Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen taidegalleria Forsblom laajenee Ruotsiin ja samalla yhdeksi Pohjoismaiden suurimmista – ”Antaa taidemaailmaan uuden sykkeen”

Nyt syntyvä galleria saattaa olla Pohjoismaiden suurin.

Kulttuuri
 
Thomas Engström
Jan Hansen Ruotsista ja Kaj Forsblom Suomesta tekevät jatkossa entistä enemmän yhteistyötä. Kuvassa galleristit tutkivat Jarl Ingvarssonin teoksia.
Jan Hansen Ruotsista ja Kaj Forsblom Suomesta tekevät jatkossa entistä enemmän yhteistyötä. Kuvassa galleristit tutkivat Jarl Ingvarssonin teoksia. Kuva: Thomas Engström

Suomalainen taidegalleria Galerie Forsblom laajentaa toimintakenttäänsä länsinaapuriin Ruotsiin.

Galleria yhdistyy perinteikkään ruotsalaisgallerian Lars Bohman Galleryn kanssa. Tukholman galleria siirtyy Galerie Forsblomille virallisesti lokakuun alussa.

Tammikuusta lähtien Tukholman galleria kulkee nimellä Bohman Forsblom Gallery. Helsingin Galerie Forsblom jatkaa nykyisellä nimellä.

”Nyt lähdetään liikkeelle Bohman Forsblomina kunnioittaaksemme Ruotsin gallerian 35-vuotista taivalta”, Galerie Forsblomin omistaja Kaj Forsblom kertoo.

Gallerioiden yhdistyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että suomalaisgalleria ostaa ruotsalaisgallerian ja se päätyy Galerie Forsblomille miltei kokonaisuudessaan.

Henkilökuntiin ei tule muutoksia, Ruotsin gallerialle hankitaan ainoastaan uusi johtaja.

Kysymys kuuluu nyt, miksi. Miksi galleriat yhdistyvät ja miksi Galerie Forsblom haluaa levittäytyä myös Ruotsiin?

Kaj Forsblomilla on antaa useampikin syy.

”Haluamme näkyä kansainvälisesti tärkeänä toimijana. Tämä lisää pohjoismaalaisten taiteilijoiden mahdollisuuksia päästä kansainvälisille areenoille. Saamme myös merkittäviltä kansainvälisiltä nimiltä näyttelyitä Pohjoismaihin.”

Toisaalta yhdistyminen on luontevaa, koska molemmat galleriat ovat tehneet laajasti yhteistyötä jo aiemminkin. Omia ruotsalaisia ja suomalaisia taiteilijoita on esitelty puolin ja toisin, ja yhteistyötä on tehty myös muiden samojen, kansainvälisten taiteilijanimien kanssa.

Kaj Forsblom kertoo tunteneensa galleristi Lars Bohmanin aivan ruotsalaisgallerian perustamisesta, vuodesta 1982 lähtien. 1990-luvun lopulla Bohman vetäytyi aktiivisesta toiminnasta, ja gallerian omistajuus siirtyi Jan Hansenille.

Yhdistyminen onnistuu luontevasti myös siksi, että galleriat ovat lähes samankokoiset ja myös samaa ikäluokkaa: Lars Bohman Gallery täyttää ensi vuonna 35 vuonna, Forsblom 40.

”Mietimme, missä voisimme antaa lisäarvoa Suomen ulkopuolella. Berliiniin emme tuo lisäarvoa, siellä on monta galleriaa ja monet meidän taiteilijoistamme ovat jo entuudestaan edustettuina siellä. Lontoossa ja New Yorkissa on sama asia.”

Sitten mieleen tuli Tukholma.

”Tukholmassa ei ole oikeastaan yhtään galleriaa, joka tekisi samaa tai ainakaan yhtä laajaa ohjelmistoa kuin me.”

Tukholma on kiinnostava paikka myös galleristin näkökulmasta. Forsblom kuvaa kaupunkia merkittäväksi eurooppalaiseksi metropoliksi, jossa pystyy tekemään vielä haasteellisempia töitä kuin Helsingissä.

Ohjelmistot eivät ole kahdessa galleriassa koskaan täysin samanlaiset, sanoo Forsblom. Suomessa painotetaan enemmän suomalaista taidetta, Ruotsissa ruotsalaista.

”Mutta dialogia tulee tässä välillä olemaan koko ajan.”

Kaj Forsblom uskoo, että yhdistyminen auttaa myös taiteilijoita, sillä kaksi isoa toimipistettä pystyy edustamaan pohjoismaalaisia taiteilijoita aiempaa paremmin kansainvälisillä markkinoilla.

”Tämä antaa taidemaailmaan uuden sykkeen pohjoismaisittain.”

Nyt syntyvää uutta galleriaa kuvaillaan tiedotteessa Pohjoismaiden suurimmaksi galleriaksi. Mutta millä mittareilla se on suurin?

Mittarina voisi olla ainakin se, että molemmat galleriatilat ovat kaupunkiensa suurimmat. Myös näyttelytoiminta ja taidemessutoiminta ovat pohjoismaiden laajinta, sanoo Forsblom.

”Näen tämän taiteen kannalta todella suurena mahdollisuutena. Me saamme ikkunan Ruotsiin – ja toisin päin. Samalla tämä lisää pohjoismaista näkyvyyttä ulkomaailmaa päin.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat