Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ymmärsin olevani erityinen” – kirjailija Mike Pohjola saa kiittää elämästään tavallista kumpparinremmiä

Suomen historian merkkihenkilöitä käsitellään 1827-romaanissa räävittömästi.

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen / HS
Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Kuka?

Mikko ”Mike” Pohjola

 Pohjola (s. 1978) on kirjailija, käsikirjoittaja ja pelisuunnittelija.

 Esikoisromaani Kadonneet kyyneleet ilmestyi vuonna 2008, omaelämäkerrallinen Ihmisen poika 2011.

 On julkaissut useita roolipeliteoksia ja palkittu Ropeconin Kultainen lohikäärme -palkinnolla.

 Perustanut elokuvayhtiö Pohjola-filmin vaimonsa kanssa. Elina Pohjola pyörittää yhtiötä.

Mike Pohjola saapuu Sanomataloon mustiin pukeutuneena.

Hänen tapauksessaan se on vain luonnollista, sillä kirjailija tunnetaan myös intohimoisena larppaajana ja palkittuna roolipelisuunnittelijana.

Mustassa nahkatakissa on kymmenen vetoketjua. Jalassa mustat farkut.

Ja mustat buutsit.

Jalkineisiin kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä ne ovat kiinnostavimmat.

Mutta siitä myöhemmin.

Ensin hypätään taksiin. Ajomatka Suomen The Officen eli Konttorin kuvauspaikalle Espooseen vie parikymmentä minuuttia. Sinne olemme matkalla, koska Pohjola on valittu BBC:n hittisarjan suomalaisversion käsikirjoittajaksi.

Se on Pohjolalle melkoinen kunnia, sillä hän on fanittanut kaoottisesta paperiyrityksestä kertovaa brittisarjaa sen alkuajoista alkaen.

”Hauska yhteensattuma on, että isoisäni pyöritti aikoinaan Porissa Voitto Pohjola -tukkuyritystä, joka myi nimenomaan paperialan tuotteita”, hän sanoo.

Vielä hauskempaa on, että Pohjolan isä pyörittää nykyään työilmapiiritutkimuksia tekevää yritystä.

Nyt keskustellaan kuitenkin lähinnä kirjasta.

Turun paloa käsittelevän 1827-romaanin kirjoittaminen alkoi tavallaan jo kuutisen vuotta sitten, kun Pohjola työsti samannimistä hevimusikaalia Turun kulttuuripääkaupunkivuotta varten. Aihe ei kuitenkaan tyhjentynyt teatteriesitykseen, ja pian hän oli taas kirjoitustyössä.

Yli 500-sivuista järkälettä teoksesta ei ollut tarkoitus tulla.

”Aloin vain kirjoittaa hauskaa kirjaa, mutta kirjoitustyön edetessä ymmärsin, että kyseessä on ainoa Turun palosta kirjoitettu kaunokirjallinen romaani”, hän kertoo. ”Se nosti panoksia melkoisesti.”

Kirjoitustyö venyikin lopulta viideksi vuodeksi, sillä Pohjola halusi saada historialliset faktat riittävässä määrin kohdalleen. Paloa hän tutki penkomalla arkistoja ja lukemalla kaiken mahdollisen aiheesta kirjoitetun. Lisäksi hän käveli tapahtumapaikoilla, kuten Tuomiokirkossa, jokirannassa ja Suurtorilla, ja koetti kuvitella, millaiset talot paikoilla 1800-luvulla sijaitsivat.

Menneen Turun kuvittelemisessa auttoivat myös visiitit Riikaan, Tukholmaan, Puolan Toruńiin ja muihin keskiaikaisiin hansakaupunkeihin.

”Niissä näki, millainen Turku olisi voinut tänä päivänä olla”, Pohjola kertoo. ”Näin myös ihan yksityiskohtien tasolla, miltä juorupeilit, kellarinluukut ja seinämaalaukset saattoivat näyttää.”

Lopputuloksena on romaani, jossa Suomen historian merkkihenkilöitä käsitellään reippaan räävittömästi. Tietty tarve kuvien raastamiseen kirjailijalla onkin ollut nuoresta pitäen.

”Varsinkin nuorena koin tehtäväkseni kansakunnan kaapin päälle nostettujen suurten historiallisten hahmojen todellisen luonteen paljastamisen”, hän sanoo.

”Nyt vanhempana olen sitten tullut tietoiseksi, että monet niistä asioista ovat olleet ihan yleisesti tiedossa, ja että samaa kuvanriistoa on harrastettu Mika Waltarin historiallisista romaaneista lähtien.”

Muistiinpanojen ohella kirjoittamisessa auttoi soundtrack. Pohjolalla on tapana kerätä kutakin työtä varten erityinen valikoima kappaleita, jotka auttavat tunnelmaan pääsemisessä. Turun paloa lietsoivat muun muassa Hedningarnan Neidon laulu ja Värttinän Kiiriminna. Listalta löytyy Iron Maidenia ja Mozartia.

Sekä tietysti Beethovenia.

”Hänhän kuoli samana vuonna kuin Turku paloi”, Pohjola muistuttaa.

Saavumme Nihtisiltaan. Espoolaiseen toimistorakennukseen rakennetussa studiossa joudumme hissuttelemaan, sillä kuvaukset ovat käynnissä ja ennen suurta lanseerausta sarjan kuvauspaikkoja ei julkisuuteen esitellä.

Vetäydymme siis sivuhuoneeseen kuiskailemaan. Minua kiinnostaa, miten Pohjolalta sujuu mustan huumorin repiminen suomalaisesta toimistotyöstä, kun juuri on käyttänyt vuosia todellisten historiallisten kauheuksien pohtimiseen.

Vasemmistolaisen kirjailijan vastaus valmistuu nopeasti.

”Jos peilataan suomalaista nyky-yhteiskuntaa siihen Turun palon aikaiseen sääty-yhteiskuntaan, niin totta kai sieltä on rämmitty valtavasti eteenpäin. Varsinkin viimeisten sadan vuoden aikana on rakennettu peruskoulut ja luotu tasa-arvoinen malli, jossa köyhänkin lapsi voi päästä ministeriksi. Tai elää muuten hyvän elämän.”

”Se on iso muutos verrattuna siihen aikaan, kun köyhän perheen lapsi oli automaattisesti pakotettu viisivuotiaana töihin.”

Pohjolan mielestä Suomessa ollaan 1990-luvun lamasta lähtien yhä voimakkaammin palattu siihen, että maisterin lapsesta tulee maisteri ja syrjäytyneen lapsesta syrjäytynyt.

Ja että työttömyys periytyy.

”Meidän sukupolvemme aikana ratkaistaan, onko se vain tilapäinen notkahdus vai rappion alkusoitto.”

Hallituksen politiikkaa hän kuitenkin kiittelee vuolassanaisesti.

”On Konttorin kannalta mahtavaa, että hallitus haluaa koko ajan huonontaa työelämää. Jokainen asia, jonka Juha Sipilä sanoo, on uusi idea sarjaan.”

Pohjola myöntää itse syntyneensä siinä mielessä etuoikeutettuihin olosuhteisiin, että nousu unelma-ammattiin on ollut mahdollinen.

Oman työelämän kammottavin hetki oli, kun hän romahti kesken sivaripalveluksen. Kumppani-lehdessä työskentelevä Pohjola oli jätetty vastaamaan itse lähes koko lehdestä ja seuraukset olivat sen mukaiset.

”Olen varmaan ainoa sivarissa burnoutin saanut ihminen.”

Suomalaisilta työpaikoilta hän löytää paljon ongelmia. Edes ilmaisten automaattien kahvin laadusta valittaminen ei ole hänestä nillittämistä.

”Ehkä se nurina kertoo siitä, ettei koeta, että niihin todellisiin ongelmiin voidaan vaikuttaa. Siksi käydään niitä pieniä taisteluja vaikka kahviautomaatista.”

Pohjola pitää tauon.

”Vaikka kyllä se isokin taistelu voidaan voittaa.”

Haastattelun jatkuessa tuimailmeinen rekvisitööri käy sulkemassa oven. Olemme puhuneet liian kovaäänisesti.

”Suuttuikohan se”, käsikirjoittaja huolehtii.

Taitaa olla aika lähteä.

Taksissa on aika palata niihin kenkiin. Nyt kirjailijalla on siis buutsit, kuulemma tavalliset, pari vuotta sitten hankitut.

Ja soljettomat.

Niitä tärkeämmät kengät hänellä oli jalassaan noin 33 vuotta sitten. Tuolloin noin viisivuotias Mike päätti kiivetä naapurin pojan perässä mäntyyn lähimetsässä. Useamman metrin korkeudessa jalka sitten lipsahti märältä oksalta, ja Mike syöksyi alas.

Äkkiä ilmalento kuitenkin pysähtyi. Miken kumisaappaan solki oli jäänyt kiinni oksantynkään ja esti syöksyn pää edellä kivikkoon.

Poika kapusi lähes vahingoittumattomana alas.

Jälkikäteen äiti sanoi suojelusenkelin pelastaneen hänet.

”Tulkitsin sen sitten kirjaimellisesti ja ajattelin, että jokin näkymätön voima oli laittanut sen kumpparinremmin siihen oksaan.”

Tapahtumalla oli pitkäkantoisia seurauksia. Pohjola uskoi pitkään olevansa Jeesuksen toinen tuleminen.

”Ymmärsin sen pelastumisen niin, että olin erityinen. Että Jumala halusi pelastaa juuri minut, vaikka antoi muiden tuhoutua.”

Tosipohjainen tarina on kerrottu Pohjolan edellisessä romaanissa Ihmisen poika.

Enää hän ei siihen usko.

Hyvä niin.

Uusi kirja on edellistä parempi teos.

Heidi Piiroinen
Pohjola seurailee kuvauksia sivusta.
Pohjola seurailee kuvauksia sivusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat