Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä Gene Wilder on kuollut – aloitteli uraansa mielisairaalassa

Wilder tunnetaan varsinkin Mel Brooksin komedioiden ja Jali ja suklaatehdas -elokuvan tähtenä.

Kulttuuri
 
Lucas Jackson / Reuters
Gene Wilder kirjoitti nimikirjoitusta The Woman Who Wouldn't -kirjaansa kyseisen kirjan julkistamistilaisuudessa New Yorkissa vuonna 2008.
Gene Wilder kirjoitti nimikirjoitusta The Woman Who Wouldn't -kirjaansa kyseisen kirjan julkistamistilaisuudessa New Yorkissa vuonna 2008. Kuva: Lucas Jackson / Reuters

Yhdysvaltalainen näyttelijä Gene Wilder on kuollut 83 vuoden iässä. Kuoleman on vahvistanut Wilderin perhe, kertoo uutistoimisto Reuters.

Wilder kuoli Alzheimerin taudin aiheuttamiin komplikaatioihin.

KEVIN LAMARQUE / Reuters
Gene Wilder seurasi vaimonsa kanssa tennisottelua New Yorkissa syyskuussa 2010.
Gene Wilder seurasi vaimonsa kanssa tennisottelua New Yorkissa syyskuussa 2010.

Wilder tunnettiin varsinkin Mel Brooksin komedioiden ja Jali ja suklaatehdas -elokuvan velmuilevana tähtenä. Wilder näytteli elokuvassa Villi Vonkaa.

Milwaukeessa syntynyt Wilder oli urallaan ehdolla kahden Oscarin saajaksi ja hän voitti televisioalan arvostetun Emmy-palkinnon vuonna 2003. Wilder palkittiin tuolloin erinomaisesta vierailevan näyttelijän roolista Mr. Steinina komediasarjassa Will & Grace.

Gene Wilder oli elokuvanäyttelijä, jonka esiintyjäluonne ja ulkonäkö eivät istuneet perinteisen Hollywoodin miessankarin malliin. Niinpä hänestä ei tullut kaikkein juhlituinta tähteä vaan enemmänkin profiilinäyttelijä tietynlaisiin sivuosiin.

Yksi hänen tunnetuimmista sivurooleistaan osui Wilderin elokuvauran alkuun, kun hän esitti rosvojen mukaansa sieppaamaa järkyttynyttä hautausurakoitsijaa elokuvassa Bonnie ja Clyde. Rooli Arthur Pennin elokuvassa oli merkittävä myös siksi, että vuonna 1967 valmistunut elokuva oli vedenjakaja. Se merkitsi alkusoittoa amerikkalaisen elokuvan uudistumiselle 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla.

Wilder oli muutoksessa mukana. Usein pörröpäisen ja pienikokoisen Wilderin rooliksi jäi näytellä antisankaria, herkkää, ystävällistä ja androgyynin oloista miestä.

Tavaramerkkirooliin hänet kiinnitti esimerkiksi kepeistä elokuvistaan tunnettu Woody Allen. Vuonna 1972 Wilder sai esiintyä Allenin seksikomediassa Mitä kaikkea oletkaan aina halunnut tietää seksistä, mutta et ole rohjennut kysyä, ja hänen roolinaan oli esittää miestä, joka rakastuu lampaaseen.

Wilder syntyi vuonna 1933 ja hänen syntymänimensä oli Jerome Silberman. Wilderin isä oli Yhdysvaltoihin Venäjältä muuttanut siirtolainen. Usein on sanottu, että Wilderin viihdyttäjän ura sai yhden alkusysäyksistä äidin vakavasta sairastumisesta. Äidin sairastuessa Gene oli vasta pikkupoika. Hän päätti piristää potilasta omilla hupiesityksillään.

Näyttelijäksi Gene Wilder opiskeli nuorena miehenä 1950-luvulla, ja ura käynnistyi teatterissa.

Samalla vuosikymmenellä hän työskenteli myös lyhyen aikaa mielisairaalassa ja usein tämänkin kokemuksen nähtiin vaikuttaneen näyttelijän ilmaisuun. New York Timesin mukaan elokuva, joka oli tehnyt Wilderiin suurimman vaikutuksen oli mykkäelokuvien runollinen klassikko Kaupungin valot. Se on koomikkokuningas Charles Chaplinin ohjaus.

Chaplinin tapaan Wilder ohjasi myös itse elokuvia, mutta koomisen näyttelijän suurimmat elokuvatyöt osuivat muiden ohjauksiin.

Hänen merkittäviin komediaelokuviinsa lasketaan usein vuoden 1980 menestyskomedia Mänteillä menee lujaa (Stir Crazy), jonka ohjasi Sidney Poitier ja jossa Wilder esiintyi pääosassa Richard Pryorin kanssa. Pryorin kanssa Wilder muodosti koomikkoparin, joka teki muitakin elokuvia yhdessä.

Ennen kaikkea yhteistyö ohjaaja Mel Brooksin kanssa teki Wilderistä maailmanlaajuisesti tunnetun koomikon.

”Mel on minulle veli, sisko, hän pitää huolen ja suojelee”, Gene Wilder totesi Ilta-Sanomien haastattelussa vuonna 1981.

Wilder näytteli monissa Brooksin komedioissa, muun muassa teatterisatiirissa Kun kevät koittaa Hitlerille sekä kauhukomedia Frankesterin Juniorissa. Näistä elokuvista Wilder sai myös ainoat Oscar-ehdokkuutensa.

Brooksin ohjaamasssa westernparodiassa Villiä hurjempi länsi eli alkuperäisnimeltään Blazing Saddlesissa Wilder oli jälleen hänelle ominaisessa roolissa, esittämässä kovan lännensankarin hupaisaa vastakohtaa. Kun todellisen lännenmiehen arvo mitattiin siinä, miten nopeasti hän vetää aseensa esiin, Wilderin esittämä Waco Kid oli nopein (koska hän ei vetänyt asetta esiin ollenkaan).

Ilta-Sanomien haastattelussa vuonna 1981 Wilder tiivisti näyttelijäntyönsä ytimen seuraavasti:

”Komediat ovat minua, mutta haluan esittää sekä vakavaa että hauskaa. Kun nämä asiat saadaan kiteytettyä samaan, hyvä tulee.”

Columbia Pictures
Näyttelijät Richard Pryor (vas.) ja Gene Wilder elokuvasta Stir Crazy. Vuonna 1980 valmistunut komedia sai meillä nimekseen Mänteillä menee lujaa.
Näyttelijät Richard Pryor (vas.) ja Gene Wilder elokuvasta Stir Crazy. Vuonna 1980 valmistunut komedia sai meillä nimekseen Mänteillä menee lujaa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat