Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historioitsija pitää Suomen ja natsi-Saksan sitovaa nikkeliteoriaa yliampuvana: ”Suunnitelmat sotien yli olisivat olleet aika absurdeja”

Uutuusteos väittää Petsamon nikkelin liittäneen Suomen ja Saksan yhteen jo ennen talvisotaa – Lasse Laaksonen pitää sotien yli ulottuvia suunnitelmia absurdeina.

Kulttuuri
 

Sotahistoriaan erikoistunut filosofian tohtori ja dosentti Lasse Laaksonen pitää Antti Hietalahden uutta tulkintaa talvisodan taustoista yliampuvana.

Ensi kuussa ilmestyvässä kirjassaan Talvisodan salainen strategia Hietalahti väittää, että Petsamon nikkeli sitoi Suomen ja natsi-Saksan suunnitelmat yhteen hyvissä ajoin ennen talvisotaa.

”Barbarossa ei ollut mahdollista ilman Petsamon nikkeliä eikä Suur-Suomi ilman Barbarossaa”, totesi Hietalahti tiistaina Helsingin Sanomien haastattelussa.

Operaatio Barbarossa oli koodinimi natsi-Saksan hyökkäykselle Neuvostoliittoon vuonna 1941.

Laaksonen pitää tulkintaa ylikorostuneena ja yksinkertaistavana.

”Operaatio Barbarossa oli valtaisan suuri Jäämereltä Mustallemerelle ulottunut operaatio, jonka painopiste oli itärintamalla. Siinä ei Suomen nikkelillä ollut oleellista merkitystä”, sanoo Laaksonen.

”Hietalahden teoriassa on haettu suurta johdonmukaista suunnitelmaa, vaikka noina aikoina kansainvälisessä politiikassa ja rintamilla tapahtui lyhyessä ajassa hyvin paljon ja monessa paikassa”, sanoo Laaksonen.

”Elettiin ajan hermolla, reagoitiin tilannekehitykseen. Suunnitelmat sotien yli olisivat olleet aika absurdeja.”

Petsamon nikkelistä olivat kiinnostuneita niin Saksa, Iso-Britannia kuin Neuvostoliitto.

Euroopan rikkain nikkeliesiintymä oli löydetty 1920-luvun alussa. Nikkelillä parannettua terästä käytti erityisesti sotatarviketeollisuus aseisiin, ammuksiin, panssarilevyihin ja moottoreihin.

Hietalahden teoria sai alkunsa historioitsija Heikki Ylikankaan huomiosta, että helmikuussa 1940 Hermann Göring rohkaisi Suomea kovaankin rauhaan siksi, että myöhemmin Suomi saa menetykset takaisin korkojen kera.

Hietalahti on tulkinnut lausunnon niin, että vastikkeeksi Saksa vaati Suomelta vastikkeeksi nikkeliä.

Laaksosen mukaan ei ole syytä epäillä, etteikö tällaisia kontakteja olisi ollut. On kuitenkin liioittelua kutsua keskusteluja neuvotteluiksi.

”On epärealistista väittää, että Suomea olisi käytetty Barbarossan pelinappulana. Sillä, että otettiin yksittäisiä kontakteja, ei ollut merkitystä suuressa kuvassa.”

Laaksonen muistuttaa, että äärimmäisissä käännekohdissa valtion poliittinen johto joutuu tekemään päätöksiä kovan paineen alla, harhailemaan eri vaihtoehtojen välillä, eikä käytössä ole aina kaikkia mahdollisia tietoja.

Jälkikäteen on houkuttelevaa sitoa irralliset narunpätkät osaksi suurta suunnitelmaa, joka vaikutti kaikkien päätösten taustalla.

”Kun käytössä oleva lähdearsenaali läpivalaistaan, ei ole todisteita siitä, että Suomessa olisi luotettu Göringin sanaan. Talvisodan loppupäivinä rintamalla ja maan johdossa elettiin kädestä suuhun. On aivan perusteetonta uskoa irrallisen lausunnon todistusvoimaan kun Saksa ei muuten suostunut auttamaan millään lailla, päinvastoin.”

Laaksonen muistuttaa, että talvisodan lopussa Suomi etsi tuloksetta tukea vähän joka suunnasta ja jäi käytännössä yksin.

Välittömästi talvisodan jälkeen huhtikuussa 1940 anglofiilit pääministeri Risto Ryti ja ylipäällikkö Carl Gustaf Mannerheim pyrkivät tekemään kauppasopimuksia länsimaiden kanssa.

Norjan valloituksen jälkeen huhti–kesäkuussa 1940 asetelma muuttui, kun Saksasta tuli Suomen ”rajanaapuri” eikä Suomella ollut enää mahdollisuuksia tehdä kauppaa länsivaltojen kanssa. Välirauhan aikana Suomi aloittikin nikkelimalmitoimitukset Saksaan.

Lasse Laaksonen
Lasse Laaksonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat