Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidejärjestöt vetoavat: älkää palauttako residenssin saanutta irakilaistaiteiljaa hengenvaaraan

Koneen Säätiö antoi Hodhayfa Salihille residenssin ja apurahan, mutta turvapaikasta tuli kieltävä päätös.

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Hodhayfa Salih
Hodhayfa Salih Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Suomalaiset taidevaikuttajat ovat allekirjoittaneet vetoomuksen tasavallan presidentille Sauli Niinistölle sekä presidentti Tarja Haloselle ja presidentti Martti Ahtisaarelle irakilaisen kuvataiteilijan Hodhayfa Salihin puolesta. Salih sai Suomen maahanmuuttoviranomaisilta kieltävän turvapaikkapäätöksen kesäkuussa 2016. Hän on tehnyt päätöksestä valituksen.

Kuvataiteilija Heidi Elisabeth Hännisen kirjoittaman vetoomuksen ovat allekirjoittaneet esimerkiksi puheenjohtaja Mika Vesalahti Helsingin taiteilijaseurasta, puheenjohtaja Maaria Märkälä Taidemaalariliitosta ja puheenjohtaja Markus Renvall Suomen taiteilijaseurasta.

Salih pakeni vetoomuksen mukaan sotaa ja henkilökohtaisia tappouhkauksia Irakista Ukrainaan lokakuussa 2006. Kahdeksan vuotta myöhemmin hänellä oli yksityisnäyttely Ukrainan Mariupolissa, jolloin venäläinen toimittaja uhkasi vetoomuksen mukaan Salihia avajaisissa sanomalla, että Venäjän miehitettyä Mariupolin hänen tulisi välittömästi poistua maasta perheineen.

Salih pakeni Suomeen ja pyysi turvapaikkaa syyskuussa 2015. Vetoomukseen mukaan Salihia ei tulisi palauttaa Ukrainaan, koska siellä hänet vangittaisiin paperittomana ja voitaisiin palauttaa Irakiin.

Salihin taiteelliset kyvyt huomattiin jo Koskelan vastaanottokeskuksessa. Hän järjesti teoksilleen nopeasti ryhmä- ja yksityisnäyttelyaikoja. Helmikuussa 2016 Käpylä-seura valitsi hänet vuoden käpyläläiseksi ja keväällä hänet hyväksyttiin mukaan suomalaiseen ARTEGROUND-taiteilijaryhmään (arteground.fi.)

Suomessa hän on jatkanut synnyinmaansa valtaapitävien arvostelua. Vetoomuksen mukaan tämä on aiheuttanut vaikeuksia hänen vanhemmilleen Irakissa.

Heinäkuussa 2016 Koneen säätiö myönsi Salihille paikan Saaren kartanon taiteilijaresidenssissä Mynämäellä tammikuusta huhtikuun loppuun 2017 sekä 2 700 euron työskentelyapurahan kuukaudessa.

”Hänen kanssaan työskenneltyäni olen täysin vakuuttunut, että hän on kuvataiteilijana korvaamaton henkilö Suomen kulttuurielämässä”, vetoomuksen laatinut kuvataiteilija Hänninen katsoo.

Asia ei ole tasavallan presidentin saati entisten presidenttien päätettävissä.

”Jos he voisivat suositella uudelleenharkitsemista maahanmuuttoviranomaisille, siitä voisi olla apua”, Hänninen katsoo.

Salih ei voinut kommentoida tiistaina asiaa puhelimitse kesken vapaaehtoistyön Kaapelitehtaalla, mutta hän on kertonut taustoistaan ja taiteestaan Helsingin Sanomille viime helmikuussa. Haastattelun voi lukea tästä linkistä.

Oikaisu 25. elokuuta kello 9.45: Toisin kuin jutussa kerrottiin, irakilaistaiteilija Hodhayfa Salih ei ole saanut Koneen säätiön residenssiä ja apurahaa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat