Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maikkarin uutislähetysten alkamista edelsi aikoinaan pitkä poliittinen vääntö

Kulttuuri
 
Kauko Kivi
Maikkarin ensimmäisen uutislähetyksen vuonna 1981 juonsivat Kaj Lindén ja Pirkko Arstila.
Maikkarin ensimmäisen uutislähetyksen vuonna 1981 juonsivat Kaj Lindén ja Pirkko Arstila. Kuva: Kauko Kivi

Vuonna 1957 toimintansa aloittaneella MTV:lla on monivaiheinen historia. Perustamisensa aikoihin se oli yksi ensimmäisiä eurooppalaisia kaupallisia tv-yhtiöitä. Ensimmäiset lähes kolmekymmentä vuotta yhtiön ohjelmistoa esitettiin Yleisradion televisiokanavilla, kunnes se vuonna 1993 alkoi toimia itsenäisenä valtakunnallisena televisiokanavana, joka sai nimeksi MTV3.

Nykyään MTV:llä on useita maksuttomia ja maksullisia kanavia.

Sen ensimmäinen uutislähetys, Kymmenen uutiset, nähtiin 1. syyskuuta 1981 kello 22.03. Mainostelevision uutislähetysten avauslähetystä edelsi neljän vuoden poliittinen kiistely, jonka seurauksena Kymmenen uutisista tuli kotimaan ja maakunnan tapahtumia painottava uutislähetys. Se pyrki erottautumaan Ylen uutisista paitsi uutiskriteereillään myös ulkoisesti.

Taustalla vaikuttanut poliittinen kiistely johtui siitä, että päätös uutislähetysten luvan myöntämisestä oli Ylen hallintoneuvostolla, jonka kokoonpano määräytyi eduskunnan voimasuhteiden perusteella. Kokoomus ja liberaalit suhtautuivat myönteisesti kaupallisiin tv-uutisiin, SKDL ja SDP vastustivat.

Lopulta päätös oli Keskustan käsissä, jonka sisällä uutiskysymys nivoutui myös osaksi puolueen puheenjohtajapeliä.

Uutisluvasta alkoi viestinnän asteittainen vapautuminen, jonka seurauksena esimerkiksi yksityiset paikallisradiot saivat kokeilutoimiluvat 1985.

Kymmenen uutisilla oli merkittävä osuus siinä, että televisio 1980-luvun puolivälissä ohitti lehdistön ensi kertaa tärkeimpänä uutisvälineenä. Kymmenen uutisia voi pitää kanavan yhtenä brändiohjelmana, jonka näkyvin ero Ylen uutislähetyksiin oli alusta alkaen kahden uutisankkurin käyttö.

Maikkarin uutistoimintaan rekrytoitiin sen syntyvaiheessa kaikkiaan lähes 80 päätoimista henkilöä. Kansainvälistä uutisaineistoa toimittamaan luotiin 15 freelance-kirjeenvaihtajan verkosto.

MTV:n nykyisessä kurimuksessa iskuilta eivät ole säästyneet suositutkaan ohjelmat. Esimerkiksi lokakuussa 2013 kanava irtisanoi 14 ja lopetti ajankohtaisohjelma 45 minuuttia. Samalla Huomenta Suomi -ohjelman tekninen tekeminen ulkoistettiin alihankkijalle. Molemmat ohjelmat ovat olleet Maikkarin pitkäaikaisia, paikkansa vakiinnuttaneita ohjelmia.

MTV:n kanavilla näytetään paljon muutakin kuin urheilua ja uutisia. Se on ennen kaikkea viihde- ja draamasarjojen näyttämö.

Lähde: Juhani Wiio (toim.) Television viisi vuosikymmentä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat