Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kuin kukaan ei olisi natsi ollutkaan” – Gestapoa ei rangaistu koskaan kunnolla, kertoo Suomessa vieraileva historioitsija

Historioitsija Frank McDonough kävi läpi kaikki Gestapon säilyneet asiakirjat. Selvisi, että saksalaiset ratkaisivat riitoja ilmiantamalla tosiaan salaiselle poliisille.

Kulttuuri
 
Mika Ranta / HS
Kirjailija Frank McDonough vierailee parhaillaan Helsingissä. Hän esiintyy Taiteiden yössä Akateemisessa ja Suomalaisessa kirjakaupassa.
Kirjailija Frank McDonough vierailee parhaillaan Helsingissä. Hän esiintyy Taiteiden yössä Akateemisessa ja Suomalaisessa kirjakaupassa. Kuva: Mika Ranta / HS
Kuka?

Frank McDonough

 Syntynyt 1957 Liverpoolissa Luoteis-Englannissa.

 Tunnetaan natsi-Saksaa ja Euroopan historiaa käsittelevistä tietokirjoista.

 Toimii kansainvälisen historian professorina Liverpoolin John Moores -yliopistossa.

 The Gestapo – The Myth and Reality of Hitler’s Secret Police -kirja on myyty yli kymmeneen maahan.

 Kirjan on suomentanut Mari Janatuinen.

”Oli aivan kuin kukaan ei olisi oikeastaan koskaan natsi ollutkaan.”

Historioitsija Frank McDonough on kirjoittanut kirjan Natsi-Saksan salaisesta poliisista Gestaposta ja siihen liittyvistä myyteistä.

Yksi näistä pinttyneistä myyteistä on, että Toisen maailmansodan jälkeen Saksan salaista poliisia olisi rangaistu. McDonoughn mukaan asiat pikemmin lakaistiin maton alle.

Hän kertoo esimerkin: Gestapon johtava virkamies Werner Best kuoli vapaana miehenä kesäkuussa 1989. Best ei koskaan joutunut vastaamaan natsiaikaisista rikoksistaan ihmisyyttä vastaan, kuten ei poliisilaitoskaan.

Noin puolet salaisen poliisin henkilöstöstä siirtyi uudelleen julkishallinnon tehtäviin.

”Niidenkään Gestapon poliisien, joita ei palkattu uudelleen, ei ollut kovin vaikeaa saada takaisin varsin hyvää eläkettään.”

Lähes kaikki tieto Gestapon toiminnasta ennen sodan päättymistä on tuhoutunut tulipaloissa, mutta Luoteis-Saksan Düsseldorfissa on säilynyt 74 000 asiakirjaa, jotka kertovat seikkaperäisesti salaisen poliisin toimintatavoista.

Nyt Helsingissä vieraileva McDonough muutti hetkeksi Düsseldorfin arkiston viereen ja kävi läpi jokaisen asiakirjan. Sen tuloksena syntyneen kirjan suomennos ilmestyy tänään torstaina Atenan kustantamana nimellä Gestapo – Natsi-Saksan salaisen poliisin historia.

Toisin kuin ajatellaan, Gestapo oli McDonoughn mukaan pieni, alimiehitetty ja ylityöllistetty – salaisen poliisin palveluksessa 16 000 työntekijää valvoi 66:ta miljoonaa saksalaista.

Poliisi siis nojasi kansalaisten ilmoituksiin: monissa osavaltioissa käytännössä kaikki Gestapon toiminta perustui ilmiantoihin.

Niitä tuli paljon, ja usein motiivina oli henkilökohtainen kauna. Ilmoituksia tehtiin työpaikan ikävästä pomosta tai epämiellyttävästä aviopuolisosta.

Joissain osavaltioissa 37 prosenttia ilmiannoista perustui ratkaisemattomiin riitoihin.

Jos henkilö sopi ”tavallisen saksalaisen” muottiin, eli oli vaaleahiuksinen keskiluokkainen hetero, tuloksena oli usein vapautus.

Juutalaisten, seksuaalivähemmistöjen edustajien ja kommunistien kohdalla ilmoitus johti usein vankeuteen ja jopa kidutukseen ja kuolemaan.

McDonough viittaa Helsingin keskustan ruokaravintolassa ympärilleen.

”Jos sinä ja minä olisimme istuneet vastaavassa pubissa natsi-Saksassa ja haukkuneet Hitleriä, olisimme yliopistokoulutuksemme takia luultavasti selvinneet rangaistuksetta.”

Tämä johtuu siitä, että natsihallinto halusi koulutetun keskiluokan tuen – asiakirjojen mukaan Gestapon sortotoimet kohdistettiin lähes yksinomaan vähemmistöryhmiin. Keskiluokkaa säästettiin.

Yksi esimerkki valikoivasta terrorista on uskonto – Jehovan todistajat kokivat vainoa aivan eri mittakaavassa kuin protestanttisen kirkon jäsenet.

Miksi tämä kannattaa tuoda esille juuri nyt?

Kansankiihottamisesta on McDonoughin mukaan paljon opittavaa.

Hän puhuu pitkät pätkät esimerkiksi muslimien kohtaamasta syrjinnästä.

”Mukavat ja hyvissä kouluissa opiskelleet nähdään yhä kaikkena muuna kuin uhkana. Uhaksi luokitellaan pienet ryhmät, vaikkapa eri uskonnot.”

Frank McDonough Taiteiden yössä 25. elokuuta Suomalaisessa kirjakaupassa kello 19.15 ja Akateemisessa kirjakaupassa 20.20.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat