Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten kertomus seitsemän viikon kiertueelta Amerikassa – ei takahuoneita, ei suihkuja, surkeaa ruokaa ja likaisia motelleja

Kimmo Aroluoma kertoo Jenkkirundi-kirjassa kiertue-elämän raskaasta varjopuolesta.

Kulttuuri
 
Kimmo Aroluoma
Suomalaiset muusikot roudaamassa Pomonassa, Kaliforniassa. Vasemmalta Seppo Tarvainen, Tuomas Lehtonen, Burton Puurtinen ja Mige Paananen, joka juttelee nimikirjoitusta pyytävän fanin kanssa.
Suomalaiset muusikot roudaamassa Pomonassa, Kaliforniassa. Vasemmalta Seppo Tarvainen, Tuomas Lehtonen, Burton Puurtinen ja Mige Paananen, joka juttelee nimikirjoitusta pyytävän fanin kanssa. Kuva: Kimmo Aroluoma

Kiertue-elämä on kaikkea muuta kuin juhlaa, jos ei ole megaluokan tähti.

Kimmo Aroluoman kirja Jenkkirundi kertoo realistisen rujon tarinan seitsemän viikon mittaisesta Yhdysvaltojen kiertueesta.

Aroluoma itse toimi kiertueen pääorganisoijana sekä teknikkona kahdelle yhtyeelle. Kotimaisille Turisakselle sekä Daniel Lioneyelle. Kiertueella oli neljä bändiä. Pääesiintyjä oli brittiläinen Cradle of Filth.

Daniel Lioneye on HIMin kitaristin Linde Lindströmin sooloprojekti, jossa soittavat myös HIMin Mige Paananen ja Burton Puurtinen.

Prameisiin oloihin tottuneet muusikot joutuivat kiertueella kovin erilaisiin oloihin kuin HIMin kiertueilla. Aroluoma kävi samalla itse läpi henkilökohtaisen kurimuksen.

Tässä tylyimmät faktat ”Jenkkirundilta”.

Takahuone

Daniel Lioneyelle ja Turisakselle ei ollut keikkapaikoilla takahuonetta. He menivät lavalle suoraan bussista ja keikan jälkeen palasivat suoraan bussiin. Joskus bussi piti jättää korttelien päähän keikkapaikasta.

Roudaus

Koska takahuonetiloja tai muitakaan tiloja ei ollut käytettävissä, rummut ja vahvistimet piti usein koota kadulla ja työntää sisään juuri ennen kuin yleisö päästettiin sisään.

Parhaimmillaankin salissa piti puolessa tunnissa saada lavalle kahden bändin vahvistimet ja rummut, kiinnittää johdot, laittaa mikit paikoilleen ja tehdä soundcheck.

Turisaksen ja Daniel Lioneyen keikkojen välissä vaihtoon oli aikaa viisi minuuttia.

Keikan jälkeen johtoja, laatikoita ja laitteita keräiltiin pimeällä kadulla juhlivien ihmisten keskellä.

Majoitus

Kaikki keikkapäivien yöt bändi nukkui bussissa. Vapaapäivinä koko bändi ja teknikko majoittuivat halvimpaan mahdolliseen motelliin. Viisi miestä jakoivat yhden 29 dollarin hintaisen motellihuoneen. Huoneet olivat niin likaisia, että Aroluoma kertoo yrittäneensä koskea mahdollisimman harvaan paikkaan huoneessa.

Viiden viikon ympärivuorokautisen yhdessäolon jälkeen miehet kuitenkin tarvitsivat yksityisyyttä. Jokainen sai oman huoneensa, mutta edelleen 29 dollarilla.

Halpojen motellien tunnelma oli uhkaava. Aroluoma kuvaili motellien ympärillä liikkuvien ihmisten olevan ”arvioni mukaan rikollisia, diilereitä, narkomaaneja ja huoria, tai kaikkia niitä yhtä aikaa.”

Ruokailu

Bändin käyttämissä halvoissa motelleissa ei ollut minkäänlaista ruokatarjoilua. Ne sijaitsivat kaupunkien laitaseuduilla, joissa oli vain pikaruokaravintoloita.

Teknikko Aroluoma söi bussissa lähinnä tonnikalasäilykkeitä. Motellihuoneisiin hän osti iltaisin kaksi Big Macia ja kaksi maitoa. Hän kuvailee iltarutiiniaan:

”Kiikutin paperipussin motellille, istuuduin pöydän ääreen Walmartista ostamissani muutaman taalan kalsareissa ja wifebeaterissa ja katsoin turpoavaa kehoani pelistä syödessäni eväitäni.”

Tarjoilu takahuoneessa

Suomalaisbändit olivat lähettäneet edellä Amerikkaan toiveikkaat listat takahuonetarjoilusta. Turisaksen listalla oli muun muassa ”Insalata caprese”, ”kaksi pulloa erittäin hyvälaatuista punaviiniä” ja ”Lindtin suklaata”.

Pääesiintyjän management tyrmäsi toiveet täysin. Syynä oli amerikkalainen käytäntö, jonka mukaan kiertueen pääesiintyjä maksaa järjestäjälle takahuonetarjoilun kuitteja vastaan.

Suomalaiset saivat yhdet laatikolliset vettä ja olutta.

Terveys

Koska bändeillä ei ollut takahuoneita, ei ollut suihkujakaan. Hikiset vaatteet aiheuttivat rohtumia. Miehet pöllyttivät vauvantalkkia alushousuihinsa.

Los Angelesissa bussissa oli vatsatautiepidemia. Itse Daniel Lioneye, eli Linde, oli huonossa kunnossa. Paikallinen kiertuemanageri järjesti bussiin kiinalaisen lääkärin, joka piikitti Lindeen jotain tuntemattomaksi jäänyttä lääkettä. Lääke maksoi sata dollaria annokselta. Mitä se sitten olikin, sen voimin Linde jaksoi soittaa keikan.

Sähkö

Pittsburghissa oli ongelmia sähköjen kanssa. Suomalaisille ilmoitettiin, että tämän takia vain pääesiintyjä soittaisi sinä iltana. He päättivät lähteä viereiseen baariin. Kesken kaljanjuonnin koko paikka pimeni. Ulkona katuvalotkin olivat pimeänä.

Kävi ilmi, että kun Cradle of Filth oli aloittanut, sähkötaulu välähti kerran, minkä jälkeen kuusitoista korttelia pimeni kokonaan.

Elämä bussissa

Bussissa ei ole yksityisyyttä, mikä kärjistyi, koska bändeillä ei ollut takahuoneita. Elämäntyylien yhteensovittaminen ei ollut ongelmatonta. Aroluoma kuvailee, kuinka yksi punnersi vatsalihasliikkeitä bussin lattialla, kun muut joivat kaljaa ympärillä. Tunnelmat kärjistyivät huonojen kiertueolosuhteiden takia.

”Päivittäiset konfliktit lisääntyivät”, hän kirjoittaa kiertueen etenemisestä.

Kiertueen ainoan naisen asema on vaikea

Erityisen raskas kiertue oli ryhmän ainoalle naiselle, Turisaksen hanuristille Netta Skogille. Hän oli ainoa nainen kahdentoista miehen kanssa.

Aroluoma kirjoittaa, että Skog kärsi jo kiertueen alkaessa. Kiertueen edetessä tämä eristäytyi usein, ja nyyhki itsekseen bussin takaosassa.

”Alati ryyppäävä äijäporukka ei juurikaan ajattele, minkälaista olisi olla nainen kiertueella”, Aroluoma kirjoittaa.

Netta Skog erosi Turisaksesta kesken kiertueen, oltuaan yhtyeen jäsen neljän vuoden ajan.

Teknikko Aroluoma hukkasi elämänsä ja löysi sen uudelleen

Kimmo Aroluoman kirja Jenkkirundi kertoo paitsi tragikoomisen tarinan kiertue-elämän nurjasta puolesta, myös koskettavan avoimen kertomuksen hänestä itsestään. Aroluoma kuvailee suorasanaisesti sitä, miten hän hukkasi perheensä ja terveytensä yrittäessään pitää kiinni käsistä lipsuvasta urastaan.

Jo valtava järjestelytyö ennen kiertuetta vei hänet sairaalaan. Hän oli hakemassa lastaan päivähoidosta, kun häntä alkoi heikottaa. Hän sai tilattua taksin, mutta menetti tajuntansa.

Hän heräsi taksin takapenkillä. Housut, vieressä istuvan tyttären haalari ja taksin penkit olivat hänen oksentamansa veren peitossa. Aroluomalla oli vatsahaava. Hän toipui juuri ja juuri ja lähti kiertueelle.

Kiertueen jälkeen vaimo otti avioeron.

Tarinan loppu ei ole kuitenkaan täysin onneton. Aroluoma löysi Eckhart Tollen opeista keinon käsitellä stressiään. Kirja päättyy siihen, että hän saa työpaikan musiikkivälineliikkeessä.

Daniel Lioneye on juuri julkaissut uuden levyn. Tällä kertaa bändi kiertää Euroopassa. Kiertue kestää kaksi viikkoa.

Kimmo Aroluoma: Jenkkirundi – seitsemän viikkoa kiertue-elämää. Custom Sounds Finland.

Kimmo Aroluoma
Mige Paananen ruokailee Los Angelesissa.
Mige Paananen ruokailee Los Angelesissa.
Kimmo Aroluoma
Roudausta Edmontonissa.
Roudausta Edmontonissa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat