Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muotisuunnittelija Sonia Rykiel on kuollut – tunnettiin ”neuleiden kuningattarena”

Sonia Rykielin läpimurroksi osoittautui vuoden 1963 kansi Elle-lehdessä, jossa Francoise Hardy esiintyi Rykielin raidallisessa neuleessa. Neuleista tuli myyntimenestys ja raidoista yksi Rykielin tavaramerkkejä.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Christian Hartmann / Reuters
Sonia Rykiel vuonna 2013.
Sonia Rykiel vuonna 2013. Kuva: Christian Hartmann / Reuters

Ranskalainen muotisuunnittelija Sonia Rykiel on kuollut 86-vuotiaana. Rykielin kuolemasta kertoo hänen perheensä ranskalaiselle uutistoimisto AFP:lle. Rykiel tunnettiin erityisesti neuleiden uudistajana, jonka paitaleikkauksia pidetään uraauurtavina.

Rykiel nousi muodin huipulle 1960-luvulla. Rykielin mies piti Pariisissa pientä vaatekauppaa, jonka kautta tuleva tähti tutustui eri materiaaleihin. Varsinainen suunnittelu alkoi Rykielin odottaessa lasta. Hän alkoi suunnitella tuolloisia raskausmekkoja ja neuleita muodikkaampia ja kevyempiä asuja, jotka osoittautuivat menestykseksi. Erityisen suosittuja olivat neuleet, jotka olivat erityisen keveitä.

Varsinaiseksi läpimurroksi osoittautui vuoden 1963 kansi Elle-lehdessä, jossa Francoise Hardy esiintyi Rykielin raidallisessa neuleessa. Neuleista tuli myyntimenestys ja raidoista yksi Rykielin tavaramerkkejä.

”Sonia Rykielin suunnittelema mekko”, lukee Sanoman arkistoon vuonna 1970 lisätyn kuvan kuvatekstissä.
”Sonia Rykielin suunnittelema mekko”, lukee Sanoman arkistoon vuonna 1970 lisätyn kuvan kuvatekstissä.

Vuonna 1968 Rykiel perusti oman muotitalonsa, jonka tuotteista tuli menestys. Yhdysvaltain muotipiireissä häntä alettiin kutsua ”neuleiden kuningattareksi”. Kun 1960-luku eteni ja vaihtui 1970-luvusta, neuleista tuli kiinteä osa vuosikymmenen muotia.

Viimeiset vuosikymmenensä Rykiel sairasti Parkinsonin tautia, josta puhui avoimesti. Tauti diagnosoitiin, kun hän oli 66-vuotias. Rykielin tytär Nathalie jatkoi äitinsä työtä tämän yrityksessä. Tytär vahvisti myös uutistoimisto AFP:lle äitinsä kuolleen Parkinsonin taudin oireisiin.

Vuonna 2012, 81-vuotiaana, Sonia Rykiel kirjoitti brittilehti Guardianiin, ja muisteli elämäänsä ja kertoi elämästä taudin kanssa.

”On tärkeää vain jatkaa jatkamista, pitää itsestään ja olla tyytyväinen siihen, mitä on”, Rykiel kirjoitti Guardianissa.

”Ja kyllä, pidän yhä pojista. Mikäkö on tavoitteeni? Se, että kaikki jatkuisi sellaisena kuin asiat ovat nyt. En kadu elämässäni mitään ja tiedättekö mitä? Jos voisin, tekisin kaiken uudelleen.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat