Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikonisen sotakuvan alaston lapsi liikaa Facebookille: Yhtiö sensuroi Norjan pääministeriä ja maan suurinta sanomalehteä

Espen Egil Hansen on kirjoittanut pitkän moitekirjeen Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille Aftenposten-lehdessään.

Kulttuuri
 
Juuso Määttänen
Kuvakaappaus Espen Egil Hansenin kirjoituksesta Aftenposten-lehden sivuilta.
Kuvakaappaus Espen Egil Hansenin kirjoituksesta Aftenposten-lehden sivuilta.

”Hyvä Mark Zuckerberg.

Seuraan sinua Facebookissa, mutta sinä et tunne minua. Olen norjalaisen päivittäisen sanomalehden Aftenpostenin päätoimittaja. Kirjoitan tätä kirjettä kertoakseni sinulle, etten aio taipua vaatimukseesi, että minun täytyisi poistaa Nick Utin ottama dokumentaarinen valokuva Vietnamin sodasta.

En nyt enkä tulevaisuudessa.”

Näin alkaa Norjan suurimman sanomalehden Aftenpostenin päätoimittajan Espen Egil Hansenin kirjoitus, joka on julkaistu tämän päivän Aftenpostenin printtilehdessä ja eilen illalla lehden verkkosivuilla. Tämän päivän Aftenpostenin koko etusivu on omistettu aiheelle.

Hansen on kirjoittanut lehteensä pitkän kirjeen, joka on omistettu suoraan Facebookin perustajalle Mark Zuckerbergille. Viestin sävy on hyvin tiukka: Hansen kritisoi Zuckerbergiä voimakkaasti siitä, kuinka Facebook hänen mukaansa rajoittaa ilmaisunvapautta.

Tapaus sai alkunsa siitä, kun Aftenposten julkaisi artikkelin, joka käsitteli yhtä historian kuuluisinta sotavalokuvaa, joka voitti aikoinaan myös Pulitzer-palkinnon. Nick Utin ottama valokuva on dramaattinen: siinä joukko vietnamilaisia lapsia juoksee kadulla pakoon napalmpommitusta.

Kuvan etualalla on Kim Puch -niminen nuori tyttö. Kauhistunut Puch on kuvassa alasti, koska hänen vaatteensa olivat syttyneet palamaan ja hän oli repinyt ne kauhuissaan päältään.

Kun Aftenposten jakoi kuvaa käsittelevän artikkelin omilla Facebook-sivuillaan, lehden toimitus sai Facebookin Saksan-toimistolta sähköpostin, jossa vaadittiin kuvan poistamista Facebookista. Facebookin näkemyksen mukaan kuvaa ei voi julkaista sivustolla, koska siinä on alaston lapsi.

Hansenin kirjoituksen mukaan hän ei ehtinyt lähettää vastausta vaatimukseen, kun kuva ja artikkeli oli jo seuraavan 24 tunnin sisällä poistettu Aftenpostenin omalta Facebook-sivulta.

Kirjoituksessaan Hansen kritisoi Zuckerbergiä voimakkaasti siitä, kuinka tämä rajoittaa ilmaisunvapautta kyseenalaisin perustein. Hansenin mukaan ei voi olla mahdollista, että Facebook ei erottele kuuluisia sotavalokuvia lapsipornografiasta. Hansen kertoo, kuinka Facebook on jopa sensuroinut kuvan poistamista seurannutta kritiikkiä.

Hansenin mukaan Zuckerbergillä on Facebookin perustajana suuri vastuu esimerkiksi siinä, miten avointa viestintä voi nykypäivänä olla. Viestissään hän myös mainitsee, ettei usko Zuckerbergin ikinä oikeasti lukevan hänen kirjettään. Hansenin kirjoitus on kuitenkin noussut jo nyt kansainväliseksi uutisaiheeksi, josta on uutisoinut muun muassa brittiläinen sanomalehti The Guardian.

Koko Hansenin kirjoituksen voi lukea täältä.

Aiheeseen on puuttunut perjantain aikana myös Norjan pääministeri Erna Solberg. Myös Solberg julkaisi omalla Facebook-sivullaan kuvan sisältävän päivityksen. Nyt Solberg kertoo jatkopäivityksessä, että Facebook on poistanut kuvan hänen sivuiltaan.

Solbergin mukaan Facebook tulee kuvia poistamalla muuttaneeksi historiaa ja todellisuutta. Solberg toivoo, että kuvan poistamiseen liittyvä kohu tarjoaa Facebookille mahdollisuuden arvioida uudestaan editoimiskäytäntöjään.

”Haluan lapseni ja muiden lasten kasvavan yhteiskunnassa, jossa historia opetetaan, kuten se on. Sellaisessa yhteiskunnassa, jossa he voivat oppia menneistä historian tapahtumista ja virheistä”, Solberg kirjoittaa.

Perjantain aikana myös Facebook vastasi Aftenpostenille. Facebookin Pohjoismaiden viestinnästä vastaava Alice Käck on kommentoinut, että Facebookin on vaikea muuttaa linjaansa tapauksessa.

”Vaikka tunnistamme tämän kuvan ikoniseksi, on vaikeaa luoda ero siinä, että sallii kuvan alastomasta lapsesta yhdessä tapauksessa ja ei toisessa tapauksessa”, sanotaan Käckin lähettämässä sähköpostissa Aftenpostenin mukaan.

Sähköpostissa myös sanotaan, että Facebook yrittää löytää oikean tasapainon ihmisten itseilmaisun sallimisen ja turvallisen sekä kunnioittavan kokemuksen löytämisen välillä.

”Ratkaisumme eivät ole aina täydellisiä, mutta pyrimme jatkuvasti kehittämään käytäntöjämme.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat