Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käynnistyykö nyt Cannesista alkanut voittojen sarja? – Hymyilevä mies kilpailee Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta

Kulttuuri
 
Aamu
Jarkko Lahti näyttelee nyrkkeilijää (vas.) ja Eero Milonoff manageria (kesk.) elokuvassa Hymyilevä mies.
Jarkko Lahti näyttelee nyrkkeilijää (vas.) ja Eero Milonoff manageria (kesk.) elokuvassa Hymyilevä mies. Kuva: Aamu

Juho Kuosmasen ohjaama elokuva Hymyilevä mies kilpailee Pohjoismaiden neuvoston (PN) vuosittain jakamasta elokuvapalkinnosta. Ehdokkaat julkistettiin tänään tiistaina.

PN-palkinnon arvo on vajaa 50 000 euroa. Tunnustus jaetaan elokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken.

Kaikki pohjoismaat asettavat kisaan yhden ehdokkaan.

Kansainvälisesti nimekkäin ehdokkaista on Norjaa edustava Louder than Bombs.

Joachim Trierin ohjaaman perhedraaman pääosissa näyttelevät kansainväliset näyttelijänimet Isabelle Hubbert, Jesse Eisenberg sekä Gabriel Byrne.

Islantia edustaa elokuva Sparrows ja Tanskaa Under sandet, joka meillä tuli ensi-iltaan nimellä Land of Mine. Ruotsin edustaja on Magnus von Hornin elokuva Efterskalvet, joka alkuvuonna putsasi pöytää Guldbagge-juhlassa.

Monena vuonna Suomi on lähtenyt pohjoismaiseen elokuvakisaan altavastaajana. Tänä vuonna Suomenkin edustajalla on kuitenkin ilahduttavasti takanaan suurta kansainvälistä nostetta, sillä toukokuussa Hymyilevä mies voitti jo Cannesin elokuvajuhlien merkittävän kakkossarjan. Menestys myös pohjoismaisessa kisassa osoittaisi, ettei Cannesin tunnustus ollut pelkkää sattumaa ja että Hymyilevä mies voi kerätä ihastusta laajemminkin maailmalta. PN-elokuvapalkinnon voittaja selviää marraskuun ensimmäisenä.

Hymyilevän miehen PN-kilpailuun valitsi suomalaisraati, johon kuuluivat elokuvasäätiön kansainvälisen osaston vetäjä Jaana Puskala, kansallista audiovisuaalista instituuttia edustava Outi Heiskanen sekä kriitikko Harri Römpötti, joka kirjoittaa myös Helsingin Sanomiin.

Suomalainen nyrkkeilyelokuva kertoo Olli Mäestä ja tämän MM-ottelusta. Tarina perustuu Kuosmasen ja Mikko Myllylahden käsikirjoitukseen. Elokuvan on tuottanut Jussi Rantamäki Aamu-elokuvayhtiöstä.

Aiemmin PN-elokuvapalkinnon voitto on tullut Suomeen kerran, Aki Kaurismäelle. Palkinnon on voittanut myös muun muassa tanskalainen Lars von Trier.

Hymyilevä mies ensi-illassa Suomessa perjantaina 2. syyskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat