Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi ruotsalaissarja Nousuvesi on syntynyt Silta-sarjan nosteessa

Nousuvedessä on hyviä hahmoja, kuten Olivia, jota näyttelee Sillan kakkoskaudeltakin tuttu Julia Ragnarsson.

Kulttuuri
 
Ulrika Malm
Nousuveden päähenkilöä Olivia Rönningiä näyttelee kovassa nosteessa oleva Julia Ragnarsson, tuttu myös Silta-sarjasta.
Nousuveden päähenkilöä Olivia Rönningiä näyttelee kovassa nosteessa oleva Julia Ragnarsson, tuttu myös Silta-sarjasta. Kuva: Ulrika Malm

Silta-sarjan seuraavaa tuotantokautta odotellessa on hyvä sauma tarjota samalle yleisölle jotakin vähän samankaltaista.

Ruotsin SVT:n Nousuvesi on mitä ilmeisimmin tehty Silta mielessä. Sen näkee – ja kuulee – jo sarjan alkutunnuksesta.

Sisäpiirin vitsinä voi ehkä pitää sitä, että päähenkilö, nuori poliisiopiskelija Olivia Rönning ajaa supercoolilla vihreällä avoautolla.

Muuten Nousuvesi on tehty tosissaan ja laatua tavoitellen.

Olivia saa kesälomatehtäväksi tutkia vuonna 1990 tapahtunutta selvittämätöntä murhaa, jonka uhri, raskaana ollut nainen, hukkui nousuveteen Ruotsin länsirannikolla.

Pian käy ilmi, että Olivian edesmennyt poliisi-isä tutki samaa tapausta. Jostakin syystä kukaan ei halua auttaa Oliviaa tutkimustyössä, ja jopa äiti toppuuttelee.

Toisaalla seurataan asunnottomia, jotka joutuvat sattumanvaraisen ja silmittömän väkivallan kohteiksi, ja tekijät myös kuvaavat tekonsa ja lataavat ne verkkoon.

Asunnottomien porukassa liikkuu mies nimeltä Tom Stilton, entinen poliisi, joka hänkin tutki samaista nousuvesimurhaa, mutta katosi yhtäkkiä kuvioista.

Mitä siis tapahtui 25 vuotta aiemmin, kun Olivia oli vasta pieni tyttö? Sarjassa venytetään mysteeriä peräti kymmenen jakson mittaiseksi. Jo kolmannen jakson kohdalla alkaa vaikuttaa siltä, että jännite ei oikein ota syntyäkseen.

Tyylilliseen esikuvaansa Siltaan verrattuna Nousuvesi on perusdekkari. Sitä voi mieluusti katsoa kerran viikossa, mutta se ei kestäisi kaikki-jaksot-tähän-heti -tyyppistä intensiivistä tuijottamista. Ei kaikkien sarjojen sellaisia tarvitse ollakaan.

Sarjassa on hyviä hahmoja alkaen Oliviasta. Häntä näyttelee nousussa oleva Julia Ragnarsson, jonka vahvat kasvot jäivät mieleen juuri Sillan kakkoskaudelta, Lauran roolista.

Nousuveden Olivia on tyhmänrohkea ja itsepäinen nuori nainen, ja sarja kuvaa samalla hänen ammatillista kehittymistään. Vastanäyttelijäksi nousee Stiltonia esittävä Kjell Bergqvist, jonka uralla ei juuri huonoja rooleja ole.

Nousuvedessä Bergqvist näyttelee vakuuttavasti yhteiskunnan pohjalle vajonnutta miestä. Stilton majailee kapisessa kolossa terveytensä menettäneenä, mutta vähitellen haisevan hiuskuontalon alta kuoriutuu toimintakykyinen poliisi, joka haluaa saattaa työnsä loppuun.

Nuorella päähenkilöllä houkutellaan sitä tv-yleisöä, joka fanittaa Siltaa. Nordic noir -sarjoille on löytynyt jo uuden sukupolven katsojakuntaa.

Nousuvesi TV1:ssä klo 22.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat