Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuntematon sotilas -elokuvan kuolonturmasta uusi tutkinta: työsuojeluviranomainen selvittää turmaa, kuuli asiasta uutisista

Poliisi lopetti turman tutkimukset jo kertaalleen, koska uhri oli talkoolainen.

Kulttuuri
 
Roosa Tikanoja
Aku Louhimiehen kuvaukset käynnissä viime huhtikuussa.
Aku Louhimiehen kuvaukset käynnissä viime huhtikuussa. Kuva: Roosa Tikanoja

Työsuojeluviranomainen aikoo selvittää Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksissa tapahtuneen kuolemaan johtaneen tapaturman vielä kertaalleen.

Turma sattui 25. heinäkuuta Kouvolan Vekaranjärvellä.

Antti Aimo-Koivisto
Tuntemattoman sotilaan ohjaa Aku Louhimies.
Tuntemattoman sotilaan ohjaa Aku Louhimies.

Julkisuuteen tieto onnettomuudesta tuli torstaina, kun elokuvaa valmisteleva Elokuvayhtiö Suomi 2017 tiedotti asiasta. Silloin myös työsuojeluviranomaiset saivat ensi kertaa tietää onnettomuudesta, joka oli sattunut viikkoja aiemmin.

”Aiomme nyt selvittää, onko kysymys työtapaturmasta”, sanoo ylitarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

”Jos kyse on työtapaturmasta, se tutkitaan. Samalla selviää, onko rikottu työsuojelumääräyksiä”, ylitarkastaja sanoo.

Rikoslain mukaan työsuojelurikoksista voi tuomita sakkoja tai vankeutta.

Lain mukaan työnantajan pitää ilmoittaa vakavista työtapaturmista työsuojeluviranomaisille ja poliisille. Elokuvayhtiö ei kuitenkaan ole tehnyt ilmoitusta työsuojelupuolelle. ”Ilmoitusta ei tehty, koska vainaja ei ollut työsuhteessa vaan talkoolainen”, sanoo elokuvayhtiötä edustava Kaarina Gould.

”Jos elokuvayhtiö olisi toiminut tapauksessa fiksusti, meillekin olisi ilmoitettu tapauksesta”, ylitarkastaja Nykänen aluehallintovirastosta sanoo.

”Tapaturmatutkimusta on vaikea suorittaa jälkeenpäin.”

Ylitarkastaja toteaa, että myös talkoolaiset kuuluvat joissakin tapauksissa työsuojelulain piiriin.

”Talkoolaiset ovat kuitenkin turvattomampia kuin työsuhteessa olevat.”

Turma sattui kuvaustilanteessa Kouvolan Vekaranjärven varuskunta-alueella, jossa elokuvaa on kuvattu pitkin kesää.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan työn alla oli kohtaus, jonka osana hevonen veti soppakattilalla kuormattuja raskaita puukärryjä. Harjoitustilanteessa kohtaus oli sujunut suunnitellusti, mutta kuvatessa eläin pelästyi, pillastui ja lähti juoksemaan väärään suuntaan. Kärry kaatui ja hevosta ohjastanut hevosmies jäi alle. Hevonen on mahdollisesti pelästynyt elokuvan tehostepanosta.

Poliisi ehti jo päättää tapaturman tutkimukset osaltaan. Poliisi tutki tapausta aluksi työtapaturmana.

”Tutkinta on päättynyt siihen, että uhri on ollut talkoolainen, ja lainsäädännön soveltaminen olisi vaatinut työsuhteen”, sanoo komisario Max Bock Kouvolan poliisista.

Samasta syystä poliisi jätti kertomatta onnettomuudesta työsuojeluasioista vastaavaan virastoon. Normaalisti poliisi viestittää vastaavista tapauksista työsuojeluviranomaisille.

Komisario Bock korostaa, että poliisi olisi päättänyt tutkimukset myös, jos kuollut hevosmies olisi ollut työsuhteessa.

”Tapaturma on aiheutunut eläimen käytöksestä”, komisario Bock sanoo.

”Minkä takia eläin pillastuu, sitä ei voi kukaan viime kädessä tietää enkä lähde sitä arvailemaan. On ollut kuvaustilanne, on ollut siihen liittyvää hässäkkää ja sitten hevonen on pillastunut. Työsuojelurikostutkintaa ei ole ollut missään vaiheessa”, komisario sanoo.

Elokuvayhtiön Gould korostaa, että elokuvayhtiö on huomioinut turvallisuuden kuvaustilanteessa, kuvauspaikan järjestelyissä, riskikartoituksessa ja vakuutuksissa. ”Elokuvassa on paljon vapaaehtoisia eli talkoolaisia ja heidät on kaikki vakuutettu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat