Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skotlannissa palkittiin paras vitsi – suomalaiskoomikko kertoo, miksi se on hauska

Edinburghissa järjestettävän ja lähes koko elokuun ajan kestävän Edinburgh Fringe Festivalin komediaohjelmistossa on eilen valittu festivaalin paras vitsi.

Kulttuuri
 
Juuso Määttänen
Jussi Nahkuri / Ylen kuvapalvelu
Robert Pettersson voitti Naurun tasapaino -ohjelman ensimmäisen kauden. Hänen mukaansa Masai Grahamin parhaaksi valittu vitsi on lajityypissään hyvä.
Robert Pettersson voitti Naurun tasapaino -ohjelman ensimmäisen kauden. Hänen mukaansa Masai Grahamin parhaaksi valittu vitsi on lajityypissään hyvä. Kuva: Jussi Nahkuri / Ylen kuvapalvelu

Skotlannissa ei tyydytä vain järjestämään komediaan keskittyneitä festareita, vaan siellä pistetään myös tapahtuman jutut paremmuusjärjestykseen.

Edinburghissa järjestettävän ja lähes koko elokuun ajan kestävän Edinburgh Fringe Festivalin komediaohjelmistossa on eilen valittu festivaalin paras vitsi.

Valinta ei ollut mikään pikkuoperaatio: alkukarsinnan hoiti 10-henkinen tuomaristo, ja lopullisesta valinnasta vastasi 2 000 henkilöstä koostunut yleisö.

Parhaaksi vitsiksi valittiin Masai Grahamin one-liner-tyylinen juttu, joka kuuluu alkuperäiskielellä seuraavasti:

”My dad suggested I register for a donor card, he's a man after my own heart.”

Puhtaasti sanaleikkiin pohjautuvaa juttua on käytännössä mahdotonta kääntää suomeksi niin, että huumori pysyisi mukana.

Vitsin ydin on englannin kielin ”man after my own heart” -ilmaisun kaksoismerkityksessä. Kyseinen ilmaisu on englannin kielen idiomi, joka tarkoittaa sitä, että jollakulla on samanlainen näkemys, tavoite tai maku kuin ilmaisun käyttäjällä itsellään.

Toisaalta ”man after my own heart” tarkoittaisi suoraan käännettynä ihmistä, joka tavoittelee ilmaisun käyttäjän sydäntä itselleen, eli on ilmaisun käyttäjän ”sydämen perässä”.

Kun tähän tuplamerkitykseen yhdistetään isä, joka kehottaa rekisteröitymään elintenluovuttajaksi, vitsin perimmäinen idea aukeaa. Hauskaksi sitä ei tosin saa suomen kielellä enää käännettyä.

Skotlannissa Grahamin juttu on kuitenkin todettu alkuperäiskielellä tapahtuman parhaaksi jutuksi. Päätimme soittaa suomalaiselle stand up -koomikolle Robert Petterssonille kysyäksemme, onko juttu tittelinsä arvoinen.

Pettersson on aiheen asiantuntija, luultavasti tämän hetken tunnetuin suomalainen one-linereihin erikoistunut koomikko, joka voitti Naurun tasapaino -ohjelman ensimmäisen kauden.

Jutun kuultuaan Pettersson miettii hetken aikaa. Sitten tulee ensituomio:

”Ihan hyvä juttu.”

Alkulausunnon jälkeen Pettersson jatkaa pohtimistaan. Hän nostaa nopeasti esille sen, että juttuja ei pitäisi yleensäkään analysoida kirjoitettuna versiona.

”Silloin tarjolla on aina vain kalpea versio siitä, mitä juttu voisi olla. One-linereissa on todella paljon kiinni siitä, miten jutut esitetään.”

Nyt joudumme kuitenkin tyytymään tähän kalpeaan versioon. Sen perusteella Pettersson toteaa vitsin ihan hyväksi, mutta ei mitenkään tajunnanräjäyttäväksi. Vitsin hyvyys on hänen mukaansa selitettävissä helposti.

”Tämä on erittäin perinteinen one-liner. Vitsi perustuu kielellä kikkailuun ja sanojen monimerkityksiseen. Suurin osa omista jutuistani on samanlaisia, joten olen aika kriittinen yleisö tämänlaisille jutuille, koska osaan koko ajan odottaa sitä merkityksen kääntöä.”

Myös aihepiiri on Petterssonille tuttu omista vitseistään. Hän kertoo itsekin kirjoittaneensa juttuja elintenluovutuksesta. Koomikon omista arkistoista löytyy yksi puujalkavitsiksi luokiteltu juttu, joka ei ole koskaan päässyt esitykseen asti.

”Muutin hoitotestamenttiani. Lisäsin siihen elinehdon”, Pettersson kertoo oman puujalkavitsinsä.

Juttua korjattu 16.02: Korjattu Petterssonin nimen kirjoitusasu oikeaksi yhdessä kohtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat