Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen pakolaisena saapuneen näyttelijän toive toteutui, kun Omar Albajare saa vihdoin toteuttaa haaveammattiaan

Esitys valtameren pohjalla asuvasta tytöstä muistuttaa irakilaisen näyttelijän matkaa Suomeen.

Kulttuuri
 
ABDLMOTALEB SERAG
Omar Albajare, Anne Naukkarinen ja Soili Perkiö Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä 3. syyskuuta.
Omar Albajare, Anne Naukkarinen ja Soili Perkiö Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä 3. syyskuuta. Kuva: ABDLMOTALEB SERAG

Yksin valtameren pohjalla asuva tyttö ( Anne Naukkarinen ) ei ole koskaan nähnyt aurinkoa. Ainoastaan ohi lipuvat kalat ja meritähti ( Omar Albajare ) tekevät seuraa pienelle tytölle.

Eräänä päivänä meren pohja tärisee, ja valtava aalto heittelee tyttöä. Tyttö saa siitä nimensä: Tsunamika. Aurinko ( Soili Perkiö ) nostaa tytön veden alta ja antaa tälle yhden toiveen. Tyttö toivoo saavansa uusia ystäviä.

Esityksen tarina muistuttaa irakilaisen näyttelijän Omar Albajaren, 27, omaa matkaa Suomeen. Hän saapui Suomeen pakolaisena lokakuussa 2015.

Mosulin taideakatemiassa näyttämötaidetta opiskellut Albajare pakeni Irakista, kun Isiksen vallan alla oleminen kävi taiteilijalle liian ahtaaksi.

Kesäkuussa 2014 kolme päivää ennen Albajaren valmistumista näyttelijäksi Isis valtasi taideakatemian, sitten rakennus pommitettiin maan tasalle. Moni muukin opiskelutovereista teki päätöksen lähteä kohti Eurooppaa.

Albajaren matka kulki Kreikan Lesboksen kautta Tornioon, Kuruun Pirkanmaalle ja viimein pääkaupunkiseudulle. Turvapaikan lisäksi Albajaren ainoa toive tulevaisuudeltaan oli saada näytellä. Sai siitä palkkaa tai ei.

”Kun minulta kysyttiin Kurun vastaanottokeskuksessa, mitä haluaisin tehdä, vastasin, että haluan vain olla näyttämöllä”, Albajare kertoo nyt.

Vastaanottokeskuksessa ollessaan hän valmisteli pieniä humoristisia pantomiimiesityksiä Kurun peruskoulun oppilaille. Pian kutsuja sateli esiintymään muihinkin kouluihin.

Samaan aikaan Tsunamika-esityksen luoja Liisa Isotalo etsi näytelmänsä päivitykseen arabiankielistä näyttelijää. Päivityksen tarve oli kristallisoitunut jo syyskuussa 2015, kun Isotalo katsoi lehtikuvaa elottomasta syyrialaispojasta Turkin Bodrumin rannalla.

”Ymmärsin, että kuva on esityksestämme. Kaikista tämän pakolaiskriisin lapsista meren pohjassa. Myös Suomeen tulleet perheettömät lapset ja aikuiset etsivät esityksen Tsunamika-tytön tapaan kotia ja ystäviä”, Isotalo sanoo.

Esityksen lopuksi yleisölle jaetaan pienet lahjat. Lahjat ovat tehneet käsityönä ne intialaiset naiset, joiden elämään vuoden 2004 tsunami vaikutti dramaattisesti. Katsomossa silmäkulmat kostuvat.

Näin etenee Osiris-teatterin tsunamista kertova koko perheen musiikkinäytelmä Tsunamika – tyttö joka etsi aurinkoa. Musiikin siihen on säveltänyt Suvi Isotalo.

Samaan aikaan sekä surumielisen kaunis että valoisa esitys perustuu intialaisen kalastajakylän naisten keskuudessa syntyneeseen tarinaan.

Alun perin esitys sai ensi-iltansa vuonna 2011.

Nyt sen päivitettyä versiota esitetään kaksikielisenä: suomeksi ja arabiaksi. Suomalais-arabiankielinen ensi-ilta oli Kansallisteatterissa 3.9., seuraava esitys on Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 8.9. Sen jälkeen esitys lähtee kiertämään teattereita ja vastaanottokeskuksia ympäri maan.

Isotalo löysi esitykseen Albajaren yhteisten tuttujen kautta. Syntyi myös Matkalla kotiin – On the journey -nukketeatteriesitys aikuisille. Se kertoo Albajaren ja tämän ystävän pakomatkasta Irakista Suomeen. Sitä esitetään tilauksesta suomalaisten kotien olohuoneissa.

Oleskelupaikan Albajare sai Suomesta toukokuun alussa, juuri ennen turvapaikkapäätösten linjan tiukkenemista.

Haave on sama. ”Haluaisin päättää opintoni ja jatkaa näyttelemistä”, Albajare sanoo.

Tsunamika – tyttö joka etsi aurinkoa Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 8.9. (Kulttuuriaukio 2, Espoo) klo 18. Esityksen voi myös lahjoittaa lippuja turvapaikanhakijaperheille.

ABDLMOTALEB SERAG
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Liisa Isotalo ja näyttelijä Omar Albajare.
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Liisa Isotalo ja näyttelijä Omar Albajare.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat