Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koneen Säätiö ei vahvistanut taidejärjestöjen tukeman irakilaistaiteilijan residenssiä ja apurahaa – uusi mahdollisuus lokakuussa

Koneen Säätiön hallitus ei käsitellyt asiaa väärinkäsityksen vuoksi – uusi mahdollisuus lokakuussa

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl
Hodhayfa Salih.
Hodhayfa Salih. Kuva: Jukka Gröndahl

Taidejärjestöjen tukema irakilaitaiteilija Hodhayfa Salih ei olekaan saanut Koneen Säätiön residenssiä ja apurahaa, vaikka taiteilijajärjestöjen allekirjoittamassa vetoomuksessa ja HS:ssa 24. elokuuta näin kerrottiin.

Vetoomus on tehty, koska Salihin turvapaikka-anomus on hylätty. Salih on valittanut päätöksestä. Vetoomuksen pääasia oli vaikuttaa päättäjiin, koska allekirjoittajien mielestä Salih on hengenvaarassa, jos hänet palautetaan.

Vetoomuksessa mainittiin myös väärä tieto Koneen Säätiön myöntämästä residenssistä ja apurahasta. Salih ja järjestöt olivat tässä käsityksessä, koska Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajan Hanna Nurmisen lähettämässä kirjeessä kerrottiin, että ”Hodhayfa Salih tullaan kutsumaan tekemään taiteellista työtä Koneen Säätiön ylläpitämään Saaren kartanon taiteilijaresidenssiin Mynämäelle 2.1.2017–30.4.2017 väliseksi ajaksi. Residenssin aikana Hodhayfa Salihille maksetaan kuukausittainen 2 700 euron työskentelyapuraha.”

Samassa kirjeessä kerrottiin, että ”Hodhayfa Salihin residenssikutsun vahvistaa lopullisesti Koneen Säätiön hallitus kokouksessaan 17.8.2016 allekirjoittaneen puheenjohtajan esittelystä”.

Niin Salih kuin taidejärjestöt pitivät hallituksen kokousta puheenjohtajan allekirjoittaman kirjeen jälkeen muodollisuutena eikä heille tullut tietoa, että residenssiä ei olisi vahvistettu. Siksi vetoomuksessa pidettiin residenssiä ja apurahaa tosiasiana.

Toisin kuitenkin kävi. Salih sai viime yönä sähköpostin, jossa kerrottiin, ettei hän olekaan saanut residenssiä ja apurahaa.

Koneen Säätiöstä kerrotaan, että residenssipaikan myöntämistä oli suunniteltu ja asiaa oli valmisteltu, mutta asiaa ei kuitenkaan otettu käsittelyyn Koneen Säätiön hallituksen edellisessä kokouksessa.

”Asiaa ei otettu käsittelyyn, koska olin saanut väärinkäsityksen, että tämä henkilö ei haluakaan residenssiä. On omaa huolimattomuuttani, etten asiaa häneltä suoraan tarkistanut”, Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen kertoo.

”Meillä on Artists at Risk -ohjelma kehitteillä ja näytti siltä, että tässä tapauksessa ei ehditä mennä normaalin residenssihakuaikataulun mukaan. Haluan nyt puhua taiteilijan kanssa suoraan. Jos hän haluaa edelleen olla hakijana, asia käsitellään seuraavassa hallituksen kokouksessa lokakuussa muiden residenssihakemusten kanssa.”

Salih kertoo HS:lle, että hän haluaa ehdottomasti olla edelleen hakijana. ”Haluan ja tarvitsen tätä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat