Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yölinja ja moni muu vanha suosikkiohjelma palaa päiväksi Ylen radiokanaville

Huumori on lähes kadonnut radiosta

Kulttuuri
 
Riikka Hurri
Alivaltiosihteeri eli Pasi Heikura (vas.), Jyrki Liikka ja Simo Frangén.
Alivaltiosihteeri eli Pasi Heikura (vas.), Jyrki Liikka ja Simo Frangén. Kuva: Riikka Hurri

Kun valiojoukko menneiden vuosien ja vuosikymmenien ohjelmia kootaan samalle päivälle, alkaa väistämättä pohtia, miksi tällaisia sisältöjä kuulee nykyään Ylen radioaalloilla niin vähän. Mukana on liuta kadonneita ohjelmia ja jopa kadonneita ohjelmagenrejä.

Ylen radiokanavat ovat koonneet osan tämän päivän ohjelmistostaan kuulijoiden toiveiden pohjalta. Valinnoista huomaa, että monien ohjelmien arvoa ei ole tajuttu silloin, kun ne on tehty. Esimerkiksi yksi toivotuimmista ohjelmista, Maanalaista menoa (Radio1 klo 23.05), hyllytettiin vain kolmen jakson jälkeen. Toisaalta hyllytys lienee vain lisännyt ohjelman kulttimainetta.

Pekka Saurin suosittu puhelinkontaktiohjelma vaiennettiin vuonna 2002. Nyt Saurin Yölinja (Radio Suomi klo 0.05) palaa, mutta vain yhden ohjelman ajaksi.

Koe-eläinpuistokin (Radio Suomi klo 2.02) yritettiin hyllyttää kesken ohjelmasarjan uusintakierroksen. Nyt sitä kuullaan taas – tosin keskellä yötä.

Huumori vetoaa aina – ehkä siksi, että se on käynyt radiossa vähiin. Poissa ovat maailmanmenoa vuosina 1994–2002 kommentoineet Taisto ja Irmeli (Radio Suomi klo 12.12), sivistyneempiä nauruhermoja vuosina 1993–2001 kutitellut Pajatso (Radio1 klo 11.00) sekä vuosina 1979–2010 useaan kertaan esitetty Knalli ja sateenvarjo (Radio1 klo 17.20).

Alivaltiosihteeri (Radio Suomi klo 17.20) sentään jatkaa, vaikka jo ohjelman 26-vuotisen tuotannon puoliväliin osuva ohjelma vuodelta 2003 kuulostaa hieman väsähtäneeltä.

Yle Puheessa klo 14 alkava urheiluselostusten toivekonsertti tarjoaa tilaisuuden vertailla radiopuheen muuttumista. Nuorten sävellahja 22001 -ohjelmassa (Radio Suomi klo 15.05) voi puolestaan ihmetellä, miltä Jake Nyman kuulosti 40 vuotta sitten.

Musiikkiohjelmista mainittakoon Ocsid (Radio Suomi klo 23.03), joka toi merirosvoradioiden saundin Ylen aalloille. Ohjelmaa 1980-luvulla toimittanut Tapani Ripatti eli DJ Beaver teki samaan aikaan myös laittomia radiolähetyksiä. Tyyli pysyi samana niin piraattiaalloilla kuin Ylelläkin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat