Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensi kertaa Suomessa käynyt Louis C.K. veti jäähallin täyteen – huumorin ystävät saivat haluamansa

Viisikymppinen koomikko Louis C.K. on vaihtanut t-paidan puvuntakkiin, mutta jutut ovat pysyneet epäsovinnaisina.

Kulttuuri
 
Frederick M. Brown / Getty Images
Nykyään puku päällä esiintyvä Louis C.K. osallistui tammikuussa paneelikeskusteluun Yhdysvalloissa. Perjantaina Helsingin jäähallin stand-up-esityksessä valokuvaus ei ollut sallittua.
Nykyään puku päällä esiintyvä Louis C.K. osallistui tammikuussa paneelikeskusteluun Yhdysvalloissa. Perjantaina Helsingin jäähallin stand-up-esityksessä valokuvaus ei ollut sallittua. Kuva: Frederick M. Brown / Getty Images

Louis C.K. Helsingin jäähallissa

Täpötäysi Helsingin jäähalli hurraa ja nauraa yhdysvaltalaiselle, joka vitsailee itsemurhista, suuseksistä ja terroristeista.

Stand-upin eli lavakomiikan suosio on nykyisin niin suuri, että Louis C.K. sai perjantaina ensimmäisellä Suomen-keikallaan paikalle tuhansia ihmisiä, joille hänen huumorinsa on tuttua televisiosta ja internetistä.

Louis C.K. (oik. Louis Székely ) nousi 2000-luvun alkuvuosina laajaan tietoisuuteen inhorealistisella ja myös itseironisella tyylillään. Keski-ikäinen, pyylevä ja kaljuuntuva mies kertoi muun muassa, miten hänen avioliittonsa olisi muuten upea mutta perheen vauva on ”paskiainen”.

Louis C.K. käsittelee esityksissään muutakin kuin perhe-elämää, mutta punaisena lankana on hyvän maun rajojen ylittäminen. Koomikon sukutaustassa on meksikolaisia, unkarilaisia ja irlantilaisia sekä katolilaisia ja juutalaisia, joten hän ei arkaile irvailla ihmisryhmien ja vähemmistöjen asioilla. Jutut ovat huolellisesti rakennettuja ja niiden esittäjä lämminhenkinen, joten yleisö päätyy lopulta tyypillisesti kertojan puolelle.

Eräässä klassisessa jutussaan Louis C.K. ilmoitti vihaavansa ”n-sanaa” – ei siis neekeri-sanaa vaan ilmaisua ”n-sana”. Tämä johtuu kuulemma siitä, että kun sievistelevä puhuja käyttää kiertoilmausta, kuulija joutuu joka tapauksessa lausumaan epäkorrektin sanan mielessään.

Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä Louis C.K. saapui lavalle puvussa. Aikaisemmin t-paitatyylistään tunnettu koomikko ei silti osoittanut merkkejä huumorinsa muutoksesta sovinnaisempaan tai valoisampaan suuntaan.

”Ihmiset kertovat ensitreffien jälkeen ’tavanneensa jonkun’. Se ei pidä paikkaansa: he tapaavat sen ’jonkun’ myöhemmin”, hän arvioi monien tapaa kätkeä huonot puolensa seurustelun alussa.

Jos taas pelkää joutuvansa äärijärjestö Isisin vangiksi, kannattaa Louis C.K:n mukaan ajella tukkansa pois, etteivät terroristit voi roikottaa vainajan päätä oikein päin kameran edessä.

Esiintyjänä Louis C.K. on ollut jo pitkään itsevarma ja taitava. Hän saattaa jäljitellä kehollaan, käsillään tai mikrofonilla varsin riettaita tekoja ilmeenkään värähtämättä. Myös sukulaiset ovat edelleen osa pilkantekoa.

Tuttuudessa piileekin Louis C.K:n ainoa kompastuskivi.

On paha yrittää ehdottaa perhejutuilla omaisuutensa tehneelle monimiljonäärille suunnanvaihdosta. Toisaalta voi kysyä, kuinka kauan samat teemat riittävät koomikolle, joka kirjoittaa muun tuotantonsa ohessa noin kerran vuodessa uudet vitsit tunnin mittaiseen ohjelmaan.

Vielä pelastaa luovuus: lapsen läksyistä päästiin Troijan sotaan ja siihen, miksi kantapäähän ammutusta nuolesta surmansa saanut Akhilleus käytti sodassa sandaaleja eikä saappaita. Jutut keski-ikäisen miehen tukahdetuista homoseksuaalisista fantasioista maistuivat kuitenkin jo vanhan kierrätykseltä.

Louis C.K:n ihailema koomikko George Carlin (1937–2008) nousi viisikymppisenä uudelle tasolle huikeilla yhteiskunnallisilla monologeillaan. Louis C.K:n rahkeet riittäisivät tässä vaiheessa taatusti samaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat