoiman Sibeliuksen Myrsky-näytelmämusiikkia. Keväällä on vuorossa helmikuussa Sinfonia Lahti ja huhtikuussa Helsingin kaupunginorkesteri, jolloin ohjelmassa on esimerkiksi Kalevi Ahon konsertto lyömäsoittaja Colin Currielle ja orkesterille.

”Ja kesällä 2017 johdan Naantalin musiikkijuhlilla Sinfonia Lahden konsertissa Olli Kortekankaan oratorion kantaesityksen”, Vänskä kertoo.

Minnesotan orkesteri, kapellimestari Osmo Vänskä ja viulisti Pekka Kuusisto Lahden Sibeliustalossa sunnuntaina 21. elokuuta klo 16. – Stucky, Prokofjev, Beethoven. (Radiotaltiointi Yle Radio 1 myöhemmin samana iltana klo 19.03.) Minnesotan orkesterin ja nuoriso-orkesteri Vivon avoin yhteisharjoitus Sibeliustalossa maanantaina klo 11–13.

Juhani Niiranen / HS
Osmo Vänskä tuo Minnesotan orkesterin Lahden Sibeliustaloon sunnuntaina. Luvassa on jälleen yllätyksiä.
Osmo Vänskä tuo Minnesotan orkesterin Lahden Sibeliustaloon sunnuntaina. Luvassa on jälleen yllätyksiä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat