Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruusolentojen tai da Vincin tekosia? Ihminen ei vieläkään tiedä, mitä maailman salaperäisimmässä kirjassa lukee

1400–luvulla kirjoitetusta Voynichin käsikirjoituksesta aiotaan painattaa uusi näköispainos.

Kulttuuri
 
Yalen yliopisto
Kielen lisäksi kirjan useimpia kirjan kasveja ei ole kyetty tunnistamaan.
Kielen lisäksi kirjan useimpia kirjan kasveja ei ole kyetty tunnistamaan. Kuva: Yalen yliopisto

Niin sanottu Voynichin käsikirjoitus on tunnettu maailman salaperäisimpänä kirjana.

Mysteerikirja on laadittu tunnistamattomalla kielellä, eivätkä sen kirjaimet ole peräisin mistään ihmiskunnan tuntemasta kulttuurista. Lisäksi kirja sisältää useita erilaisia piirroksia, joista monet esittävät kasveja, mutta mukana on myös tähtikarttoja, kaavioita, eläimiä ja muun muassa alastomia naisia.

Eräs mysteereistä on, että useimpia kirjan kasveista ja tähtikartoista ei ole onnistuttu tunnistamaan.

Kirja tuli julkisuuteen vuonna 1912, kun puolalainen kirjakauppias Wilfrid Voynich sai sen haltuunsa. Voynich pyysi apua kirjan salaisuuden ratkaisemiseen Pennsylvanian yliopistosta, joka puolestaan pyysi apuun esimerkiksi Yhdysvaltain armeijalle työskennellyttä viestisalauksen erityisasiantuntija William Friedmania. Silti kirjoituksen sisältö on tutkijoille yhä täysi mysteeri.

Voynichin käsikirjoitukseen on vuosikymmenien aikana liitetty mitä hurjimpia teorioita ja tarinoita. Osa kirjaa tutkineista uskoo Leonardo da Vincin olleen kirjan tekijä, jotkut puolestaan uskovat kirjan unohtuneen Maasta lähteneeltä ulkoavaruuden asukkaalta.

Pitkään uskottiin, että kirjan olisi laatinut englantilainen fransiskaanifilosofi Roger Bacon, mutta radiohiiliajoituksen perusteella se ei ole mahdollista. Bacon kuoli vuonna 1294, kun Voynichin käsikirjoitus on laadittu alkujaan vuosien 1400–1438 välillä.

Yalen yliopisto
Kirjan alkuperäiskappaletta säilytetään Yalen yliopistossa.
Kirjan alkuperäiskappaletta säilytetään Yalen yliopistossa.

Nyt 1400–luvulla kirjoitetusta kirjasta aiotaan painattaa uusi näköispainos, kertoo uutistoimisto AFP.

Kirjan alkuperäiskappaletta säilytetään Yalen yliopiston kirjaston holvissa, ja kirja otetaan esille vain harvoin.

Pyydettyään kymmenen vuoden ajan mahdollisuutta mysteerikirjaan tutustumiseen, espanjalaiskustantamo Siloe pääsee viimein toteuttamaan toiveensa näköispainoksen valmistamisesta.

”Voynichin koskettaminen on kokemus. Se on kirja, jota ympäröi mysteerin aura. Kun kirjan näkee ensimmäisen kerran, täyttyy tunteesta, jota on hyvin vaikea kuvailla”, kertoo Siloe-kustantamon johtaja Juan Jose Garcia.

Espanjalaiskustantamo aikoo painaa Voynichin käsikirjoituksesta 898 kappaletta, joita myydään 7 000–8 000 euron hintaan.

Näköispainoksen sivut aiotaan käsitellä siten, että kirja vaikuttaa uutenakin vanhalta. Projektin pitäisi kustantamon arvion mukaan olla valmis 18 kuukauden kuluttua.

Alkujaan kirjassa on ollut 272 sivua, nyt jäljellä on 240 sivua.

Voit tutustua Voynichin käsikirjoituksen kaikkiin jäljellä oleviin sivuihin täällä.

Yalen yliopisto
Kirja sisältää useita erilaisia piirroksia, joista monet esittävät kasveja, mutta mukana on myös muun muassa tähtikarttoja ja kaavioita.
Kirja sisältää useita erilaisia piirroksia, joista monet esittävät kasveja, mutta mukana on myös muun muassa tähtikarttoja ja kaavioita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat