Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikka Yle siirsi Vanhan ketun ja Kahden keikan pois lauantailta, suomalaisyleisö seurasi uskollisesti perässä

Ketulla ja Kahden keikalla on edelleen satoja tuhansia katsojia. Tänä syksynä on luvassa myös tuoreempi saksalainen rikossarja.

Kulttuuri
 
Yle
Kahden keikan Matula-jaksoja esitetään parhaillaan uusintana. Matulaa näyttelee Claus Theo.
Kahden keikan Matula-jaksoja esitetään parhaillaan uusintana. Matulaa näyttelee Claus Theo. Kuva: Yle

Yleisradio petti muutama vuosi sitten joukon uskollista yleisöään siirtämällä saksalaiset dekkarit pois lauantai-illoista.

Samalla haudattiin yksi viimeisistä ohjelmapaikoista, joka vielä rytmitti katsojien ajankäyttöä.

Saksalaisdekkarit eivät suinkaan kadonneet, vaan nyt niille on vakiintunut kaksi lähetysaikaa: torstaisin esitetään uusintoja, sunnuntaisin uusia jaksoja. Tällä hetkellä uusintoina esitetään Kahden keikan lopunajan Matula-jaksoja.

Mari Koivuhovi Ylen ohjelmahankinnasta kertoo, että katsojat ovat kuin ovatkin löytäneet saksalaiset uusilta paikoilta. Näinä aikoina sitä voi pitää pienenä yllätyksenä. Aina voi myös ihmetellä, keitä ovat ne noin 400 000 suomalaista, jotka eivät pääse eroon riippuvuudestaan, vaikka Ylessä nähtiin oikein vaivaa, jotta suhde katkeaisi.

ZDF
Kettu viehättää edelleen. Tuoreempia tuulia tarjoaa 18. syyskuuta alkava sarja Jäljet päättyvät Berliiniin. Siinä rikoksia ratkoo ylikomisario Mina Amiri (Jasmin Tabatabai).
Kettu viehättää edelleen. Tuoreempia tuulia tarjoaa 18. syyskuuta alkava sarja Jäljet päättyvät Berliiniin. Siinä rikoksia ratkoo ylikomisario Mina Amiri (Jasmin Tabatabai).

Koivuhovi ei vastaa sarjojen sijoituksesta, joten häntä ei voi moittia. Hän kertoo, että saksalaisdekkareita hankitaan ohjelmistoon vähän erikoisella tavalla. Kun muualta ostetaan kokonaisia tuotantokausia, Saksasta tulee kerran pari vuodessa paketteja, joissa on kaikki uudet jaksot niistä sarjoista, jotka ovat pyörineet meillä. Paketeissa on siis esimerkiksi Syyttäjää, Kriminalistia ja Kettua, joita juuri nyt katsotaan.

Kettua todella tehdään edelleen, eikä loppua ole Koivuhovin tietojen mukaan näkyvissä. Sarjan historia ulottuu vuoteen 1977. ”Mutta jaksoja valmistuu vähän, vain alle kymmenen vuodessa.”

Michael Marhoffer / Yle kuvapalvelu
Vanhan ketun pääroolia eli Richard Vossia on vuodesta 2012 näytellyt Jan-Gregor Kremp.
Vanhan ketun pääroolia eli Richard Vossia on vuodesta 2012 näytellyt Jan-Gregor Kremp.

Ensi viikon sunnuntaina alkaa täysin uusi sarja, Jäljet päättyvät Berliiniin (Die letzte Spur Berlin), joka edustaa jo selvästi modernimpaa suuntausta. Siinä etsitään kadonneita ihmisiä.

Saksassakin halutaan tehdä sarjoja nuoremmille katsojille, mikä tarkoittaa nopeampaa leikkausta, yleensä myös enemmän väkivaltaa ja vähän seksiäkin. Tämä on ollut havaittavissa jopa Ketun uusimmissa jaksoissa, joissa muutenkin näkyy häivähdys 2010-luvun tv-ilmaisua. Mutta vain häivähdys.

Amerikkalaiset vaikutteet lisäävät usein myös huumeiden käyttöä sarjoissa, Koivuhovi huomauttaa. Tästä taas seuraa automaattisesti, että niiden ikärajasuositus nousee 16:een ja samalla lähetysaika pitäisi siirtää myöhemmäksi.

Vaikka nykyaika tunkee väkisin saksalaisiin dekkareihin, sarjat pitävät pintansa. Samoin yleisö.

Kahden keikka TV1:ssä klo 19.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat