Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suvi Rihtniemi toivoo Kekkos-kirjaa pois myynnistä kirjassa olevan virheen vuoksi – kirjailija Tyrkkö HS:lle: ”Totta kai minun olisi pitänyt huomata virhe”

Kirjassa kaksi entistä kokoomuspoliitikkoa on mennyt sekaisin.

Kulttuuri
 
Teemu Salonen / Lehtikuva
Kuva Maarit Tyrkön Presidentti ja toimittaja -kirjan sivulta 35. Sivulla on sitaatti entisen suurlähettilään Keijo Korhosen kirjeestä, jossa virheellisesti mainitaan, että Juha Rihtniemi olisi eronnut ja tehnyt itsemurhan.
Kuva Maarit Tyrkön Presidentti ja toimittaja -kirjan sivulta 35. Sivulla on sitaatti entisen suurlähettilään Keijo Korhosen kirjeestä, jossa virheellisesti mainitaan, että Juha Rihtniemi olisi eronnut ja tehnyt itsemurhan. Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

Kokoomuksen entisen puheenjohtajan Juha Rihtniemen tytär Suvi Rihtniemi toivoo, että presidentti Urho Kekkosesta kertova tuore kirja vedetään pois myynnistä tai että ainakin sivujen välissä oikaistaan hänen isäänsä koskeva virhe. Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

Maarit Tyrkön kirjoittamassa kirjassa Presidentti ja toimittaja kaksi kokoomusvaikuttajaa ovat menneet sekaisin. Asiasta kirjoitti Verkkouutiset lauantaina.

Kirjassa on sitaatti Keijo Korhosen Tyrkölle lähettämästä sähköpostiviestistä, jossa Korhonen virheellisesti muistelee, että Juha Rihtniemi olisi eronnut ja tehnyt itsemurhan. Korhonen oli tarkoittanut Juha Vikatmaata, joka teki itsemurhan vuonna 1974.

Juha Rihtniemi kuoli sydäninfarktiin 1971 ja oli naimisissa Anna-Liisa Rihtniemen kanssa. Suvi Rihtniemi kertoo, että hän oli itse äitinsä kanssa elvyttämässä isäänsä 1971, kun isä sai sydänkohtauksen. Se ei kuitenkaan auttanut.

”Sydän pysähtyi ihan kotona.”

Suvi Rihtniemi sanoo ymmärtävänsä, että Keijo Korhosella voivat mennä vanhat asiat sekaisin.

”Mutta sitä en ymmärrä, että Tyrkkö ja kustantaja WSOY eivät tarkista asiaa.”

Maarit Tyrkkö kertoo Helsingin Sanomille ottavansa täyden vastuun virheellisestä tekstistä.

”Tämä on todella harmillinen juttu, ja olen julkisesti pyytänyt virhettä anteeksi Suvi Rihtniemeltä. Totta kai minun olisi pitänyt huomata virhe, joka sisältyi Keijo Korhosen kirjoittamaan viestiin.”

Tyrkkö toivoo, että koska kirja on jo nyt herättänyt paljon keskustelua, mielipiteiden vaihtoon osallistuvat olisivat myös lukeneet koko teoksen.

”Keskusteluhan on aina hyväksi, ja tässäkin kirjassa on useita historianselvitystä vaativia kohtia. Lisäksi Rihtniemen ja Vikatmaan kohtalot ovat nousseet esille aivan uudella tavalla.”

Paras ratkaisu virheellisen tiedon korjaamiseksi olisi Tyrkön mukaan oikaisusivun sisällyttäminen ensimmäiseen painokseen.

”Mutta siitä on keskusteltava kustantajan kanssa. Toiseen painokseen virhe on jo korjattu.”

WSOY:n kustannuspäällikkö Joni Strandberg kertoo HS:lle kustannusyhtiön keskustelevan tapauksesta Suvi Rihtniemen kanssa maanantaina 5. syyskuuta. Hänen mukaansa tällöin on esillä muun muassa korjaussivun lisääminen ensimmäisen painoksen kirjoihin.

”Muutoin en halua etukäteen kommentoida keskusteluamme”, Strandberg toteaa.

Kirjan kirjoittaneen Tyrkön kanssa hän kertoo puhuneensa aiheesta jo viikonloppuna.

Strandberg sanoo WSOY:n olevan syvästi pahoillaan virheestä, jolla on tapauksen taustan takia erityistä painoarvoa.

”Ei ole tavatonta, että teoksiin jää virheitä, mutta se, että virhe on näin iso, on todella ikävä asia. Täydellisyyteen pyritään, mutta aina se ei vain onnistu.”

”Virheestä ovat vastuussa sekä kirjailija että kustantaja. Täytyy kuitenkin muistaa, että kirjailija on tehnyt kokonaisuudessaan ison työn.”

Kirjan toiseen painokseen virhe korjataan, mutta Suvi Rihtniemen mukaan myynnissä oleva ensimmäinen painos olisi syytä vetää pois tai laittaa väärien sivujen väliin oikaisu.

”Eniten minua surettaa, että jos väärä tieto jää elämään. Me aikalaiset tiedämme mitä tapahtui, mutta nuoremmat eivät”, Suvi Rihtniemi sanoo.

Juha Rihtniemi tuli kansanedustajaksi vuonna 1958 ja hänet valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi vuonna 1965.

Anni Reenpää / Lehtikuva
Maarit Tyrkön Presidentti ja toimittaja -kirja.
Maarit Tyrkön Presidentti ja toimittaja -kirja.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat