Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stephen Bax tutkii maailman salaperäisintä kirjaa, jota ihmiskunta ei ymmärrä: ”Huijaukseen on vaikea uskoa”

Vieläkään ei tiedetä, mitä maailman salaperäisimmässä kirjassa lukee.

Kulttuuri
 
Yalen yliopisto
Kuva: Yalen yliopisto

”Kyllä. Ehdottomasti. Uskon, että se on ratkaistavissa.”

Näin sanoo tutkija Stephen Bax, joka tunnetaan niin sanotun Voynichin käsikirjoituksen ykköstutkijana maailmassa.

Voynichin käsikirjoitus taas tunnetaan ”maailman salaperäisimpänä kirjana”, teoksena, jota ihmiskunta ei vuosisatojen yrittämisestä huolimatta osaa lukea.

Ei lähimainkaan.

Viikonloppuna uutta säpinää aiheutti tieto, että espanjalaiskustantamo Siloe pääsee viimein toteuttamaan toiveensa näköispainoksen valmistamisesta.

Tarkoituksella vanhennettua teosta tullaan myymään noin 8 000 euron kappalehintaan.

Alkuperäinen Voynichin käsikirjoitus koostuu lehmännahasta tehdyistä pergamenteista, joihin on piirretty kuvia eksoottisista kasveista, tähtikuvioista ja sekä puolialastomista naishahmoista. Se tuli julkisuuteen vuonna 1912, kun puolalainen kirjakauppias Wilfrid Voynich sai sen haltuunsa.

Voynich pyysi apua kirjan salaisuuden ratkaisemiseen Pennsylvanian yliopistosta, joka puolestaan pyysi apuun esimerkiksi Yhdysvaltain armeijalle työskennellyttä viestisalauksen erityisasiantuntija William Friedmania.

Tuloksetta. Koodi ei auennut sen enempää Friedmanille kuin muillekaan maailman johtavista koodinpurkajista. Myös kielentutkijoille kirjainmerkit ovat pysyneet outoina eikä tähän mennessä kukaan ole keksinyt, millä kielellä teos on kirjoitettu.

Pisimmälle on mahdollisesti päässyt juuri Stephen Bax, joka kaksi vuotta sitten ilmoitti onnistuneensa tulkitsemaan toistakymmentä kirjainta ja joitain sanojakin teoksesta. Tuolloin Bedfordshiren yliopiston soveltavan kielitieteen professorina toiminut Bax käytti pitkälti samaa metodia kuin Jean-François Champollion aikoinaan hieroglyfien arvoitusta ratkaistessaan.

Tutkija Stephen Bax.
Tutkija Stephen Bax.

Nyt Bax myöntää puhelinhaastattelussa, että tutkimustyö on ollut työlästä.

”Olemme edistyneet esimerkiksi kirjainjärjestelmän ymmärtämisessä, mutta läpimurtoa ei ole tapahtunut.”

Käytännössä ryhmäläiset yrittävät löytää vastaavuuksia kirjan kuvista ja sanoista, ja sitä kautta purkaa sanat kirjaimiksi asti. Viimeksi työn alla ovat olleet vuodenaikoja käsitelleet sanat. Yksi työryhmän jäsenistä löysi kuvion, joka vaikuttaa kuvaavan vuodenkiertoa.

Lisäksi on löytynyt useampia mahdollisesti tähtien niminä käytettyjä sanoja.

Mutta siinä se. Edelleen on siis ainakin periaatteessa mahdollista, että kysymys ei olekaan luonnollisesta kadonneesta kielestä vaan jonkinlaisesta salakielestä tai jopa huijauksesta.

Bax ei itse siihen kuitenkaan usko.

”Huijaukseen on vaikea uskoa, koska sen syntyaikaan latinaksikin kirjoitettu vastaava kirja olisi ollut todella arvokas ja tuottanut tekijälleen paljon rahaa. On siis vaikea ymmärtää, miksi joku olisi tuhlannut aikaa väärennöksen valmistamiseen.”

Radiohiiliajoituksen perusteella käsikirjoitus on laadittu alkujaan vuosien 1400–1438 välillä.

Kirja ei myöskään käsittele aseita tai mitään kiellettyä, minkä takia se olisi kannattanut kirjoittaa salakielellä.

Lisäksi teoksen kieltä analysoineiden tutkijoiden mukaan sen rakenne muistuttaa luonnollisia kieliä.

Yalen yliopisto
Kirja sisältää useita erilaisia piirroksia, joista monet esittävät kasveja, mutta mukana on myös muun muassa tähtikarttoja ja kaavioita.
Kirja sisältää useita erilaisia piirroksia, joista monet esittävät kasveja, mutta mukana on myös muun muassa tähtikarttoja ja kaavioita.

Mielikuvitusta teos on ruokkinut valtavasti. Käsikirjoitukseen on vuosikymmenien aikana liitetty mitä hurjimpia teorioita ja tarinoita. Kirjoittajaehdokkaitakin on kymmeniä. Osa kirjaa tutkineista uskoo jopa Leonardo da Vincin olleen tekijä, jotkut puolestaan kertovat kirjan unohtuneen Maasta lähteneeltä ulkoavaruuden asukkaalta.

Baxille mitä hurjimmat teoriat ovat tulleet tutuiksi.

”On minulle esitetty sitäkin, että se olisi maan sisällä asuvien liskojen kirjoittama”, Bax naurahtaa. ”Itse lähden kuitenkin siitä, että se on ihmiskätten työtä.”

Tarkemmin hän sijoittaa teoksen syntysijan Eurooppaan, mitä tukee sekin, että kirjan kuvitus muistuttaa Sveitsin ja Italian seuduilta löytyneiden samanikäisten teosten kuvitusta. Kielen hän uskoo olevan mahdollisesti jokin Lähi-idässä tai Aasiassa käytetty unohtunut kieli.

”Siinä on viitteitä esimerkiksi arabiasta”, hän sanoo. ”Tosin kysymys voi olla lainasanoista. Eihän suomikaan ole romaaninen kieli, vaikka siinä joitain samankaltaisia sanoja onkin.”

Tutkimista siis riittää. Milloin arvoitus lopulta tulee ratkeamaan?

”Minulta kysytään tuota internetissä jatkuvasti ja vastaan aina, että sitä on yritetty ratkaista jo kuutisensataa vuotta, ei tämä nyt ihan yhdessä yössä selviä.”

Ensi vuodelle aihetta käsittelevää konferenssia puuhaava Bax itse sanoo varautuneensa jopa parin vuosikymmenen mittaisiin tutkimuksiin.

”Edistymme hitaasti, mutta jatkuvasti. Meidän on vain oltava akateemisen huolellisia ja pidettävä huolta siitä, että väitteet pystytään todistamaan.”

”Läpimurrosta voimme puhua vasta siinä vaiheessa, kun pystymme selvittämään kokonaisten lauseiden merkityksen.”

”Silti olen varma, että lopulta onnistumme.”

Aikooko hän itse ostaa 8 000 euroa maksavan näköiskappaleen?

”En aio. Minusta on sääli, että se on niin kallis.”

”Eikä se ole tutkijalle tarpeellinenkaan. Kaikki sivut löytyvät yksityiskohtaisesti kuvattuna internetistä.”

Eli täältä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat