Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soini tyrmää: ”Guggenheimia ei ole tarvetta käsitellä budjettiriihessä”

Guggenheimin rakentaminen hajottaa hallitusta: keskusta ja kokoomus puolesta, perussuomalaiset vastaan

Kulttuuri
 
Moreau Kusunoki Architectes
Havainnekuva Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun voittaneesta ranskalaisesta Art in the City -ehdotuksesta.
Havainnekuva Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun voittaneesta ranskalaisesta Art in the City -ehdotuksesta. Kuva: Moreau Kusunoki Architectes

Tukisäätiön työ Guggenheimin taidemuseon rakentamiseksi Helsingin Eteläsatamaan jatkuu, vaikka perussuomalaiset vastustavat hanketta.

Olli Rehnin esiintulo oli hyvin rohkaiseva”, tukisäätiön hallitusta johtava Ari Lahti sanoo.

Elinkeinoministeri Rehn (kesk) kertoi perjantain Helsingin Sanomissa, että valtiolta voisi löytyä suurhankkeelle rahaa noin 40 miljoonaa euroa esimerkiksi neljän vuoden aikana.

Tammikuussa 2011 julkisuuteen pulpahtaneella ja alusta asti mielipiteitä jakaneella hankkeella olisi Rehnin mukaan iso elinkeino- ja matkailupoliittinen merkitys ei vain Helsingille, vaan koko Suomelle.

”Tämä on asia, josta pitäisi päästä sopimukseen kolmen hallituspuolueen kesken”, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoo taidemuseon rakentamisesta Helsinkiin. ”Itse kyllä kannatan.”

Orpon mukaan asia ”ei kuitenkaan ole nyt aktiivisesti hallituksen pöydässä”.

Hallituksessa museohanketta ovat vastustaneet perussuomalaiset. Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) erityisavustaja Petteri Leino kuitenkin väläytti (HS 26.8.), että hankkeesta saatetaan neuvotella ensi viikon budjettiriihessä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kommentoi asiaa perjantaina iltapäivällä virkamatkaltaan:

”Guggenheimia ei ole tarvetta käsitellä budjettiriihessä, perussuomalaiset eivät hyväksy museon rahoittamista valtion rahoilla.”

Tukisäätiön Ari Lahden mukaan Guggenheim-hankkeelle ei ole olemassa mitään tiettyä takarajaa. ”Ei tässä nyt juuri olla mitenkään erityisesti selkä seinää vasten”, hän sanoo.

Loputtomiin museon puuhaajat eivät silti aio jatkaa, jos näyttää siltä, että julkisella sektorilla ei ole kiinnostusta.

”Silloin täytyy olla realisti ja laittaa piste”, Lahti muotoilee. ”Mutta nyt ei ole sellaista tilannetta.”

Entinen kulttuuriministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki toivottaa Guggenheimin tervetulleeksi Helsinkiin, mutta aidosti yksityisin varoin.

”Jos Guggenheim halutaan rahoittaa lähinnä julkisin varoin, tulen painamaan punaista nappia niin eduskunnassa kuin kaupunginvaltuustossakin”, Arhinmäki kirjoitti Facebook-tilillään perjantaina.

Arhinmäen laskelmien mukaan Guggenheimin rakentaminen merkitsisi sitä, että muilta museoista pitäisi leikata vielä viisi miljoonaa euroa lisää vuosittaisesta rahoituksesta – ja museokenttä on ahtaalla jo ennestään.

Arhinmäki kirjoittaa. ”Jos Timo Soini ei olisi ministeri, hän varmaan sanoisi: Rikas amerikkalainen säätiö tulee Suomeen, sinä maksat.”

Tähän mennessä yksityisiltä lahjoittajilta on kerätty Guggenheim-hankkeeseen jo kolme neljännestä tavoitteesta, yli 20 miljoonaa euroa.

”Yksityisestä rahasta museon toteutuminen ei jää kiinni”, tukisäätiön Ari Lahti summaa. ”Ja rahan kerääminen helpottuu huomattavasti, jos tiedetään, että valtion ja Helsingin kaupungin päätökset ovat olemassa. Tai edes toisen niistä.”

Sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa Helsingin lähtökohdan: mukana pitää olla niin yksityistä rahaa kuin valtiokin ennen kuin Helsinki ryhtyy harkitsemaan omia toimiaan.

”Olli Rehnin suunnitelma 40 miljoonan euron löytämisestä valtion varoista kuulostaa tietenkin hyvältä”, Viljanen sanoo. ”Olisi hienoa, jos valtio nyt päättäisi asiasta. Se antaisi myös Helsingille mahdollisuuden ottaa asia käsittelyyn.”

Eteläsataman tonttivarausta jatkettiin jo alkuvuodesta kuluvan vuoden loppuun saakka.

”Tontin tähden ei ole kiire”, Ritva Viljanen kertoo. ”Siihen ei tällä hetkellä kohdistu muita suunnitelmia.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat