Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin soi Suomen halutuin kitara – viisi huippumuusikkoa selvittää Agents-Pulliaisen legendaarisen soittimen saloja

”Ei Agentsia olisi ainakaan nykyisessä muodossa ilman sitä kitaraa”

Kulttuuri
 
Huippukitaristit Agentsin soundin jäjillä
Huippukitaristit Agentsin soundin jäjillä
Suomalaiset huippukitaristit selvittivät HSTV:n studiossa Esa Pulliaisen ja Agents-yhtyeen kitara-soundin saloja. Studiosessiossa ovat mukana Esa Pulliainen, Timo Kämäräinen, Valtteri Pöyhönen, Kaarle Viikate ja P-K Keränen - ja tietenkin Pulliaisen legendaarinen vaaleansinen Fender Stratocaster.

Kitaristi Esa Pulliainen ripustaa vaaleansinisen sähkökitaransa olkahihnasta roikkumaan vahvistimen eteen.

”Tää oli Albert Järvisen tyyli Hurriganesissa”, Pulliainen selittää.

”Ei siihen aikaan edes ollut kitaratelineitä. Järvinen soitti aina tunnin ajan paljon ennen keikkaa, sitten se laittoi kitaran tällä tavalla roikkumaan, ja me kakarat katsottiin, että on toi hienoa. Kun keikka alkoi, se tuli, otti kitaran ja alkoi heti soittaa, ja kaikki toimi. Sen ei tarvinnut lämmitellä enää siinä vaiheessa.”

Juhani Niiranen / HS
Edesmenneellä rocklegenda Albert Järvisellä oli tapana ripustaa kitara vahvistimen eteen.
Edesmenneellä rocklegenda Albert Järvisellä oli tapana ripustaa kitara vahvistimen eteen.

Siinä ne taas tulivat, suomalaisen sähkökitaransoiton suurmiehet. Pulliainen on ennenkin puhunut Järvisestä kunnioittavin sanankääntein.

Albert Järvinen poistui keskuudestamme jo 25 vuotta sitten, mutta vuodenvaihteessa 60 vuotta täyttävä Pulliainen on työn touhussa, kuten aina. Läpi kesän keikkaillut Agents & Vesa Haaja on tehnyt vastikään uuden albumin, joka on ensimmäinen nykyisellä kokoonpanolla. Kaksi vuotta sitten yhtyeestä jäi pois saksofonisti Juho Hurskainen ja samalla 22 vuotta rumpalina toiminut Heikki Sandrén vaihtui Kepa Kettuseen.

Agentsille miehistönvaihdokset ovat tuttuja, sillä yhtyeen historiaan on mahtunut myös useita solisteja. Kaiken ytimenä on ollut alusta asti Pulliaisen hallitusti ja harmonisesti soittama soolokitara, joka on ollut ikään kuin yhtyeen toinen solisti.

Ja vieläpä yksi tietty kitara, Pulliaisen vahvistimen eteen ripustama vaaleansininen, vuoden 1970 mallia oleva Fender Stratocaster. Hän osti sen 42 vuotta sitten Janne Ödneriltä, joka oli sen ajan arvostetuimpia suomalaisia rockkitaristeja.

Juhani Niiranen / HS
Vanha kitara on jo poistunut keikoilta.
Vanha kitara on jo poistunut keikoilta.

Kitara on ollut tosin jo vuosia pois keikoilta. Pulliaisen mukaan Agentsin kaikki vanhat arvosoittimet on siirretty soittajien koteihin seinälle, ja keikoilla käytetään kotimaisen soitinrakentajan valmistamia uudempia työkaluja.

Soitinvalinta oli Pulliaiselle aikoinaan rautalankainnostuksen aiheuttama. Hän tiesi, että Shadowsin Hank B Marvin soitti Fenderin Stratocasterilla, samoin kotimaisen The Sounds -yhtyeen Henrik Granö. Myöhemmin Pulliainen oppi, että rautalankasoundin voi saada aikaiseksi muunkin merkkisillä ja mallisilla kitaroilla.

”Mutta ei Agentsia olisi ainakaan nykyisessä muodossa ilman sitä kitaraa. Meidän bändi lähti oikeastaan käyntiin siitä, kun Topi Sorsakoski tuli solistiksi. Topin äänen ja tuon kitaran soundin liitto oli siinä aika selkeänä ytimenä.”

Juhani Niiranen / HS
Esa Pulliainen kitaroineen on pitkään ollut Agents-yhtyeen ydin.
Esa Pulliainen kitaroineen on pitkään ollut Agents-yhtyeen ydin.

Sama liitto on jatkunut Jorma Kääriäisen ja nyt Vesa Haajan solistikaudella. Agentsin musiikin ydin on entisensä myös musiikkityylin osalta. Sekä levyillä että keikoilla ohjelmisto rakentuu suomeksi laulettujen lainakappaleiden varaan, välillä ne ovat rock and rollia, välillä 60-luvun rautalankaa tai beatia ja välillä iskelmää.

”Me on tehty kohta 40 vuotta näitä hommia, ja se muotti, joka me on itsellemme valettu, on aika tiukka. Sen muuttumista ei meidän kuulijat hyväksy enkä ehkä minäkään. Jos haluan tehdä toisenlaista musiikkia, teen sen sivukokoonpanoissa. Me ollaan, niin kuin sanotaan, hyvä brändi”, Pulliainen sanoo ja irvistää hieman brändi-sanan kohdalla.

”Tietysti se on vankila samalla”, hän lisää ja hymyilee.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat