Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linnunkakkateoria kaatui Oslossa – vaalean tahran syntyperä Munchin Huuto-teoksessa ratkesi

Linnunulosteen keräileminen hävetti tutkijoita. Se kuitenkin kannatti: pian selvisi, että tahra oli peräisin taiteilijan omasta ateljeesta.

Kulttuuri
 
Antwerpenin yliopisto
Huuto-maalaus. Tahra vasemman hartian kohdalla.
Huuto-maalaus. Tahra vasemman hartian kohdalla. Kuva: Antwerpenin yliopisto

Vihdoinkin se on selvitetty!

Vuosien työn jälkeen Antwerpenin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet ratkaisemaan Edvard Munchin kuuluisimman työn Huudon arvoituksen.

Kysymys on huutavan hahmon oikean hartian alapuolella olevasta valkoisesta tahrasta. Aiemmin sen on arveltu olevan linnunkakkaa, lähinnä taiteilijan ulkoilmatyöskentelystä todistavien valokuvien takia. Pitkään teoria pitikin pintansa, mutta jokin aika sitten ilmaantui kaksi siihen skeptisesti suhtautunutta tutkijaa.

Linnunkakkateoria oli kyseenalaistettu vakavasti.

Antwerpenin yliopisto
Edvard Munch maalasi mielellään ulkotilassa.
Edvard Munch maalasi mielellään ulkotilassa.

Harvassa teoksessa olevat tahrat kiinnostaisivat vastaavalla tavalla edes asianharrastajia, mutta Huuto on eri juttu. Norjalaistaiteilijan teos kuuluu ekspressionismin merkkiteoksiin, ja se on noussut eksistentiaalisen ahdistuksen symboliksi.

Kaikkiaan taiteilija teki neljä samanaiheista työtä. Teosten arvoa kuvastaa se, että pastelliversio myytiin yksityiskokoelmaan vuonna 2012 yli 90 miljoonalla eurolla.

Nyt tutkittavana ollutta säilytetään Norjan Kansallisgalleriassa.

Tahrasta oli siis kysymys. Ensimmäinen linnunkakkateoriaan skeptisesti suhtautuvista oli Oslon yliopiston professori Tine Frøysaker. Hän oli uransa aikana konservoinut norjalaiskirkkoja, eikä ollut valmis syyttämään lintuja tahrasta. Hänen mielestään esimerkiksi pulunjätösten aiheuttama jälki näytti mikroskoopissa aivan erilaiselta.

Professorin näkemyksen jakoi konservaattori Thierry Ford. Hänen kokemuksensa mukaan linnunuloste aiheutti materiaaleissa korroosiota - kuten autonomistajat tietävät - mutta maalauksessa oleva aine ei vaikuttanut vahingoittaneen maalausta juuri lainkaan.

Antwerpenin yliopisto
Skanneri paljastaa eri kerrokset ja alkuaineet maalauksessa.
Skanneri paljastaa eri kerrokset ja alkuaineet maalauksessa.

Museo päättikin kutsua hätiin maalausten tutkimiseen erikoistuneen ryhmän Antwerpenin yliopistosta. Ryhmä käyttää maalausten tutkimiseen samantyyppistä kameraa kuin suomalaisryhmä paljastaessaan Monet-käsikirjoituksen viime vuonna. Hitaasti liikkuva kamera kuvaa kankaan kerroksittain, ja sen avulla pystytään muun muassa selvittämään, mitä alkuaineita käytetyt pigmentit sisältävät.

Ryhmän mukaan epäilyksille oli aihetta. Linnunkakkateoria tutisi liitoksissaan.

Eräs tutkijoista oli tohtori Geert van der Snickt, jonka tehtäväksi tuli vallitsevan linnunkakkateorian murskaaminen varsin käytännönläheisellä tavalla. Hän keräsi näytteitä muun muassa Oslon kuuluisan oopperatalon ympäristöstä.

”Minun täytyy myöntää, että vähän hävetti kerätä niitä turistien nenän edessä”, hän myöntää Antwerpenin yliopiston tiedotteessa.

”Pian päätinkin siirtyä hiljaisempaan paikkaan linnan edustalle.”

Kakkanäytteet kuvattiin kerroksittain tallentavalla erikoiskameralla ja niitä verrattiin maalauksen tahrasta otettuihin kuviin. Pian selvisikin, ettei tahra voinut olla syntynyt linnunkakasta vaan se oli luultavimmin lähtöisin taiteilijan omasta ateljeesta.

(Ei nyt sentään!)

Antwerpenin yliopisto.
Tahra lähikuvassa.
Tahra lähikuvassa.

Tahra oli mehiläisvahaa ja todennäköisesti päätynyt maalaukseen kynttilästä.

Kauan hellitty linnunkakkateoria oli murtunut!

Onneksi Huudossa riittää tutkimista tämän jälkeenkin.

Yksi vallitsevista teorioista on tulivuoriteoria, jonka mukaan maalauksen taivaan hätkähdyttävän värin syy olisi Krakataun tulivuorenpurkaus. Sen mukaan maalauksen syntyaikoihin Indonesiassa tapahtunut purkaus olisi muuttanut auringonlaskut poikkeuksellisen kirkkaiksi Euroopassa saakka.

Siitä taiteilija olisi sitten innoittunut.

Suositun muumioteorian mukaan maalauksen hahmo puolestaan on saanut innoituksensa perulaisesta muumiosta, jonka Munch oli nähnyt Pariisin maailmannäyttelyssä 1889.

Voi olla.

Tai olla olematta.

Noiden teorioiden murskaamiseen ei paraskaan ihmekamera riitä.

Antwerpenin yliopisto
Lintukakkateorian murtajat: professori Tine Frøysaker (vas), sekä tutkija Geert Van der Snickt ja konservaattori Thierry Ford.
Lintukakkateorian murtajat: professori Tine Frøysaker (vas), sekä tutkija Geert Van der Snickt ja konservaattori Thierry Ford.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat