Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klassikkohittien tekijä Jimmy Webb HS:n haastattelussa: Maailma menee pilalle, hempeiden balladien tekemisellä ei ole nyt mitään virkaa

MacArthur Park -kappaleesta syntyy kirja, josta selviää, miksi kakku jäi sateeseen.

Kulttuuri
 
Danny Moloshok / Reuters
Jimmy Webb esiintyy maaliskuussa 2014 Beverly Hillsissä Kaliforniassa.
Jimmy Webb esiintyy maaliskuussa 2014 Beverly Hillsissä Kaliforniassa. Kuva: Danny Moloshok / Reuters

”Suzy on yhä kaunis ja olemme yhä hyviä ystäviä”, Jimmy Webb sanoo muusastaan Susan Hortonista, joka oli noin 50 vuotta sitten hänen ehkä suurimman hittinsä MacArthur Park innoittaja.

Kappale nousi Richard Harrisin levyttämänä Billboard-listan kakkoseksi vuonna 1968. Sittemmin sen ovat levyttäneet lukuisat esittäjät. Donna Summerin diskoversio nousi Billboardin ykköseksi 1978.

”Suzy oli jo lapsuuden sydänkäpyni. Lukiossa hän oli homecoming queen ja minä en ollut kukaan. Lopulta päädyimme yhteen, mutta ei se pitkään kestänyt. Olen tehnyt hänestä monta laulua”, Webb kertoo.

Suzyn innoittamana syntyi myös muun muassa By the Time I Get to Phoenix, josta tuli hitti Glen Campbellin levyttämänä jo ennen MacArthur Parkia. Sen on levyttänyt muiden muassa Nick Cave.

Webb on saanut kertoa MacArthur Parkista lukemattomia kertoja. Silti hän jaksaa muistuttaa, että sen sanoitus ei tullut huumehöyryistä vaan hänen näkemistään asioista puistossa Los Angelesissa. Siellä hän ja Suzy tapasivat syödä lounasta.

”Soitin MacArthur Parkissa tänä kesänä ilmaiskonsertissa. Ymmärrän, että ihmiset ovat uteliaita kappaleesta. Siksi kirjoitan siitä kirjaa Cake in the Park”, Webb sanoo.

Kirjasta ehkä sitten selviää, kuka jätti kakun sateeseen. Sateessa likoava kakku oli yksi erotuskan kuvajaisista.

Niihin aikoihin, kun nuori Jimmy vasta haikaili Suzynsa perään, hän soitti kirkossa urkuja. Webbin isä oli baptistipastori, joka kielsi musiikin kuuntelun radiosta.

”Kirkkomusiikki oli tietysti ok, mutta rock oli kielletty hedelmä. Isän mielestä siinä oli kyse vain seksistä. Hän oli myös merijalkaväen veteraani toisesta maailmansodasta, eikä siis mikään helppo tyyppi.”

”Mutta 50-luvulla oli melkein mahdotonta estää penikoita kuuntelemasta halpoja transistoriradioita”, Webb muistelee.

Webbistä (s. 1946) tuli hittitehdas 1960-luvun puolivälissä. Siitä pitäen hittejä on riittänyt: Wichita Lineman, Galveston, All I Know, Up Up and Away, Highwayman, Do What You Gotta Do ja niin edelleen.

Niitä ovat levyttäneet muun muassa Barbra Streisand, Willie Nelson, Nina Simone, Art Garfunkel ja Frank Sinatra.

Lasse Rantanen piirsi osan heistä kuvaan Webbin kanssa. Mutta mitä Elvis Presley tekee joukossa? Hän ei levyttänyt yhtään Webbin kappaletta.

”Ei niin, mutta sitä suunniteltiin pitkään ja hartaasti. Tunsin Elviksen tosi hyvin ja tapasimme aina, kun kävin Vegasissa. Mutta hänen managerinsa eversti Parker ei tykännyt romanssistamme. Hän vaati kaikkia oikeuksia kappaleisiin, jotka Elvis levyttäisi.”

Webbin kappaleita olivat jo levyttäneet ja esittäneet ties ketkä, joten vaatimus oli mahdoton. Webb pystyi valitsemaan pitkälti itse, keille antoi kappaleitaan – paitsi ystävälleen Elvikselle. Lopulta Parker käski biisinikkarin häipyä iäksi.

”Eversti teki samoin monille. Hän karkotti myös esimerkiksi parivaljakon Leiber & Stoller ”, Webb huomauttaa.

Webb on pystynyt muokkaamaan kappaleitaan monille erilaisille esittäjille. Miten ihmeessä hän on onnistunut mukautumaan eri tyyleihin?

”Totta puhuen en mukaudukaan. Tarvitaan onnea, että pystyy ylipäänsä tekemään hyvän laulun. Minä vain teen kappaleita ja toivon, että ne sopivat jollekin. Tavallaan roolitan laulujani. Esimerkiksi Do What You Gotta Do tuntui vain sopivan Nina Simonelle.”

”Tavallaan kaikki tyylit ovat omiani, mutta kotoisimmaksi tunnen oloni jossain kantrin ja rockin välillä. Kantrin parissa kasvoin ja pohjimmiltaan kaikki omat levyni ovat rockia. En koskaan halunnut, että minut luokiteltaisiin, varsinkaan keskitien poppiin, vaikka niin oli vähällä käydä.”

Viime maanantaina Webb täytti 70 vuotta. Hän on työskennellyt laulaja-lauluntekijänä yli 50 vuotta. Hän on säveltänyt myös musikaaleja, klassista ja elokuvamusiikkia. Webb sanoo, ettei laulujen tekeminen ole juuri muuttunut.

”Kuten aina ennenkin, pitää olla oman aikansa tulkki. Siispä yritän yhä tarkkailla maailmaa ja tehdä siitä lauluja, joskus henkilökohtaisia, toisinaan poliittisia. Työ muuttuu, koska ajat muuttuvat”, Webb toteaa.

Viime vuosina aikojen muutos on rassannut Webbiä. ”Maailma menee päin helvettiä. Väkivaltaa, huumeita, ihmiskauppaa ja terrorismia on kaikkialla. Amerikassa mustien ja poliisien välit luisuvat kohti anarkiaa ja molempia pääpuolueita ravistelevat maanjäristykset”, hän listaa.

”Nostalgiaa tulee yliannoksena. Olisi helppo vain vääntää versioita vanhoista lauluista. Mutta ei se ole sama kuin tehdä uusi oma levy. Hempeiden balladien tekemisellä ei ole nyt mitään virkaa. En voisi tehdä levyä kommentoimatta tilannetta.”

Webb on jo saanut uudelle levylle puolisen tusinaa kappaletta puolivalmiiksi. Hän jatkaa levyn tekoa heti, kun kiertue on ohi. Kiertueella hän esiintyy soolona pianon kanssa. Perjantaina Webb oli Oslossa, mistä hän antoi puhelinhaastattelun. Maanantaina hän esiintyy Huvila-teltassa.

Vaikka seuraavalle levylle tulee poliittisia lauluja, nyt ovat vuorossa vanhat kappaleet. Webb vakuuttaa, ettei suhtaudu kevyesti siihen, että ne kiinnostavat ihmisiä vieläkin.

”Takuulla tulee hittejä, jotka yleisö tunnistaa, mutta myös oudompia lauluja. Improvisoin paljon enkä koskaan soita samaa kappaletta samalla tavalla. Laulujen välissä kerron vähän ihmisistä, jotka ovat levyttäneet niitä, ja pidän tunnelman kevyenä”, Webb paljastaa.

Jimmy Webb Huvilassa ma 22.8. Dave Lindholm lämmittelee.

Lasse Rantanen
Jimmy Webb on muokannut kappaleitaan monille erilaisille esittäjille.
Jimmy Webb on muokannut kappaleitaan monille erilaisille esittäjille.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat