Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mystery Lights tähdittää Modern Sky -festivaalia: ”Mieluummin olemme täällä nyt, katsomassa kuinka maailma romahtaa”

Modern Sky -festivaali järjestetään Helsingissä nyt toista kertaa. Tämän vuoden tähtiä ovat tuoreet nimet: amerikkalainen Mystery Lights, englantilainen Wild Beasts ja useat aasialaisyhtyeet.

Kulttuuri
 
Newyorkilainen The Mystery Lights -yhtye soittaa puhdasta autotallirockia.
Newyorkilainen The Mystery Lights -yhtye soittaa puhdasta autotallirockia.

Lontoo

Kerrankin Suomeen saadaan ajankohtainen yhtye suorastaan etuajassa! Lauantaina Helsingissä esiintyvä newyorkilaisyhtye The Mystery Lights on alkanut kerätä kansainvälisen lehdistön kiitosta vasta keskikesällä, kun yhtyeen ensialbumi ilmestyi.

Itse eksyin kesäkuussa puolisattumalta The Mystery Lightsin keikalle itälontoolaisen klubin perähuoneeseen. Yhtyeeltä oli ilmestynyt vasta ensisingle ja käynnissä oli ensimmäinen Euroopan-kiertue, mutta sana oli jo kiirinyt valtameren yli. Huone oli tupaten täynnä.

”Olen koko elämäni odottanut pääseväni Lontooseen”, laulusolisti Mike Brandon tervehti yleisöään, polkaisi keikan käyntiin haarahypyllä ja uhrasi kaiken intensiteettinsä seuraavan tunnin aikana. Illan päätteeksi Brandon laskeutui yleisönsä sekaan ja tulkitsi vielä yhden ylimääräisen, yltäpäältä hiessä, ääni ruvella ja paita revenneenä.

Seuraavana päivänä vaahtosin uudesta löydöstäni Facebookissa, mutta myös Helsingissä oltiin jo hereillä. Yhtyehän esiintyy elokuussa Modern Sky -festivaaleilla, minulle huomautettiin.

The Mystery Lightsin levyn julkaisija on brooklyniläinen Daptone-yhtiö, joka on opittu tuntemaan laadukkaan soulin kotipesänä. Yhtiön tähtiä ovat Sharon Jones, Charles Bradley ja ennen kaikkea talon oma yhtye Dap-Kings, joka äänitti taustat Amy Winehousen menestyslevylle Back to Black.

Sen sijaan The Mystery Lights on jotain muuta. Yhtyeen alkukantaista asennetta voi kutsua sielukkaaksi, mutta musiikki on puhdasta autotallirockia.

”Daptonen väki tuli keikallemme, ja he kutsuivat meidät studiolleen Brooklyniin. Hyväksyimme kutsun välittömästi, koska olemme pitäneet kaikesta, mitä Daptone on julkaissut”, Mike Brandon kertoo, kun tavoitan hänet kesken Amerikan-kiertueen.

”Löysimme heti yhteisen sävelen, sillä paljastui, että me kaikki pidämme samanlaisesta, raa’asta ja sielukkaasta musiikista, jota tehtiin lähinnä 60-luvulla.”

Bändin tyyli löytyi jäljittämällä rockin historiaa 1960-luvun kokoelmiin, kuten Nuggets ja Back from the Grave.

”Rakastuimme levyjen ankaraan soundiin ja bluespohjaiseen musiikkiin, jossa on ripaus psykedeliaa”, Brandon kertoo. Suosikeikseen hän mainitsee The Kinksin, Yardbirdsin, Televisionin, Velvet Undergroundin, The Remainsin ja The Wailersin.

Hän ei silti haikaile 60-luvulle.

”Elämme juuri nyt sekavaa mutta jännittävää aikaa. Mieluummin olemme täällä nyt, katsomassa kuinka maailma romahtaa. Meidän tehtävämme on kirjoittaa ääniraita sille.”

Viime kesänä Helsinkiin rantautunut Modern Sky oli festivaalikesän kummajainen. Tuttujen ja turvallisten nimien sijaan tapahtuma vyörytti lavalle aasialaista rockia, poppia ja elektroa, josta useimmat eivät olleet kuulleetkaan.

Eksotiikkaa on luvassa myös tänä vuonna, sillä perjantain ja lauantain aikana Ääniwalli-klubin lavalle nousee esiintyjiä niin Taiwanista, Japanista kuin Kiinastakin. Uutta on sen sijaan se, että tällä kertaa itä kohtaa lännen: festivaalin pääesiintyjiä ovat nyt The Wild Beasts Britanniasta sekä Zola Jesus ja The Morning Lights Yhdysvalloista.

Festivaalijohtaja Jani Joenniemen mukaan Modern Sky Helsingistä onkin tarkoitus rakentaa kohtauspaikka idän ja lännen välillä. Esikuvana on Reykjavikissa järjestettävä Iceland Airwaves -tapahtuma, joka on hyötynyt sijainnistaan Euroopan ja Amerikan välissä.

”Tähtäin on siinä, että Modern Sky Helsingistä kehittyy pieni mutta uudelle musiikille ja kaupunkikulttuurille tärkeä kansainvälinen festivaali.”

Kansainvälisyyden takeena ovat jo tapahtuman yhteistyökumppanit. Modern Sky -konsepti on saanut alkunsa Kiinassa, ja ohjelmiston kokoamisessa apuna on newyorkilainen No Roads Entertainment.

Kiinassa Modern Sky järjestetään yli 20 paikkakunnalla, minkä lisäksi festivaali on juurtunut New Yorkiin ja Seattleen Yhdysvalloissa. Helsinki valikoitui listan jatkeeksi juuri sijaintinsa vuoksi.

”Helsingin ohjelmaryhmä on amerikkalais-suomalainen. New Yorkista on osallistuttu tiiviisti ohjelman rakentamiseen, ja sitä kautta olemme onnistuneet saamaan ajankohtaisia yhtyeitä. Suomalaisen ohjelmaryhmän kautta festareille on saatu tuoreimpia suomalaisia nousevia artisteja”, Joenniemi kertoo.

”Modern Skyn Kiinan toimiston roolina on ollut lähinnä peukuttaa ohjelmasuunnittelua sekä antaa markkinointitukea.”

Samaan aikaan Modern Skyn kanssa järjestetään myös EARS-tapahtuma, joka kokoaa Helsinkiin musiikin, muodin, median ja elokuvan ammattilaisia Aasiasta ja Euroopasta. Yleisön seassa nähdään siis myös kansainvälisten festivaalien ja ohjelmatoimistojen työntekijöitä.

Modern Sky Helsinki järjestetään Ääniwallissa (Pälkäneentie 13) 26. ja 27. elokuuta.

The Mystery Lights aloitti koulubändinä Kalifornian Salinasissa, mutta levytyssopimuksen yhtye sai vasta muutettuaan New Yorkiin.
The Mystery Lights aloitti koulubändinä Kalifornian Salinasissa, mutta levytyssopimuksen yhtye sai vasta muutettuaan New Yorkiin.
Kesäkuun alussa Mike Brandonin johtama The Mystery Lights esittäytyi ensi kertaa englantilaisyleisölle, kun yhtye esiintyi Lontoon Shacklewell Armsissa.
Kesäkuun alussa Mike Brandonin johtama The Mystery Lights esittäytyi ensi kertaa englantilaisyleisölle, kun yhtye esiintyi Lontoon Shacklewell Armsissa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat