Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räppäri Amoc saa miettiä, miten ääntää r-kirjaimen, koska ääntämys voi vaikuttaa kokonaiseen kieleen

Kulttuuri
 

Maailmassa on yksi ainoa kieli, jota puhutaan vain Suomessa: inarinsaame. Kieltä osaa puhua vain nelisensataa ihmistä. Vaan lieneekö niin piskuista kieltä, etteikö sillä joku räppäisi.

Amoc eli Mikkâl Morottaja on ensimmäinen ja käytännössä ainoa inarinsaamelainen räppäri, mutta hän tuntuu kadonneen: esikoislevystä on kulunut jo yhdeksän vuotta. Amok-Kaččâm-albumi erottui paitsi esityskielellään myös virkistävän synkeällä, kauhuelokuvamaisella tunnelmalla, mausteenaan makaaberi huumori – myös suomeksi.

Sen jälkeen onkin ollut hiljaista. Uusi single Kiälláseh on esimakua uudelta albumilta, joka ilmestyy näillä näkymin jouluksi.

Haloo, Amoc! Miksi näin pitkä tauko?

”Ei ole ollut paloa julkaista biisejä”, räppäri vastaa puhelimeen kotonaan Inarissa.

Kotiseudulleen 31-vuotias Morottaja palasi muutama vuosi sitten. Sitä ennen hän asui neljän vuoden ajan Espoon Leppävaarassa ja opiskeli ammattiopistossa media-assistentiksi. Suurin syy kotiinpaluuseen oli kieli.

”Käyttääkseen inarinsaamea aktiivisesti töissä ja arjessa on asuttava Inarin lähistöllä”, Amoc sanoo.

Inarin hän havaitsi muuttuneen eläväiseksi paikaksi. Vastaan tuli työtarjouksia, ja niin artistiminäkin virkosi. Amoc innostui suunnittelemaan uutta levyä.

Inarinsaame on vähemmistökieli jopa eri saamen kielien joukossa. Amoc tekee siis merkittävää kulttuurityötä, tahtoipa tai ei. Hän pitää uhanalaista kieltä elossa.

Ja myös muokkaa sitä. Kirjakielisessä inarinsaamessa ”r” ääntyy oikeasti pehmeämpänä kuin vaikkapa suomessa, mutta kappaleissaan Amoc lausuu r-kirjaimen usein pitkänä ja korostetun kovana, vähän kuin suomen sanassa ”perrrrkele”.

Amoc sanoo tekevänsä näin ruokkiakseen aggressiivista ja pelottavaa vaikutelmaa.

”Oppiikohan nuoret nyt tällaisen ärrän”, Amoc pohtii.

Se, että harva ymmärtää Amocin sanoituksia, ei häiritse häntä. Ydinyleisö on kotiseudulla, jossa Suomen suurin saamelaisheimo pohjoissaamelaiset ymmärtää inarinsaamea ainakin osittain.

Ja puhelaulussakin sanat ovat vain osa teosta.

”Eihän englanninkielisen gangsta-räpinkään sanoista välttämättä ymmärrä paljoakaan.”

Eipä niin, koska se vilisee alati muuttuvaa katukieltä ja tarinoita sisäpiiristä. Amoc tietää, mistä puhuu, koska gangsta-räppi on hänelle läheinen laji. Amok-Kaččâm-levyllä hän lyö leukua rintalastaan taustamelodioilla, jotka jysähtelevät kuin USA:n länsirannikon esikuvissa 90-luvulla.

Sama meininki kuulemma jatkuu. Yksi tulevan levyn kappaleista oli työnimeltään Original Sami Gangsta.

Aggressiiviseen musiikkiin istuisi luontevasti poliittinen sanoma. Mutta sellaistapa ei Amocilla ole. Kieli tulee kotoa, ja tarinat lainaavat saamelaisesta mytologiasta – siinä se. Ei asiaa sorretusta alkuperäiskansasta tai tuhotusta luonnosta.

Hieman yllättävää, koska yhteiskunnallinen räväkkyys on tyypillistä nuorille saamelaistaiteilijoille. Anonyymi taiteilijakollektiivi Suophanterror kapinoi grafiikoillaan, ja jopa leppeästä folk-musiikista tunnettu utsjokelainen Niillas Holmberg kiipesi hiljattain Helsingissä Mannerheimin patsaaseen Saamen lippu kourissaan.

Amoc sanoo, että liian vahvan mielipiteen ottaminen ei vain kuulu hänen tyyliinsä.

”Mieluummin pohdiskelen.”

Esimerkiksi käy tuore single Kiälláseh (”Valheet”). Siinä Amoc vähättelee uskontoon ja ideologioihin perustuvaa maailmankuvaa. Toista mieltä on kappaleen vierailija, pohjoissaamelainen räppäri Ailu Valle. Hän raatelee tieteeseen pohjautuvaa ajattelua.

Lopputulemaksi saadaan yhteisymmärrys: viisain on se, joka myöntää, ettei tiedä mitään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat