Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen kirjakaupan konekäännetty Shakespeare hämmästyttää netissä: ”Kuningas on kauhea rage”

Suomalaisen kirjakaupan valikoimaan kuuluvasta Kuningas Lear -kirjan suomalaisesta käännöksestä sosiaalisessa mediassa julkaistu kuva hämmästyttää kirjallisuusfaneja.

Kulttuuri
 
Juuso Määttänen
Sami Kero / HS
Suomalaisen Kirjakaupan nettivalikoimassa on miljoonia kirjoja.
Suomalaisen Kirjakaupan nettivalikoimassa on miljoonia kirjoja. Kuva: Sami Kero / HS

”Ikääntyminen kuningas britannian ja päähenkilö pelata. Lear käytetään nauttii absoluuttista valtaa ja sitä imarreltu, ja hän ei reagoi hyvin kiistämättä tai kyseenalaiseksi.”

”Kuningas on kauhea rage,” sanoi gloucester.

Näin sujuvasti kulkee tarinankerronta Kuningas Lear -kirjassa, ainakin Suomalaisessa kirjakaupassa myynnissä olevan käännösversion mukaan.

Tiistai-iltana Taina Saarisen Facebookiin ja Twitteriin lataamat valokuvat William Shakespearen ilmeisen tuoreesta käännösversiosta ovat herättäneet huvittuneisuutta, hämmästystä ja ennen kaikkea pettymystä sosiaalisessa mediassa.

Nopeallakin kuvan tarkastelulla selviää, että käännöstä ei ole tehty erityisen huolellisesti, vaan se vaikuttaa lähinnä Google Translaten kaltaisella automaattikääntäjällä toteutetulta kokonaisuudelta.

”Erityisesti ”kuningas on kauhea rage” -sanonnasta on noussut jo varsinainen vitsi”, Saarinen kertoo.

Saarinen kertoo hankkineensa kirjan nettikaupasta ja yllättyneensä suuresti nähtyään käännöksen tason. Hän lähetti palautetta Suomalaiselle kirjakaupalle, muttei saanut vastausta.

Suomalainen kirjakauppa myy tätä Createspace-kustantajan Kuningas Lear -versiota nettikaupassa 12 eurolla. Se on julkaistu tänä vuonna. WSOY:n kustantama ja vuonna 2005 julkaistu Kuningas Lear maksaa lähes kolme kertaa enemmän, 34 euroa.

Createspace on Amazonin omistama palvelu, joka mahdollistaa muun muassa omien kirjojen julkaisemisen vapaasti halvalla ja helposti, joten se toimii hyvin eri kuin normaalit kustantajat. Siksi niin sanotusti sen kustantamien kirjojen taso voi heitellä aivan toisella tavalla kuin normaalien kirjakustantajien.

Halvalle käännökselle ei löydy netissä mainittavasti ymmärrystä. Moni ihmettelee sitä, miten Suomalainen kirjakauppa on voinut ottaa kyseisen tuotteen edes valikoimaansa.

Soitimme Suomalaisen Kirjakaupan markkinointipäällikölle Marianne Kankaanpäälle kysyäksemme, miten kirja on päätynyt valikoimiin.

Helsingin Sanomista päivää! Oletteko jo kuulleet Kuningas Lear -kirjaan liittyvästä kohusta sosiaalisessa mediassa?

”Kyllä, olen kyseisen tapauksen huomannut.”

Onko kyseessä siis Createspace-kustantajan kirja, joka on teidän valikoimassamme?

”Kyllä.”

Miksi tällainen kirja on valikoimassanne?

”Meidän valikoimassamme on 10 miljoonaa kirjaa. Jotta pystymme pitämään mahdollisimman suuren tarjonnan, emme pysty valvomaan manuaalisesti etukäteen sitä, millaisia kaikki tuotteet ovat. Meillä on kuitenkin tuotteissa 14 päivän palautusoikeus, jotta asiakkaiden ei tarvitse maksaa virheellisestä tuotteesta.”

Kankaanpää ei osaa sanoa yksityiskohtaisemmin, olisiko tiettyjen kustantajien kirjoja syytä tarkastaa huolellisesti jo ennen niiden ottamista valikoimaan. Hän kehottaa olemaan yhteydessä verkkokaupan tuotepäällikköön Susanna Honkaseen.

Honkanen kuulostaa hieman turhautuneelta, kun puhelun aluksi mainitsee Kuningas Lear -kirjan. Hän tiedostaa ongelman.

”Olemme huomanneet, että nämä omakustannekustantajien kirjat ovat monesti ongelmallisia. Olemme hakeneet teknisiä ratkaisuja siihen, että niitä voisi karsia jo etukäteen pois, mutta emme ole löytäneet 100-prosenttisesti ratkaisua.”

Siksi Suomalainen Kirjakauppa joutuu edelleen tyytymään usein jälkikäteiseen karsimiseen. Esimerkiksi Kuningas Lear on nyt jo poistettu valikoimasta.

Mutta miten kirjat päätyvät alun perin edes Suomalaisen kirjakaupan nettivalikoimaan?

”Meille tulee valikoimaamme paljon kirjoja Yhdysvalloissa ja Britanniassa sijaitsevilta yhteistyökumppaneilta. Emme edes etukäteen välttämättä tiedä, että ne on nostettu valikoimaamme”, Honkanen sanoo.

Juuri tästä on kyse esimerkiksi Createspace-kustantamon kirjoissa. Valtavan valikoiman haalimiseen on päädytty siksi, että jokaiselle olisi tarjolla jotakin. Honkanen sanoo, että nyt Suomalainen kirjakauppa pyrkii kuitenkin rajaamaan esimerkiksi Createspacen kirjoja pois jo etukäteen valikoimasta.

”Ongelma on kuitenkin se, että jos yksi saadaan poistettua, tilalle tulee uusia vastaavia tekijöitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat