Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Delfiineistä leviää suru, vaikka vanhustenhoito on retuperällä ja lapset näkevät nälkää – mitä siitä pitäisi ajatella?

Kulttuuri
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.
Reuters, Jukka Rapo
Harambe-gorilla ja Särkänniemen delfiinit Eevertti ja Leevi ovat olleet kesän kohu-uutisten aiheina.
Harambe-gorilla ja Särkänniemen delfiinit Eevertti ja Leevi ovat olleet kesän kohu-uutisten aiheina. Kuva: Reuters, Jukka Rapo

Tämä kirjoitus kertoo delfiineistä, mutta se alkaa gorillasta.

Tuo gorilla, nimeltään Harambe, eli eläintarhassa Yhdysvaltain Cincinnatissa melko normaalia 17-vuotiaan tarhagorillan elämää.

Sitten kuluvan vuoden toukokuussa tapahtui kummia. Haramben ja kahden muun gorillan vesialtaaseen mätkähti jotakin.

Eläintarhan henkilökunta kutsui, ja kaksi muuta gorillaa poistui aitauksesta. Tähän Harambe oli liian utelias. Se lähti tutkimaan, mitä veteen putosi.

Kyseessä oli ihmislapsi. Kolmivuotias poika oli kiivennyt aidan yli gorilla-aitaukseen ja pudonnut sen pohjalle veteen. Hämmentynyt Harambe hamusi pojan viereensä.

Suunnilleen tästä käynnistyy tapahtumista Youtubeen ladattu video:

Videolla Harambe seisoo vesialtaansa nurkassa lapsi jalkojensa välissä. Näyttää siltä, kuin gorilla suojaisi lasta yläpuolella hätääntyneinä huutelevilta ihmisiltä. Se vilkuilee levottomana ympärilleen. Sitten tapahtuu. Gorilla tarttuu lasta jalasta ja vetää tämän nopeasti altaan toiseen päähän. Lapsi sinkoilee vedessä kuin hervottomana. Ihmiset huutavat.

Video päättyy vähän ennen Haramben kuolemaa.

Joitakin minuutteja myöhemmin eläintarhan henkilökunta sai eläimen tähtäimeensä. Harambe ammuttiin kuoliaaksi. Lapsi pelastui.

Kun videon katsoo, eläintarhan ratkaisua ymmärtää.

Silti internetissä Haramben ampumista paheksuttiin laajasti. Lehtijuttuja ilmestyi. Donald Trump otti kantaa.

Ampuminen oli liikaa, väitettiin. Harambe olisi pitänyt nukuttaa, sanottiin. Eivätkö edes lapsen vanhemmat joutuisi vastuuseen, kysyttiin.

Loppujen lopuksi mitään ei oikeastaan tehty. Tutkijat totesivat ampumisen oikeaksi ratkaisuksi: vaikka eläin ehkä yritti leikkiä tai suojata lasta, oli pojan henki vaarassa. Perhettä ei syytetty mistään.

Tähän tarina yleensä loppuisi – parissa päivässä, kuten some-kohut yleensä. Harambelle kävi toisin: siitä tuli symboli niille, joista ylitsevuotava somesuru ja -raivo ovat menneet liian pitkälle.

Tulokset ovat ehdottomasti hämmentäviä mutta puhuttelevia:

Ironian kaapuja on meemeissä monta.

Yhden viestin niistä ehkä voi tulkita: Meidän reaktiomme tunteita herättäviin uutisiin on verkossa niin ennalta-arvattava, yksioikoinen ja sentimentaalinen, että se on merkitykseltään tyhjä ja jo vähän naurettava.

Kritiikki tiivistettynä: Vuodatamme somen täyteen maailman suurimpia tunteita maailman pienimpien asioiden vuoksi.

Tarpeellista kritiikkiä vai julmaa eläimestä välittävien ja heidän tunteidensa pilkkaa?

Empatiaa vai halveksuntaa?

Suomessa täsmälleen samaa keskustelua käydään juuri nyt. Sen ytimessä ovat delfiinit.

Kun Särkänniemi päättii siirtää delfiininsä viikonloppuna salaa Kreikkaan, syntyi äläkkä. Sosiaalisessa mediassa tuhannet seurasivat eläinaktivistien suoraa lähetystä, päivityksiä sateli ja perinteinen media välitti tietoa minkä ehti.

Moni suri saagaa, joka oli jo valmiiksi surullinen.

Jo eläinten pyydystäminen vuonna 1985 oli virhe, kirjoitti Jenni Haukiokin viime viikolla Seurassa. Tragediaksi saaga muuttui viimeistään, kun Suomi seurasi yön selässä kuljetuslaatikoissaan sätkineitä eläimiä vailla tietoa siitä, mitä tapahtuu.

Sosiaalisessa mediassa päälimmäiset tunteet olivat sääli ja suuttumus, syystäkin.

Sitten tunteet tietysti tuomittiin.

Miksi vouhkaatte delfiineistä, kun päällä on pakolaiskriisi, kysyttiin. Miksi Turkin tilanne ei herätä samaa reaktiota kuin söpöt merenelävät, pohdittiin. Meni yli, todettiin. Harambe mainittiin.

Liian pieni asia, liian suuri tunne. Harambe.

Gorillan nimen saanut vastakkainasettelu on tietysti vähän mahdoton.

Jos jostakin ongelmasta välittämisen tuomitsee, koska on olemassa suurempiakin ongelmia, tekee eräänlaisen virhepäätelmän. Sen voi tiivistää vaikkapa näin:

Virhe 1: Isoista ja pienistä ongelmista ei ole mahdollista välittää yhtä aikaa.

Virhe 2: Yhdestä ongelmasta puhuminen tarkoittaa, että ei välitä toisesta, enemmän kärsimystä aiheuttavasta ongelmasta.

Virhe 3: Koska on olemassa suurempia ongelmia, jotka aiheuttavat enemmän kärsimystä, on juuri tästä ongelmasta puhuminen itsekästä tai yksinkertaista.

Pahimmillaan ajattelu johtaa siihen, että kaksi hädänalaista tai toisiinsa liittymätöntä ryhmää asetetaan toisiaan vastaan. Näin näppärästi se käy, aina eduskuntaa myöten:

▪️ Miksi huolehdit sivistyksen rahoista, kun vanhustenhoidossa on hätä?

▪️ Miksi huolehdit työttömistä, kun toisella mantereella nähdään nälkää?

Äärimmillään tämä tarkoittaa, että vain kaikkein kurjimmassa asemassa oleva ihminen (eikä missään tapauksessa eläin) saisi valittaa ongelmistaan. Jos hoidetaan mitä tahansa muuta ongelmaa, se on pois tämän pahimman ongelman hoidosta.

Ja ei, tämä ei tarkoita sitä, että ihmiset eivät koskaan keskittyisi vääriin asioihin. Jos palomies keskittyisi kissan pelastamiseen talon palaessa taustalla, palomies tekisi virheen.

Samalla tavalla on mahdollista, että sosiaalinen media keskittää julkisuuden ja journalistien resurssitkin asioihin, joilla ei ole merkitystä. Pian poliitikotkin puhuvat vain sivuseikoista.

Harambe tai delfiinit eivät kuitenkaan ole tällaisia asioita.

Gorillatapaus herätti vilkkaan keskustelun siitä, miksi älykkäitä kädellisiä ylipäänsä pidetään Yhdysvalloissa pienissä kivilinnoissa ihmisten pällisteltävinä (peruste voi olla esimerkiksi eläinsuojelu). Juuri tätä tutkijat pitivät tapauksen tärkeimpänä kysymyksenä, ja Haramben vuoksi tästä puhuttiin.

Tampereen delfiinit synnyttivät samanlaisen keskustelun. Miksi on tarpeen teljetä älykkäitä eläimiä altaisiin, joissa ne tekevät meille temppuja? Miksi Korkeasaaressa on yhä karhu- ja apinalinnat?

Jos sosiaalisen median kohuja raaputtaa yhtään pintaa syvemmältä, löytää alta monesti vastaavan, perustavanlaatuisen kysymyksen.

Jos raaputtaa vielä syvemmältä, huomaa, että ”turhien” kohujen varjolla sosiaalinen media suhteellisen usein myös ajaa maailmaan aitoa muutosta. Maailma muuttuu usein yhden tapauksen eikä jatkuvan kärsimyksen kautta. Tämä on surullista, mutta ainakin muutosta on.

Kohuille on helppo nauraa ja niitä on helppo väheksyä.

Sitten tulee uutinen, kuten tänä kesänä tuli, joka kertoo parin vuoden takaisen somen jäävesihaasteen keränneen ALS-taudin tutkimukseen sata miljoonaa euroa, joilla tehtiin taudin tutkimuksen kannalta tärkeä geenilöytö.

On totta, että olisi hirveää elää maailmassa, jossa julkisuus olisi pelkkiä harambeja ja delfiinejä.

Yhtä hirveää olisi, jos niitä ei olisi lainkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat