Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki saa nimekkään elokuvavieraan –Cannesin pääpalkinnon voittanut Cristian Mungiu vierailee syyskuussa

48-vuotias romanialaisohjaaja on eurooppalaisen elokuvan keskeisiä kertojia.

Kulttuuri
 
Sari Gustafsson
Cristian Mungiu kuvattuna vuonna 2013, jolloin hän edellisen kerran vieraili Suomessa, tuolloin hän kävi Sodankylän elokuvajuhlilla.
Cristian Mungiu kuvattuna vuonna 2013, jolloin hän edellisen kerran vieraili Suomessa, tuolloin hän kävi Sodankylän elokuvajuhlilla. Kuva: Sari Gustafsson

Syyskuussa Helsinkiin saadaan merkittävä elokuvavieras, kun elokuvaohjaaja Cristian Mungiu vierailee Helsingissä. Romanialaisohjaajaa voi pitää eurooppalaisen nykyelokuvan keskeisenä nimenä.

48-vuotias elokuvantekijä on voittanut Cannesin pääpalkinnon vuonna 2007 elokuvallaan 4 kuukautta, kolme viikkoa, 2 päivää. Sen jälkeen hän on voittanut Cannesissa myös palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta (vuonna 2012 elokuvasta Yli vuorten) sekä ohjauksesta. Ohjauspalkinnon hän voitti toukokuussa elokuvallaan Valmistujaiset, jota hän nyt tulee esittelemään Suomeen Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin vieraana.

Mungiun elokuvia yhdistää analyysi hänen kotimaastaan Romaniasta. Tuoreessa elokuvassa teemana on lahjonta ja hyvä veli -verkostot. Aiemmissa elokuvissa aiheina ovat olleet uskonto roolia ja aborttilainsäädäntö.

Mungiu esittelee uutta Valmistujaiset-elokuvaansa Helsingissä 22.-24. syyskuuta. Elokuva tulee kaupalliseen levitykseen festivaalin jälkeen joulukuun 30. päivänä.

Muita Rakkautta ja Anarkiaa –festivaalin taiteilijavieraita ovat muun muassa britti Terence Davies, norjalainen Rune Denstad Langlon, saksalainen Doris Dörrie sekä ranskalainen Lucile Hadžihalilović. Heistä erityisesti Hadžihalilović on noussut viime elokuvallaan Evolution euroelokuvan puhutuimpien ohjaajien joukkoon. Evolution kuuluu myös festivaalin ohjelmistoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat