Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat valitsivat 2000-luvun sata parasta elokuvaa – HS:n elokuvakriitikko soimaa listaa liiasta amerikkalaisuudesta

Britannian yleisradioyhtiö BBC kysyi 177 asiantuntijalta, mitkä ovat parhaat 2000-luvulla tähän mennessä tehdyt elokuvat. HSTV:n videoanalyysissa elokuvakriitikko Veli-Pekka Lehtonen avaa, miksi kärjessä on valtaosin amerikkalaisia elokuvia.

Kulttuuri
 
HS:n kriitikko: Vuosisadan parhaaksi äänestetty elokuva oli yllätys
HS:n kriitikko: Vuosisadan parhaaksi äänestetty elokuva oli yllätys
Asiantuntijat valitsivat 2000-luvun sata parasta elokuvaa. HS:n elokuvakriitikko Veli-Pekka Lehtonen analysoi BBC:n kokoaman listan kärkikolmikon ja moittii listaa puutteista.

David Lynchin ohjaama Mulholland Drive on paras 2000-luvulla tähän mennessä tehty elokuva, arvioi yhteensä 177 asiantuntijasta koottu raati Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

BBC:n toteuttamaan kyselyyn vastasi elokuva-asiantuntijoita eri puolilta maailmaa. Heidän joukossaan oli muun muassa elokuvakriitikoita ja -tutkijoita. Tuloksena on sadan elokuvan lista, jonka genret vaihtelevat taide-elokuvista lapsille suunnattuihin piirrettyihin.

Toiseksi parhaaksi elokuvaksi raati arvioi hongkongilaisen Wong Kar-wain haikean rakkausdraaman In the Mood for Love ja kolmanneksi Paul Thomas Andersonin There Will Be Bloodin, joka sijoittuu 1900-luvun taitteen Kaliforniaan.

HS:n elokuvakriitikko Veli-Pekka Lehtonen pitää Mulholland Driven valintaa yllätyksenä. Hänen mukaansa kärjestä puuttuu hyviä eurooppalaisia elokuvia, koska äänestäjät ovat amerikkalaisia.

”Listalta puuttuu monia hienoja elokuvia, esimerkiksi belgialaisten Dardennen veljesten elokuvat kokonaan, samoin Mike Leighin työt. Sen sijaan listalla on paljon ihan hyviä mutta ei loistavia elokuvia amerikkalaisilta arthouse-ohjaajilta.”

Lehtosen videoanalyysin listan kärkikolmikosta voit katsoa tämän jutun yhteydestä.

BBC:n kulttuuritoimittaja Luke Buckmaster arvioi yhdeksi Mulholland Driven suosion syyksi sen, että elokuva onnistuu sekä lumoamaan katsojansa kauniilla kuvilla että haastamaan tämän älyn. Unenomaisen pinnan alla elokuva kommentoi terävästi Hollywoodin vehkeilyjä ja jättää monia asioita selittämättä.

”Lynch loi kriitikoille hyvin houkuttelevan paketin täyttämällä Mulholland Driven kärkevillä ja ehkä pessimistisilläkin kommenteilla Hollywoodin markkinavoimista, mutta tunkemalla sen samalla täyteen valloittavia kuvia”, Buckmaster kirjoittaa.

Koko BBC:n listan voit katsoa täältä.

Les Films Alain Sarde

1. Mulholland Drive (2001)

David Lynchin ohjaamassa rikoselokuvassa näyttelevät muun muassa Naomi Watts, Laura Harring ja Justin Theroux.

2. In the Mood for Love (2000)

Wong Kar-wain ohjaama romanttinen draama sijoittuu 60-luvun Hongkongiin. Pääosia näyttelevät Maggie Cheung ja Tony Leung.

3. There Will Be Blood (2007)

Paul Thomas Andersonin ohjaama draamaelokuva perustuu Upton Sinclairin kirjoittamaan romaaniin Oil! Pääosia esittävät muun muassa Daniel Day-Lewis ja Paul Dano.

Studio Ghibli
Henkien kätkemä -piirretyn Chihiro-tytön äänenä on alkuperäisversiossa Rumi Hiiragi.
Henkien kätkemä -piirretyn Chihiro-tytön äänenä on alkuperäisversiossa Rumi Hiiragi.

4. Henkien kätkemä (Spirited Away, 2001)

Hayao Miyazakin piirretty on ainoa kärkikymmenikköön yltänyt lastenelokuva. Se voitti parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinnon vuonna 2003.

Matt Stoecker
Boyhood-elokuvaa kuvattiin 11 vuotta, vuodesta 2002 vuoteen 2013.
Boyhood-elokuvaa kuvattiin 11 vuotta, vuodesta 2002 vuoteen 2013.

5. Boyhood (2014)

Nuoren amerikkalaispojan kasvutarinan on ohjannut Richard Linklater. Sen pääosia näyttelevät muun muassa Patricia Arquette ja Ellar Coltrane.

6. Tahraton mieli (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004)

Jim Carreyn ja Kate Winsletin tähdittämän psykologisen draaman on ohjannut Michel Gondry.

7. The Tree of Life (2011)

Terrence Malickin surrealistisessa sukutarinassa esiintyvät muun muassa Brad Pitt ja Sean Penn. Se voitti vuonna 2011 Cannesin elokuvajuhlilla Kultainen palmu -palkinnon.

8. 1+2 (Yi Yi: A One and a Two, 2000)

Edward Yangin ohjaama elokuva kertoo vauraan kaupunkilaisperheen elämästä Taiwanissa.

Asghar Farhadi
Nader ja Simin: Ero kertoo perhesuhteista ja keskiluokkaisen parin erosta.
Nader ja Simin: Ero kertoo perhesuhteista ja keskiluokkaisen parin erosta.

9. Nader ja Simin: Ero (A Separation, 2011)

Asghar Farhadin ohjaama draama iranilaispariskunnan erosta palkittiin ilmestyttyään parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla. Pääparia esittävät Leila Hatami ja Peyman Moaadi.

Javier Bardem esittää palkkatappajaa elokuvassa Menetetty maa.
Javier Bardem esittää palkkatappajaa elokuvassa Menetetty maa.

10. Menetetty maa (No Country for Old Men, 2007)

Joel ja Ethan Coenin jännityselokuva kahmi ilmestyttyään peräti neljä Oscaria. Modernissa western-tarinassa näyttelevät muun muassa Tommy Lee Jones, Josh Brolin ja Javier Bardem.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat