Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tennispelaaja Jarkko Nieminen opastaa elokuvantekijöitä

Elokuva kertoo kahden tennistähden, ruotsalaisen Björn Borgin ja yhdysvaltalaisen John McEnroen, kohtaamisesta

Kulttuuri
 
Antti Hämäläinen
Jarkko Nieminen järjesti jäähyväisottelun Helsingissä marraskuussa 2015. Nyt entinen tennisammattilainen on mukana elokuvan teossa.
Jarkko Nieminen järjesti jäähyväisottelun Helsingissä marraskuussa 2015. Nyt entinen tennisammattilainen on mukana elokuvan teossa. Kuva: Antti Hämäläinen

Tennispelaaja Jarkko Nieminen lopetti vastikään ammattilaisuransa, ja nyt hän kokeilee siipiään uusilla aloilla.

Keväällä Nieminen esiintyi reality-sarja Supertähdissä ja syyskuussa hän ryhtyy pelaamaan salibandyliigaa Tampereen Classicin riveissä. Tuorein Niemisen työtehtävistä liittyy Helsingin Sanomien tietojen mukaan elokuvabisnekseen.

Kesän ajan suomalainen tennisässä on kuulunut kansainvälisen Borg vs McEnroe -elokuvan tekijäkaartiin.

Nieminen on opastanut elokuvantekijöitä ammattilaistenniksen saloihin.

HS tavoitti Niemisen, mutta hän ei halunnut kommentoida keskeneräistä asiaa.

Elokuva Borg vs McEnroe kertoo nimensä mukaisesti kahden tennistähden, ruotsalaisen Björn Borgin ja yhdysvaltalaisen John McEnroen, kohtaamisesta. Borg ja McEnroe hallitsivat miesten ammattilaistennistä 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa.

”Nieminen on valmentanut elokuvan ruotsalaista, Borgia esittävää näyttelijää”, kertoo myynti- ja levitysjohtaja Antti Toiviainen elokuvayhtiö SF Studiosilta.

”Näyttelijä ei ollut paljon pelannut tennistä, joten Niemisellä on ollut paljon harjoitettavaa. Harjoituksiin liittyi fysiikkatreenejä ja tennistunteja. Ruotsissa Nieminen on aina otettu hyvin vastaan, häntä rakastetaan täällä”, Tukholmassa työskentelevä Toiviainen sanoo.

Tenniselokuvan pääosissa on tunnettuja näyttelijöitä. Tenniskenttien kuumakallea John McEnroeta näyttelee Hollywood-näyttelijä Shia LaBeouf, 30, joka on esiintynyt Indiana Jones - ja Transformers -elokuvissa sekä muun muassa tanskalaisen Lars von Trierin ohjauksessa.

Shayfoto
Shia LaBeouf ja Sverrir Gudnason poseeraavat elokuvayhtiön markkinointimateriaalissa.
Shia LaBeouf ja Sverrir Gudnason poseeraavat elokuvayhtiön markkinointimateriaalissa.

Borgia esittää Ruotsissa syntynyt, mutta Islannissa varttunut näyttelijä 37-vuotias Sverrir Gudnason. Hän on esiintynyt muun muassa Wallander-elokuvissa sekä elämäkertatarinassa Monica Z.

Lisäksi Borgin valmentajaa Lennart Bergeliniä näyttelee Stellan Skarsgård ja Borgin naisystävää Mariana Simonescua niinikään ruotsalainen Tuva Novotny.

Elokuvan kuvaukset ovat jo alkaneet ja se tiedetään, että elokuva huipentuu Wimbledonin tennisturnaukseen vuonna 1980. Turnauksen loppuottelua, jossa Borg ja McEnroe kohtasivat, on pidetty yhtenä kaikkien aikojen tennisotteluista. Borg voitti pitkäksi venyneen ottelun viidessä erässä. Pelkästään neljännen erän katkaisupeli kesti parikymmentä minuuttia.

Hasse Persson
John McEnroe (vas.) ja Björn Borg kuvattuna tammikuussa 1980, kun US Masters -turnaus on alkamassa.
John McEnroe (vas.) ja Björn Borg kuvattuna tammikuussa 1980, kun US Masters -turnaus on alkamassa.

Myös se tiedetään, että tenniselokuvaa tehdään normaalia suuremmilla panoksilla. Elokuva on valmis syksyllä 2017 ja sen takana on Bonnier-konserniin kuuluva SF Studios.

Ruotsalaisyhtiö on aiemmin keskittynyt pohjoismaiseen elokuvalevitykseen, mutta nyt se tavoittelee jalansijaa myös kansainvälisessä elokuvatuotannossa. Elokuvan budjetiksi on arvioitu vajaa kymmenen miljoonaa euroa.

20th Century Fox
Shia LaBeouf esittää Borg vs McEnroessa tennispelaaja John McEnroeta. LaBeoufilla on pitkä ura Hollywoodissa, tässä hän on elokuvassa Wall Street – Money Never Sleeps.
Shia LaBeouf esittää Borg vs McEnroessa tennispelaaja John McEnroeta. LaBeoufilla on pitkä ura Hollywoodissa, tässä hän on elokuvassa Wall Street – Money Never Sleeps.

Hankkeessa on mukana myös suomalaista rahaa. Elokuvasäätiö on tukenut kansainvälistä yhteistuotantoa 60 000 eurolla. Suomalaisena osatuottajana on tuotantoyhtiö Yellow Film & Tv, joka teki myös Supertähdet-sarjan. Yhtiöstä ei haluttu kommentoida suomalaistekijöiden osuutta elokuvassa.

Ohjaaja on tanskalainen Janus Metz Pedersen, joka Suomessa tunnetaan vuonna 2010 valmistuneesta dokumentista Armadillo, jossa elokuvantekijät seurasivat tanskalaissotilaita komennuksella Afganistanissa. Metz Pedersen on ohjannut myös yhden jakson poliisisarja True Detectiven toisella kaudella. Käsikirjoittaja on Ronnie Sandahl.

Tenniselokuvaa kuvataan elokuvalehti Screenin mukaan Göteborgissa, Prahassa, Lontoossa ja Monacossa.

Bob Thomas / Getty images
Björn Borg (vas.) ja John McEnroe kohtasivat Wimbledonin finaalissa myös vuonna 1981, jolloin McEnroe voitti.
Björn Borg (vas.) ja John McEnroe kohtasivat Wimbledonin finaalissa myös vuonna 1981, jolloin McEnroe voitti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat