Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viikon kirja on Milja Kauniston Synnintekijä – voit ladata sen nyt HS Kirjastosta

Suomen arvostetuin keskiaikainen piispa rakastuu toveriinsa historiallisen sarjan avauksessa

Kulttuuri
 
Seppo Solmela
Ylöjärvellä syntynyt Milja Kaunisto asuu Etelä-Ranskassa.
Ylöjärvellä syntynyt Milja Kaunisto asuu Etelä-Ranskassa. Kuva: Seppo Solmela

Naisen kurja osa, raakalaismainen seksuaalisuus, raiskaukset ja veriset synnytykset tulevat nopeasti eteen. Synnintekijän (Gummerus, 2013) maailma on teemoiltaan ja hengeltään kovasti samanhenkinen kuin Sergeanne Golonin Angelikan ja Kaari Utrion sankarittarien.

Milja Kauniston (s.1976) esikoisromaanin päähenkilöä on kuitenkin mies, ja oikeasti elänyt ihminen kaiken lisäksi: Olavi Maununpoika (n. 1405–1460), arvostetuin Suomen keskiaikaisista piispoista.

Niinpä kaikki aluksi mainittu tarjoutuu ikään kuin kierteen kautta. Olavi Maununpoika itse uskoo vakaasti kirkon tähänkin oppiin: mikään ei ole köykäisempi kuin nainen.

Synnintekijä on nyt luettavissa ilmaiseksi sähköisessä HS Kirjastossa.

Romaanissa Maununpoika matkaa opiskelemaan Sorbonneen Pariisiin. Opintojen pitäisi vahvistaa papiksi tähtäävän hurskaan nuoren miehen uskoa.

Toisin käy. Ystävystyminen säihkyvä-älyisen Miracle de Servièresin kanssa horjuttaa Maununpoikaa sekä hengellisesti että ruumiillisesti. Naiseen kohdistuvan himon voisi selittää naisen saatanallisuudella, mutta haluta nyt toveriaan, miestä. Helvetinlieskat odottavat.

Nuorukaisten välinen jännite tiivistyy yhteisellä patikkamatkalla Miraclen kotiseudulle.

”Itse Etelä-Ranskassa asuva Milja Kaunisto on tehnyt taustatyönsä: seudun linnat ja maisemat tulevat uskottavasti kuvatuiksi”, Sanna Kangasniemi kirjoittaa arviossaan (HS 27.2. 2013). ”Kertomus kulkee sujuvasti juonen huippukohtaan ja romaanin varsinaiseen yllätykseen – jota ei sovi tässä paljastaa.”

Synnintekijässä ollaan kerronnallisesti laadukkaassa, naisille suunnatussa historiallisessa ja viihdyttävässä maailmassa ollaan.

”Ruumiillisen mielihyvän miekka lävistää kupeet, ja vapautta on pidellä jäykistynyttä miehuutta käsissään”, Kangasniemi kuvailee.

”Mutta mukana on myös aimo annos hyvin fyysistä realismia. Piispan viitan alta työntyy viitan väriin irvokkaasti sointuva purppuranpunainen siitin ja vanhat, harvakarvaiset, kirkonkellojen lailla raskaasti heilahtelevat kivekset.”

Viimein Maununpoika taivaltaa takaisin Itämaahan isänsä luo.

Synnintekijä aloitti Maununpoika-sarjan. Myöhemmin ovat ilmestyneet Kalmantanssi (2014) ja Piispansormus (2015).

Viime keväänä kauppoihin ilmestyi Milja Kauniston uuden Purppuragiljotiini-sarjan avaus Luxus.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä neljänsadan sähkökirjan kokoelma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat