Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukkataiteilija Laura Väinölä on vuoden nuori muotoilija: ”Hakaniemen torimummojen kukkakimput näyttävät siltä kuin tulisivat suoraan niityltä”

Suunnittelija Laura Väinölä stailaa kukilla tiloja, tilaisuuksia ja ihmisiä.

Kulttuuri
 
Janne Järvinen / HS
Laura Väinölä on vuoden nuori muotoilija.
Laura Väinölä on vuoden nuori muotoilija. Kuva: Janne Järvinen / HS

Laura Väinölä (s. 1982) on tämän vuoden nuori muotoilija.

Väinölä on suunnittelija, jonka materiaalia ovat kukat. Hänen Flora and Laura -yrityksensä stailaa tiloja, tilaisuuksia ja ihmisiä kukkien avulla. Laura Väinölä on tehnyt töitä muiden muassa useille suomalaisille designyrityksille.

”Ostan usein kukkia Hakaniemen torin mummoilta. Ne kimput näyttävät siltä kuin tulisivat suoraan niityltä”, Väinölä sanoi palkinnon julkistamistilaisuudessa.

Väinölä toivoo, että suomalaiset käyttäisivät rohkeammin kukkia, poimisivat niitä luonnosta ja yhdistelisivät niitä ennakkoluulottomasti.

”Tuntui, että kukka-ala oli junnannut pitkään paikallaan. En halunnut itse sitoutua kukkakauppaan vaan tutkia, miten muuten kukkia voisi käyttää, ja miten niillä voisi luoda moniaistisia tiloja”, Väinölä kertoo.

Väinölä on ammatiltaan graafinen suunnittelija, joka laajensi muutama vuosi sitten työtään kukkien pariin. Väinölä on myös valokuvaan ja videoon keskittyvän luovan toimiston, Duotonen, luova johtaja. Hän on myös yksi Pre Helsinki -muotitapahtuman omistajista.

”Minulla ei ole mitään floristin kahleita siitä, miten kukkia pitää käyttää tai yhdistellä. Kukka on kiinnostava materiaali, sillä se ei ole täysin muovattavissa. Sitä pitää kunnioittaa”, hän jatkaa.

Palkinnoksi Väinölä saa 5 000 euroa ja näyttelyn Kansalliskirjastoon.

Kirjastoon tulee esille iso vaaleanpunainen kaappi, jonka luukuista löytyy erilaisia mini-installaatioita. Niissä on ainakin kukkia.

”Kansalliskirjasto on ihana tila. Halusin luoda sinne jotain mikä on kontrastissa sen tilan kanssa”, muotoilija kertoo.

”Laura Väinölä on erinomainen esimerkki uuden sukupolven muotoilijasta, joka toimii yrityksessä luovana johtajana. Työ vaatii laaja-alaista ja monipuolista sekä muotoilualan että yritystoiminnan prosessien tuntemusta – unohtamatta kuitenkaan luovuutta ja ennakkoluulottomuutta”, palkintoa perustellaan.

Vuoden nuori muotoilija -palkinnon jakaa suomalaista muotoilua promovoiva Design Forum Finland. Palkinto on perustettu vuonna 2000 ja jaetaan henkilölle tai ryhmälle, joka on osoittanut uutta luovaa näkemystä ja osaamista muotoilun alalla.

Lue Helsingin Sanomissa aiemmin ilmestynyt juttu Laura Väinölästä täältä.

Korjaus 25.8. klo 12.35. Laura Väinölä on luova johtaja eikä muotoilujohtaja, kuten jutussa ensin mainittiin.

Vuoden nuori muotoilija 2016 Kansalliskirjaston Kupolisalissa (Unioninkatu 36) 5.–17.9. Ma–pe 10–17, ke klo 20 saakka, la–su suljettu, paitsi la 17.9. klo 9–16. Laura Väinölä on paikalla näyttelyssään ke 14.9. klo 17–20.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat